Ravnodušnost in pomanjkanje motivacije: Ena naših najbolj znanih glasbenih skupin se je razšla z zelo opaznim članom

D.Ži
24.05.2024 09:27

New Swing Quartet trenutno niso kvartet. Glavni razlog, da so Dare Hering, Marijan Petan in Oto Pestner prekinili sodelovanje s Tomažem Kozlevčarjem, naj bi bila razlika v odnosu do glasbene usmeritve v prihodnosti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vrnili so se na sceno z odštekanim spotom, a se kmalu poslovili od četrtega člana. 
Arhiv New Swing Quartet

Novica, ki je slovenska glasbena scena zagotovo ni pričakovala, tudi zato, ker so jih nekateri pred časom že "odpisali", a so se New Swing Quartet medtem vrnili in navdušili s skladbo Going Down Jordan, hkrati pa posneli tudi album z 20 novimi pesmimi in spot. A vrnitev ni potekala povsem po načrtih, iz skupine so te dni sporočili, da so se razšli s Tomažem Kozlevčarjem. Sodelovanja, ki je trajalo dolgih 35 let, je tako konec. 

"S Tomažem smo uspešno sodelovali zadnjih 35 let in je nedvomno prispeval velik delež h glasbeni ustvarjalnosti kvarteta. Razen pomanjkanja motivacije ob stanju na področju koncertne dejavnosti in ravnodušnosti je glavni razlog razhoda razlika v odnosu do glasbene usmeritve v prihodnosti," so v sporočilu za javnost zapisali preostali trije člani Dare Hering, Marijan Petan in Oto Pestner. Napovedujejo, da se nameravajo vrniti v začetke kvarteta in gojiti "tradicionalni 'solid' gospel, ki ga kot izjemen poznavalec in vodilni pevec kvarteta poustvarja Oto Pestner".

Že od samih začetkov, ki segajo v leto 1968, so v zasedbi New Swing Quartet na svoji glasbeni poti sledili tradiciji črnskega in belskega gospela ter spirituala, mestoma pretanjeno oplemenitenega z elementi džeza, s svojo doživeto interpretacijo so od nekdaj osvajali odre po vsem svetu. Davnega leta je namreč četverica čudežnih dečkov v Šentjurju pri Celju prvič slišala vinilno ploščo s črnsko duhovno glasbo. Kmalu je nastal kvartet po zgledu legendarnega ameriškega Golden Gate Quarteta, s katerimi so kasneje tudi večkrat koncertirali.

Davnega leta 1968 je četvorica čudežnih dečkov na šentjurskem športnem igrišču doživela prvo zaljubljenost … v vinilno ploščo s črnsko duhovno glasbo.
Arhiv New Swing Quartet

V zadnjem času je zasedba New Swing Quartet začutila nov kreativni zagon, nastal je album "Going Down Jordan",  ki vsebuje 20 skladb, največja pozornost pa je namenjena naslovni skladbi, ki jo je zasedba posnela v angleškem ter v slovenskem jeziku. Aranžma za skladbo sta napisala Oto Pestner in Tomaž Kozlevčar, Dare Hering pa je prevedel in priredil občutljivo besedilo.

Zgodba se je začela odvijati še v veliko bolj zanimivo smer, ko so po naključju, na enem od njihovih nastopov, spoznali režiserja Gregorja Hvastjo, ki jih je kmalu povabil na snemanje videospota v Prago, kjer živi in ustvarja. Videospot je po prvem javnem predvajanju v Studiu Metro v Ljubljani prijetno presenetil vse zbrane prijatelje in sledilce zasedbe.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta