Nakup očal: Ne vprašamo se samo, ali so nam okvirji všeč, ampak tudi, ali bomo z očali dobro videli

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
03.07.2024 14:04

Pomembno je namreč, kako in kje bomo očala uporabljali, zato je dobro upoštevati nasvete izkušenega optika

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhiv Naročnika

Očala so v prvi vrsti seveda pripomoček za bolj oster vid, ki ga uporabljamo bodisi pri delu, branju, prostočasnih aktivnostih bodisi pri gledanju televizije, filma v kinu, pri vožnji, nekateri pa pri vseh naštetih dejavnostih. Marsikomu pa so očala obenem modni dodatek, zato morajo ustrezati tudi željam, osebnemu slogu in okusu nosilca.

Ko kupujemo očala, sploh če jih potrebujemo prvič, se je zato dobro posvetovati s strokovnjakom v optiki, ki zna svetovati pri izbiri. Predvsem si je treba vzeti dovolj časa, četudi zato optiko obiščemo večkrat.

Na kaj moramo biti torej pozorni, ko izbiramo očala?

Pomembno je, kje in kdaj bomo očala uporabljali

Čeprav se običajno najprej usmerimo k prodajnim policam in začnemo izbirati okvirje glede na svoj okus, so v resnici enako pomembna korekcijska stekla oziroma za kaj sploh potrebujemo očala, pravi Barbara Mlakar iz Optike Julius v Mariboru. »Ni vseeno, ali kupec potrebuje očala za drobno ročno delo na razdalji 30-50 centimetrov, ali za gledanje v računalnik, ali za gledanje daleč, recimo za vožnjo. Prav tako ni vseeno, ali gleda ves čas na enaki razdalji ali pogosto menjava fokus in mora očala velikokrat sneti. Če želimo kakovostno svetovati stranki, moramo najprej pravilno zaznati potrebe stranke oziroma narediti 'anamnezo' njenih težav, zato jo moram temeljito izprašati,« razlaga sogovornica. Od teh težav oziroma potreb je namreč odvisna vrsta korekcijskih stekel, to pa je povezano z izbiro okvirja. »Okvir mora zadoščati vsem potrebam, da bo stranka z očali dobro videla, obenem pa mora izpolnjevati tudi estetske zahteve. Pri odločanju za okvirje je potrebno upoštevati tudi obliko obraza, okvirji morajo zajeti celotno posameznikovo vidno polje, se dobro prilegati nosnim kostem. Osnovni elementi so torej širina, višina in mostiček, pa tudi naklon. Pomembno pa je tudi, da kupec ni alergičen na kak material.“

Arhiv Naročnika

Dober nasvet je v zadovoljstvo obema stranema

Dober optik je po njenem mnenju tisti, ki zazna strankine potrebe, jo posluša in ji zna pravilno svetovati. »Ne gre zgolj za to, da izpolni želje stranke, ampak ji mora na pravilen način tudi razložiti, zakaj neki okvirji zanjo niso primerni. Na primer ker so preširoki, preozki, se ne prilegajo dobro obrazu in podobno. Res je, da na koncu stranka odloči, kaj bo kupila, toda z dobrim svetovanjem in zaupanjem v optika se bo lažje odločila tako, da bo zadovoljna,« poudarja Barbara Mlakar. Osebno svetovanje je bilo tudi razlog, da je Optika Julius leta 2016 odprla prvo poslovalnico na Teznu v Mariboru, potem ko so nekaj let očala prodajali po spletu. »Zgled za to smo dobili iz tujine, ker smo v spletni trgovini strankam lahko ponudili nižje cene,« razlaga sogovornica. Posebno okvirji znamke Julius so cenovno zelo ugodni in dostopni za vsak žep.

Nakup je možen tudi po spletu

In kako poteka nakup očal po spletu? »Stranka mora imeti natančno izmerjeno dioptrijo, bodisi opravi meritev vidne ostrine pri zdravniku oftalmologu ali optometristu. Vse parametre vnese v program, si izbere okvirje in potem jo program vodi skozi nakup očal,« opisuje sogovornica. Kot rečeno, pa se v Optiki Julius zavedajo, da je prvi stik z optikom bistven zlasti za tiste stranke, ki še nimajo izmerjene dioptrije ali zaznavajo kakršnekoli težave z očmi.

Zaposleni v obeh poslovalnicah so strokovno usposobljeni, da prepoznajo porajajoče se težave oči in znajo svetovati, kadar je potreben pregled pri oftalmologu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.