zadnje objavljene

pogledi

več
Tej Gonza, direktor Inštituta za ekonomsko demokracijo in mladi raziskovalec Univerze v Ljubljani

mnenje

več

Popularno

Karel III. prepovedal foie gras v vseh kraljevih rezidencah

STA, A.L.
21.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Kralj je sporno pašteto že odstranil iz svojih rezidenc, ko je bil še valižanski princ. Iz Pete pa so sedaj sporočili, da so od kraljeve družine dobili pismo, ki potrjuje, da je to živilo umaknjeno.

V znak hvaležnosti skupina kralju pošilja košarico "faux gras" ali lažni foie gras, ki jo je pripravil veganski kuhar Alexis Gauthier.

Tiskovna predstavnica organizacije Peta je dejala, da je "kralj Karel je že kot valižanski princ iz svojih rezidenc odstranil foie gras - zavržen izdelek, za katerega se race in gosi pred zakolom na silo hranijo, dokler njihova jetra ne nabreknejo do desetkrat večje velikosti, kot je njihova naravna velikost," ter dejala, da imajo potrditev, da to sedaj velja tudi za Buckinghamsko palačo in ostale kraljeve rezidence.

Podpredsednica Pete Elisa Allen je vse prebivalce Otoka pozvala, naj sledijo kraljevemu zgledu in se foie grasu odpovejo na prihajajočem in na naslednjih božičnih večerjah.

Foie gras se sicer lahko uvaža in prodaja v Združenem kraljestvu, vendar je njegova proizvodnja prepovedana. Po brexitu naj bi nastopila tudi prepoved uvoza tega izdelka, vendar naj bi bili ti načrti zdaj preloženi.

Peta se zavzema tudi za to, da bi se kralj za svoje kronanje prihodnje leto odpovedal oblačilu iz pravega krzna in namesto njega uporabil živalim prijazno umetno krzno.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?