SVET

Karel III. želi princeso Anne in princa Edwarda za svoja namestnika

STA, A.L.
15.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Za to je predlagal svojo sestro, princeso Anne, in mlajšega brata, princa Edwarda, s tem pa želi hkrati omejiti vlogo princa Andrewa in princa Harryja, ki veljata za kontroverzna člana kraljeve družine.

Princ Harry in princ Andrew že dolgo več ne opravljata uradnih dolžnosti za kraljevo družino, a sta zaradi svojega položaja v nasledstveni liniji še vedno del ozkega kroga potencialnih namestnikov kralja Karla, tako imenovanih državnih svetovalcev.

Slednji želi to sedaj spremeniti in zagotoviti, da njegov brat Andrew ter njegov mlajši sin Harry dejansko ne bi imela več vloge kot potencialna zastopnika monarha, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Vlogo kraljevih namestnikov sicer ob Harryju in Andrewu sedaj opravljajo še kraljica soproga Camilla, prestolonaslednik, princ William in hčerka princa Andrewa, princesa Beatrice.

Vprašanje zastopstva prejšnji mesec izpostavljeno v lordski zbornici

Karel sedaj predlaga, da bi tudi 72-letna princesa Anne in 58-letni princ Edward postala državna svetovalca, je v zgornjem domu britanskega parlamenta, lordski zbornici, v ponedeljek sporočil najvišji uradnik kraljeve družine, lord Andrew Parker.

To bi "zagotovilo, da se bodo javne zadeve izvajale tudi, ko nisem na voljo, na primer, ko sem na uradni dolžnosti v tujini", piše v kraljevem pismu, ki ga je prebral lord Parker. Glede na poročila bi lahko ustrezno zakonodajo sprejeli še letos, navaja dpa.

Vprašanje, kdo zastopa kralja, ko je ta v tujini ali v primeru resne bolezni, je v Veliki Britaniji zakonsko urejeno in ga je mogoče spremeniti le s soglasjem parlamenta. Po sedaj veljavnih pravilih lahko kralja pri opravljanju javnih dolžnosti nadomeščata dva svetovalca.

Vprašanje zastopstva je bilo sicer prejšnji mesec izpostavljeno v lordski zbornici, ko se je eden od članov zbornice vprašal, kako sta lahko princ Andrew in princ Harry dva od petih kraljevih namestnikov, ko pa je prvi "zapustil javno življenje", drugi pa je "zapustil državo". Pri tem je opozoril na odločitev Andrewa, ki je leta 2019 sporočil, da zaradi spolne afere Epstein začasno opušča opravljanje javnih dolžnosti. Princ Harry pa se je po poroki z Američanko Meghan Markle leta 2020 odrekel kraljevim dolžnostim in se z družino preselil v ZDA.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?