(INTERVJU) Klara Šmigoc, drugouvrščena iz Masterchefa: "Vedno sem mislila, da tekmovalcem kdo pomaga kuhati"

Denis Bende Živčec Denis Bende Živčec
28.06.2024 07:59

22-letnico iz Rogoze je v Masterchefu premagal le Luka Pangos. Na VSGT Maribor je osvojila naziv "ambasador gostoljubja". Po podelitvi, ko še ni smela razkriti, kako se bo šov razpletel, smo poklepetali z njo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"Zelo rada imam tradicionalnost, da jo lahko potem povzdignem na višji nivo," pravi Klara. 
Pro Plus

Obstajajo mnogi nazivi, študentom Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor pa največ pomeni prav naziv "ambasador gostoljubja". Nagrado za najbolj izstopajoče, predane in obetavne študente je šola letos podelila prav vam.

"Občutki ob tem so res neverjetni, ker nisem pričakovala, da bom dobila takšen naziv, hkrati sem res zelo vesela, ker mi je šola dala neko potrditev, da v meni vidi talent in pa da mi res želi, da uspem na svoji poti." 

Zakaj vas  je gostinstvo tako očaralo? Gre za precej naporen poklic. 

"Gre za naporen poklic, ampak me je očaral, ker sem zelo kreativna oseba, zdi sem mi zanimiv. Vsakič, ko prideš v službo, te čaka nekaj drugačnega za delati. Lahko si kreativen in skozi jedi izražaš samega sebe."

Pravijo, da mora gostinec imeti rad ljudi. Gostinci ste z ljudmi zelo veliko v stiku. Jih še imate radi? 

"Tudi če sem veliko v stiku z ljudmi, jih še imam rada, zato ker rada imam nek stik z njimi, nasmeh, ki ti lahko pričara boljši dan. Da, še jih imam rada." 

Širša javnost vas zdaj najbolj pozna po sodelovanju v šofu Masterchef Slovenija na Pop TV. Kako to, da ste se odločili sodelovati?

"V ta kuharski šov me je pravzaprav prijavil profesor, ampak niti malo ne obžalujem, da sem prisostvovala v njem, ker sem se res tam ogromno naučila. Od spopadanja s časom, s stresom, dobila sem kar nekaj lekcij za življenje, bila je res neverjetna izkušnja."  

"To izkušnjo bi definitivno ponovila. Prej sem tudi sama bila zgolj kavč komentator," pravi Klara o sodelovanju v Masterchefu. 
Pro Plus

Bi jo ponovili? 

"To izkušnjo bi definitivno ponovila. Prej sem tudi sama bila zgolj kavč komentator, zdaj ko sem pa nekatere stvari videla v živo, pa ni vse tako, kot se ti zdi na prvo žogo."

Kaj je tako zelo drugače? Ko si znotraj mašinerije, je izkušnja verjetno popolnoma drugačna.

"Vedno sem mislila, da tekmovalcem mogoče kdo pomaga kuhati, ampak ne, niti malo ni tako."

Priznam, tudi sam sem to mislil.

"Čas normalno teče, če ne narediš v 60-ih ali 40-ih minutah, pač krožnika nimaš pred seboj, kuhaš sam, v glavi moraš imeti cel kup nekih receptov, receptov sicer sploh ni, razen pri določenih izzivih. Tako je, kot je prikazano na televiziji."  

Koliko ste se pripravljali na šov? Gre za kar konkreten podvig. 

"Kar veliko časa, kakšna dva meseca sem vadila doma, od tega, kako se naredi testo za testenine, krhko testo, razne kombinacije, ampak ogromno se naučiš tudi v samem šovu. Ko imaš proste dni, se učiš, prebiraš knjige, recepte in takoj osvojiš neko znanje." 

Spomnim se male kislega trenutka, ko ste pripravljali sladico z malinami in oljčnim oljem, ki ste jo nekoč pripravili tudi na tekmovanju Biser mora, kjer ste zastopali svojo šolo, zanjo dobili nagrado, sodniki v šovu pa niso ravno omedleli od navdušenja. Ste bili kaj jezni? 

"Po tistem izzivu sem bila malce potrta, a je na razplet pomembno vplivalo tudi to, da nisem dobro predstavila svoje zgodbe, ker se v zmešnjavi nisem znašla. Ampak ... vsak komentar sem poskušala vzeti kar se da pozitivno. In vedno rečem: 'Gas in  naprej!'" 

Ste pa na ta način delček svoje šole predstavili celotni Sloveniji. Kakšen pa je kaj vaš pogled na trenutno stanje v gostinstvu in turizmu v državi? Časi niso ravno enostavni. Cene letijo v nebo, kadrov je premalo, gostje so vedno bolj zahtevni. Ni prav lahek čas za ta poklic.

"Poklic ni lahek, a če imaš voljo, motivacijo, delaš na tem, ti vsekakor lahko uspe. Vsekakor si tudi sama želim, da bi ljudje še bolj cenili kulinariko, ki je na nek način tudi umetnost, pri kateri lahko skozi ustvarjalnost pokažeš, daš del sebe. Mislim, da je to tudi poklic, ki odpira ogromno vrat sveta."

Vas je bilo kaj strah se tako medijsko izpostaviti, ker s tem, ko se izpostavili, lahko izpostaviš tudi svoje zasebno življenje.

"Sprva me je, priznam, bilo. Obremenjevala sem se s komentarji, kaj bodo drugi rekli, ampak sčasoma se naučiš, da je bolje, če manj na družbenih omrežjih bereš o tem, kaj si kdo misli o tebi, sploh, ko prebereš tudi kaj, za kar sploh ne veš, da si naredil. Ampak to pač moraš sprejeti." 

Maribor - družabna - prireditev ob 25-letnici Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem (VSGT) Maribor z razglasitvijo novega ambasadorja gostoljubja in ambasadorja dobrega počutja - Klara Šmigoc in Tanja Augleitner Šmigoc - Turizem -
Sašo Bizjak

Iz kakšne družine prihajate? Imate kaj gastronomskega pedigreja?

"Voljo do kuhanja imam bolj po moški strani družine, ker zelo rad kuha moj dedek, tudi moj oče zelo rad kuha, glede kuharskega poklica pa mislim, da sem prva." 

Kakšno dekle je Klara? 

"Klara je 22-letna Štajerka, ki je velikokrat nasmejana, energična, sladka, zato ker bi se rada preizkusila v slaščičarskem svetu. Mislim, da sem pozitivno dekle."

Kakšne kulinarične zgodbe vas navdihujejo trenutno? Morda lokalne? 

"Ko ustvarjam, poskušam vključiti čim več neke lokalnosti. Zelo rada imam tradicionalnost, da jo lahko potem povzdignem na višji nivo. Veliko takšnih jedi sem pokazala v Masterchef kuhinji. Mislim, da sem kar tradicionalni tip."

Sumim, da ste polni načrtov in sanj za prihodnost.

"Če bo šlo vse po načrtih, res upam, da mi bo v bližnji prihodnosti uspelo odpreti svojo lastno slaščičarno, ker že cel čas delam na tem. Ko bo odprta, vabljeni!" 

Ime ste že izbrali? 

"Sem, tudi logotip."

Nam razkrijete imate?

"SladKlarije.Torej ... Sladkarije, v katerih je Klara." 

Kaj bo v slaščičarni vaša paradna sladica?

"Uf, najbrž kakšna malina, grški jogurt ... Ker je to tortica, s katero se je začela moja karierna pot. V moji vitrini boste definitivno lahko videli tudi Masterchef torto, ki sem jo tudi ustvarila v eni izmed oddaj." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta