Frišno/Fresh: Na najbolj mafijskem slovenskem festivalu slavila Leopold I. in Vlado Kreslin

Denis Bende Živčec
17.09.2023 09:31

Najbolj zmešan festival nove slovenske glasbe z retro zvokom se je razpletel s slavjem vzhajajoče zvezde in prekaljenega mačka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Frišna zmagovalca večera. Leopold I. in Vlado Kreslin.
Mediaspeed

Že davno so pošle vstopnice za enega najbolj zmešanih dogodkov v slovenskem glasbenem letu, ki je tretjič zapored potekal v največji dvorani mariborskega teatra. Frišno/Freš je nenavaden festival, tudi zaradi številnih navidez nelogičnih protislovij, ki ga delajo še bolj originalnega in simpatičnega. Oglašujejo ga kot dan nove slovenske glasbe, svežino nosi že v imenu, a se zdi kot vznemirljivo potovanje s časovnim strojem. Radijci izberejo deset najbolj udarnih novih slovenskih skladb zadnjega leta, ki jih izvajalci nato v živo izvedejo ob spremljavi Big banda, s čimer skladbe dobijo šarmanten retro zvok. Tudi vzdušje je iz nekih drugih časov - na odru stoji avtomobil starodobnik, ob njem pa Jure Ivanušič v vlogi lucidnega mafijskega šefa z imenom Da Capo Forte. Saj veste, da se tudi v resnici Ivanušičeva partnerka, cenjena skladateljica Nana piše Forte, ne? Če je mafijec lani izbiral nastopajoče za svojo ohcet, je letos izbiral glasbenike, ki bodo nastopili na njegovem abrahamu v Vili Bled. Duhovito.

Urban Laurenčič, Erika Šnidaršič in Saša Krajnc so se pridružili mafijskemu voditelju. 
Mediaspeed

Letos je prvi mož podzemlja dobil okrepitev, saj se mu je v voditeljski vlogi pridružilo nekaj zelo znanih televizijskih obrazov. Saša Kranjc, Anže Zevnik, Erika Žnidaršič, Blaž Švab, David Urankar, Urban Laurenčič in drugi so prejeli glasen aplavz, prireditev, ki je letos končno potekala tudi v neposrednem prenosu na prvem programu TV Slovenija, je v dvorani spremljal tudi novi predsednik uprave RTV Slovenija Zvezdan Martič. Tekmovanje sicer ni glavno vodilo festivala, in vedno znova se zdi, da s podelitvijo nagrad opravijo precej mimogrede, kot bi ne želeli zasenčiti glasbe, a po izboru poslušalcev Radia Si in Radia Maribor je zmagala skladba Kinderšpil, ki jo je zapel nadobetavni in vse bolj vsestransko iskani Leopold I. Nagrado za najboljšo izvedbo z Big bandom je po oceni strokovne komisije dobil Vlado Kreslin.

David Urankar in Blaž Švab.
Mediaspeed

V igri za glavni nagradi večera so bile skladbe Dovoli da (Avtomobili), Kinderšpil (Leopold I.), Osem korakov stran (LPS), Lukatova mami (Kokosy), Tobogan (MRFY), Mali strahovi (Lamai), Do 5. dimenzije (2B), Ni panike (Masayah), Skači Marko (Vlado Kreslin) in Flow (I.C.E.).

Vlado Kreslin in Jure Ivanušič, ki je v vlogi duhovitega mafijskega šefa spet blestel.
Mediaspeed

Glasovanje o tem, katera izmed desetih izstopajočih pesmi, ki so bile izbrane po predlogih glasbenih uredništev Radia Maribor in Radia Si, bo naj nova slovenska skladba zadnjega leta, je bilo končano že pred festivalom. Radijski prenos je bil na Radiu Maribor in Radiu Si. “S tretjim dnevom nove slovenske glasbe smo dogodek umestili na mesto, ki si ga zasluži. Do zadnjega sedeža polna dvorana SNG Maribor, prenos na 1. programu TV Slovenija in energija nastopajočih celotno ekipo navdajajo s ponosom. Frišno/Fresh je paket doživetja. Glasba, stik s poslušalci, gledalci, sledilci, daje možnost tako novim, izstopajočim glasbenikom, kot tistim, ki jih poslušamo že desetletja. Je festival, za kanček tekmovalen, pa po drugi strani pa veliko več kot to. Je poklon slovenski glasbi,” pravi Robert Levstek, odgovorni urednik Radia Maribor.

Leopold I. in Emkej
Mediaspeed

Najmlajši od slovenskih festivalov je svojo pot začel v izjemno zahtevnih okoliščinah, sredi koronskega obdobja, a se mu je uspelo uveljaviti in najti pot do gledalcev. Na prvem Frišno/Fresh sta slavili zmago skupini Joker Out in Alo!Stari, lani pa Emkej s skladbo Ljujezen in Neisha z Lajf je tvoj. Kdo je bil glavna zvezda na mafijskega abrahamu Da Capa Forteja, pa bomo najbrž izvedeli naslednje leto. Če bo zagonetno podzemlje to seveda dovolilo. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta