(FOTO) V Mariboru navdušil Frišno/Fresh, festival s kupom zvezd in brez ene dolgočasne skladbe

Denis Živčec Denis Živčec
02.10.2021 08:10
Najmlajši slovenski glasbeni festival je prinesel frajersko ležeren in z drugimi festivali neobremenjen večer. Deset vrhunskih izvajalcev, deset uspešnic ter velika zmagovalca večera - Joker Out in Alo!Stari
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek
Andrej Petelinšek
Zmagovalci večera. Bojan Cvjetićanin, Joker Out in Tine Matjašič ter Matej Kosmačin, Alo!Stari
Andrej Petelinšek

Ste spremljali? Če niste, si nemudoma z zamikom oglejte Frišno/Fresh, ki ga je v petek ob 19.30 prenašala Televizija Maribor. Oglejte si, kako je videti festival, na katerem vam ne bo dolgčas niti minuto. Slovenci znamo ustvarjati imenitne, sveže in navdihujoče sklade, uspešnice, zlasti če - ironično -  niso načrtno napisane za festival. Hkrati se boste, z vsem spoštovanjem do TV Maribor, vprašali, zakaj si najmlajšega slovenskega glasbenega festivala niste mogli ogledati v neposrednem prenosu na prvem ali vsaj drugem programu TV Slovenija, kjer bi doseg bil neprimerno večji. Premalo polk in valčkov?

Tako zelo se je nagrade razveselil Bojan Cvjetićanin.
Andrej Petelinšek

Glavni rajc Frišno/Fresh je bil ta, da nihče ni vedel, kaj od festivala pričakovati, kar se je seštelo v izjemno prijeten, mehek, frajersko ležeren večer, neobremenjen z drugimi festivali.

Alo!Stari in eksplozija lokalpatriotizma. 
Andrej Petelinšek

Gledalci TV Maribor ter poslušalci Radia Maribor in Radia Si so iz polne Velike dvorane SNG Maribor v živo slišali deset vrhunskih in priljubljenih slovenskih glasbenikov, šlo je za same prvoligaše, in njihovih deset udarnih skladb minulega leta, ki jih je za Frišno/Fresh izbrala predizborna radijska žirija.

Okustični s seboj vedno prinesejo ščepec glasbene čarovnije.
Andrej Petelinsek

Čar večera je bil, da smo skladbe, od katerih mnoge že dobro poznamo, slišali v priredbi z Big bandom RTV Slovenija. Retro elegantno in trendovsko hkrati. Slišati, kako zasedba Alo!Stari z lokalpatriotsko skladbo Vse bi dal na polno razvname teater, je sila redka priložnost.

Helena Ponudič, ta večer v vlogi skrivnostne hostese, je prinesla ovojnico, ki jo je Ivanušič nato v šali raztrgal. 
Andrej Petelinšek

Skozi uro in pol dobre glasbe poln večer je krmaril duhoviti Jure Ivanušič, ki se je v vlogi velikega mafijskega šefa na oder pripeljal s starodobnikom in vmes nekajkrat streljal. Tudi kozle. Bilo je povsem jasno, da tekmovanje ni glavni namen projekta, saj so zmagovalca večera razglasili brez posebne drame, skoraj mimogrede. Ivanušič je zlato ovojnico, ki mu jo je prinesla Helena Ponudič, za šalo kar raztrgal.

Rudi Bučar je SNG napolnil s primorskim šarmom.  
Andrej Petelinšek

Nagradi, ki jih je izdelala Steklarna Rogaška, sta prejeli trenutno vsestransko oblegani skupini Alo!Stari in Joker Out. Prvi za najboljšo izvedbo z big bandom, drugi za najboljšo skladbo zadnjega leta. Naj skladbo so poslušalci izglasovali na radiomaribor.si in radiosi.eu, naj izvedbo je izbrala radijska žirija. 

Mafijski šef Jure Ivanušič 
Andrej Petelinšek

In kdo so bile zvezde prvega Fresha? Alo!Stari s skladbo Vse bi dal, Okustični, mariborski dvojec, ki ga sestavljata Karin Zemljič in Mate Brodar s skladbo Po tisti dolgi poti, pa priljubljeni Žan Serčić s skladbo Čudeži, legendarni Zmelkoow s Kaj nam fali? (2020), Lara Love & Sky z Greva na en gir, Manouche z Ma sej je vseen, Maraaya z uspešnico Drevo, Rudi Bučar z Otroci tistega časa, Joker Out s skladbo Umazane misli in Batista Cadillac s skladbo Magnolije.

Manouche
Andrej Petelinšek

Posnetek prireditve bo na drugem programu TV Slovenija predvajan  27. oktobra ob 20. uri, na predvečer dneva RTV Slovenija.

Andrej Petelinšek
Maraaya sta z uspešnico Drevo šla globoko pod kožo.
Andrej Petelinšek
Žan Serčić. Človek bi ga lahko poslušal ure in ure.
Andrej Petelinšek
Lara Love & Sky, Greva en gir.
Andrej Petelinšek
Hipijska eleganca. Kultni Zmelkoow.
Andrej Petelinšek
Batista Cadillac
Andrej Petelinšek
Joker Out 
Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta