Večina pomurskih županov za cepljenje. Kdo med njimi pa se je že cepil?

Timotej Milanov Timotej Milanov
07.04.2021 06:00
Nekateri med njimi so se že cepili in k temu pozivajo tudi druge občane, ko bodo na vrsti
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cepil se je že tudi župan lendavske občine Janez Magyar. 
Občina Lendava

Pri pomurskih županih smo preverili, ali se bodo cepili tudi sami, kot so to svetovali občanom že v preteklosti, ko so se tudi opredeljevali in cepljenje priporočili v okviru regijskega sveta. Da se bodo cepili, ko bodo prišli na vrsto, so potrdili Damijan Jaklin (Velika Polana), Roman Leljak (Radenci), Franc Šlihthuber (Gornji Petrovci), Marko Virag (Beltinci), Stanislav Rojko (Gornja Radgona) in Jožef Škalič (Kuzma), ki pravi, da bo to storil z odgovornostjo do sebe in do ljudi. Tudi Alojz Glavač (Moravske Toplice), ki je januarja že prebolel okužbo, trdi, da se bo cepil takoj, ko bo to mogoče.

​Dvomi med državljani zaradi politike

Cepil se bo prav tako župan občine Razkrižje Stanko Ivanušič, ki meni, da je čimprejšnja precepljenost prebivalstva edino upanje za Slovenijo in za svet. "Žal je med ljudmi preveč takšnih, ki se napajajo s pomisleki in druge ljudi odvračajo tako od upoštevanja ukrepov kot od cepljenja," pravi Ivanušič, ki opaža, da so med ljudmi razširjene tudi različne teorije zarote v zvezi s cepivi in ukrepi za zajezitev koronavirusa. Tak odgovor je pred kratkim dobil tudi od občana, ki se je odzval na njegov poziv k spoštovanju ukrepov. "Razlog za tako težavno prijemanje ukrepov med ljudmi je po mojem mnenju tudi razklanost slovenske politične scene. Če bi ta bila bolj enotna, bi gotovo bilo lažje obvladovati nevarnosti glede širjenja okužb," dodaja Ivanušič.

​Novak bo počakal na drugo cepivo

Župan Dobrovnika Marjan Kardinar pravi, da je imel pomisleke glede cepljenja zaradi operacije srca, a se je po pogovoru z osebnim zdravnikom in kardiologom odločil, da se bo cepil. "Priporočam, da tako storijo tudi tisti, ki jim zdravstveno stanje cepljenje omogoča." Pri tem Kardinar opozarja, da je moralo miniti dobro leto, preden je bilo ali bo poskrbljeno tudi za zdravstveno varnost slovenskih županov. "Na seji predsedstva Skupnosti občin Slovenije sem opozoril ravno na nas, ki smo dan in noč direktno vpeti v vsakdanje življenje in nam nalagajo obveznosti kot po tekočem traku, nihče pa nas še ni vprašal, kako smo." Drugačno mnenje ima Leljak, ki meni, da je prav, da župani doslej niso bili na prednostni listi.

Župan občine Puconci Ludvik Novak pravi, da je prijavljen na cepljenje, a se noče cepiti s cepivom AstraZeneca, saj ima pomisleke zaradi dogodkov, povezanih s tem cepivom, in se bo cepil z drugim cepivom, ko se bo lahko.

Cepljenje priporočajo tudi drugim

Takšnih dvomov pa nimajo Vera Markoja (Črenšovci), Borut Horvat (Turnišče), Danilo Kacijan (Cankova) in Aleksander Jevšek (Murska Sobota), ki so že prejeli prvi odmerek cepiva AstraZeneca. "Absolutna pravica, da sami odločamo o posegih na svojem telesu, ne more kršiti pravice drugih do zdravja," ob tem pravi Jevšek in apelira na vse občane, naj se cepijo. Da so se že cepili, so potrdili tudi Andrej Steyer (Apače), Branko Belec (Križevci), Ivan Markoja (Odranci), Anton Slana (Sv. Jurij ob Ščavnici), Iztok Fartek (Šalovci), Janez Magyar (Lendava), Ludvik Orban (Hodoš) in Franc Horvat (Tišina), ki pravi, da enako kot v drugih primerih tudi tokrat zaupa slovenski zdravstveni stroki.

Enako zaupanje izraža rogašovski župan Edvard Mihalič in cepljenje priporoča tudi drugim. Cepljen je prav tako veržejski župan Slavko Petovar in priporoča cepljenje "vsem ostalim, saj je to najkrajša pot do življenja, kot smo ga poznali pred epidemijo".

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta