zadnje objavljene

pogledi

več
Lucrezia Reichlin, nekdanja direktorica za raziskave pri Evropski centralni banki, profesorica ekonomije na Londonski poslovni šoli, Project Syndicate

mnenje

več

Učiteljica iz Prlekije za mešalno mizo: Usoden nastop ob boku Boba Sinclarja

Maja Hajdinjak, Vestnik
10.03.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Osebni Arhiv

Ksenija Filipič ima, odkar pomni, rada house glasbo in je bila tudi stalna gostja odmevnejših zabav s svetovno znanimi didžeji. "Vedno sem želela biti v bližini didžejev, komunicirati z njimi prek plesnih ritmov, nemalokrat sem jih prepričala, da zame zavrtijo kakšno skladbo, ki mi je bila še posebej pri srcu. Na eni od zabav pa mi je partner malo za šalo, malo zares predlagal, naj kar sama postanem didžejka in vrtim glasbo, ki mi je všeč, ne pa da druge didžeje prosim zanjo. Četudi nisem vedela, kako čez noč postati didžejka, se mi je ideja zdela vrhunska. Najela sem izkušenega učitelja, ki me je naučil tehnike vrtenja glasbe, in z veliko vaje sem bila kmalu pripravljena za prve nastope," pripoveduje Filipičeva, ki prihaja iz Logarovec, Prlekijo pa je z osemnajstimi leti zamenjala za prestolnico. Na glasbeni sceni jo poznajo kot DJ Xenio.

Prelomnica v njeni karieri, zaradi katere je postala širše medijsko prepoznavna, je bil nastop ob boku Boba Sinclarja. Po tem so vabila za nastope tako v Sloveniji kot v tujini, predvsem Italiji, Hrvaški, Srbiji, Avstriji, Nemčiji in Poljski, začela deževati. Njen urnik je tako zelo natrpan, tudi zato, ker ob vrtenju glasbe trenira kikboks, zaposlena pa je tudi kot učiteljica na OŠ Livada, kjer na razredni stopnji poučuje športno vzgojo, na predmetni pa odbojko. "Biti učitelj je zame najlepši poklic na svetu, ker je edini, kjer dobiš vsak dan obilico pozitivne energije in ljubezni od otrok, sploh če si predan učitelj. Ker so poleg glasbe moja velika strast potovanja, združujem prijetno s koristnim in predvsem v času šolskih počitnic in ob koncih tedna potujem na destinacije, kjer potekajo moji nastopi. Moram povedati, da so učenci zelo ponosni na svojo učiteljico in bomo zagotovo izpeljali kakšen nastop tudi na naši osnovni šoli, kjer dobivam veliko podpore tudi od ravnatelja, sodelavcev in staršev, kar mi veliko pomeni," pravi Filipičeva, ki dodaja, da je kot oseba pristna, pozitivna in nasmejana ter z jasnimi cilji tako v učilnici kot za mešalno mizo.

Prelomnica v karieri Ksenije Filipič, zaradi katere je postala širše medijsko prepoznavna, je bil nastop ob boku Boba Sinclarja.
Reuter

Delo didžeja ni več samo domena moških

Sama zase pravi, da je sinonim za house glasbo. Ta ima zelo širok spekter variacij in podzvrsti, ki so Filipičevi tako všeč, da house z največjim veseljem vključuje v vse sfere svojega življenja, saj ob njem izvaja treninge, kuha, se vozi, druži in ga seveda ustvarja: "House glasba ima zelo močno energijo, v njej najdeš erotiko, ljubezen, adrenalin, po drugi strani pa mi prinaša zadovoljstvo in mir v srcu, kar je najpomembnejše v življenju." Ob housu lahko na njenih nastopih slišimo tudi priredbe starih uspešnic v techhouse verziji, kar je trenutno velik trend v svetu, sploh na Ibizi, ki kroji celotno glasbeno sceno, kar se tiče elektronske glasbe. Najpomembnejši dejavnik, da postaneš uspešen didžej, je stik s poslušalci, saj jih moraš osrečiti in v njih vzbuditi pozitivne vibracije; potem te hočejo spet in spet, pravi Filipičeva. Ženske v tem poslu so sicer še vedno prej izjema kot pravilo, a sama dokazuje, da so lahko uspešne: "Še več, trenutno dobivam več nastopov, ker ni veliko didžejk, in mislim, da sem kot ženska bolj zanimiva za glasbene performanse, kjer je sicer več drugih pasti, ampak tudi te uspešno rešujem, saj imam svojega osebnega varnostnika." Njeni glasbeni seti nastajajo po navdihu, največkrat nastane nov set pred novim večjim nastopom, saj vanje vključuje pridih tistega, kar ljudje v neki državi radi poslušajo. "Zato kakšen moj set vključuje več latino ritmov, kakšen je začinjen z balkanskimi ritmi, nekateri so v lounge stilu, ko gre za festivale, pa izbiram močnejše ritme, ki poleg housa vsebujejo tudi prvine trancea ali techna. Vedno se prilagodim občinstvu."

Kmalu tudi na Ibizo

Kmalu bo izdala svojo prvo avtorsko skladbo, ob kateri bo posnela tudi videospot, sicer pa, pravi, bo delala čim več remiksov že znanih uspešnic. V prihodnosti si želi sodelovati z Johnom Summitom, mladim ameriškim didžejem, ki je znan po uspešnici La Danza in je trenutno didžej v velikem vzponu, v sodelovanju s partnerjem pa se namerava preizkusiti še v organizaciji dogodkov. Nedavno je nastopila v italijanskih Dolomitih na smučišču Kronplatz, dan zatem je v mariborskem Feniksu nastopila s pevko Alyo, s katero snujeta skupni projekt, ki pa za zdaj še ostaja skrivnost. Turnejo je nadaljevala na Poljskem v klubu Mango, ki gosti zvezde svetovnega kova, kot so Fedde La Grand, David Peen, Niki Belluci, The Cube Guys. Nastop na festivalu v Torinu ji je širše odprl vrata v svet, saj se že dogovarja za nastope na Ibizi, ki je med najbolj zaželenimi destinacijami vsakega didžeja: "Nastopov je res veliko, najbolj so zanimivi takšni, ki so malce drugačni, kot npr. nastop v fitnesu, ki bo v kratkem v Velenju. Naj povem, da uživam tako na tematskih dogodkih kot na zares velikih odrih. Vsak nastop mi širi tudi krog oboževalcev, ki so del šovbiznisa, in tudi za njih si vedno vzamem čas. Vse jih zelo spoštujem, ne glede na to, ali so iz Slovenije ali iz tujine." Čeprav ji glasbeno ustvarjanje odpira vrata v svet, ostaja ponosna na svoje prleške korenine in starše, ki so jo, pravi, "naučili pravih vrednot, ki me vodijo na poti do zastavljenih ciljev".

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?