Regijske igre specialne olimpijade Slovenije v Ljutomeru: V športnem duhu 210 tekmovalcev

Maja Hajdinjak, Vestnik
25.05.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jure Kljajić

Osnovna šola Cvetka Golarja Ljutomer je gostila 28. regijske igre specialne olimpijade Slovenije mariborsko-pomurske regije. Iger se je udeležilo 210 tekmovalcev iz petnajstih zavodov in ustanov: OŠ Minke Namestnik Sonje Slovenska Bistrica, Zavoda za usposabljanje, delo in varstvo dr. Marijana Borštnarja Dornava, OŠ IV Murska Sobota, Društva Sožitje Murska Sobota, Centra Gustava Šiliha Maribor, DOŠ II Lendava, OŠ dr. Ljudevita Pivka Ptuj, OŠ Gornja Radgona s POŠ dr. Janka Šlebingerja, OŠ Stanka Vraza Ormož, Društva Sožitje Ormož, VDC Sožitje Ptuj, VDC Murska Sobota, VDC Polž Maribor, VDC Sožitje Maribor in OŠ Cvetka Golarja Ljutomer. Pobudo, da bi igre letos organizirali na omenjeni šoli, je dal tamkajšnji športni pedagog Damijan Šumak. Nazadnje so jih v Ljutomeru gostili pred desetimi leti, prvič pa že pred tridesetimi.

Ob himni olimpijade dvignili zastavo

Na odprtju so zbrane tekmovalce in druge obiskovalce pozdravili ravnateljica šole Mateja Štefanec Vaupotič, županja Občine Ljutomer Olga Karba, podpredsednica društva Specialna olimpijada Slovenije Helena Gril, predsednica Društva Sožitje Ljutomer Marina Gracin, Andreja Resman, ki v Zvezi Sožitje deluje na področju specialne olimpijade, ravnatelj Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer Zvonko Kustec, podpredsednik Športne zveze Ljutomer Branko Kristl in v imenu donatorjev Zdenka Rajtman, direktorica obrata Krke v Ljutomeru. Olimpijado je po predstavitvi sodelujočih in kulturnem programu, ki ga je pripravil domači Cvetko bend, uradno odprla županja Olga Karba, eden od učencev domače šole pa je ob himni olimpijade dvignil še zastavo. Sledilo je tekmovanje v različnih atletskih disciplinah, namiznem tenisu in košarki.

Tekmovali so po skupinah

Tekmovalci so se pomerili v tekih na različno dolgih progah, v štafeti, metu vorteksa in žogice ter v skoku v daljino, pri košarki so pokazali svoje znanje v osnovnih elementih te igre, pri namiznem tenisu pa so se pomerili v posamični igri. Tekmovali so po skupinah, oblikovanih glede na sposobnosti. Ideji olimpijade sta ohranjanje psihofizičnih sposobnosti in vsesplošna socializacija oseb z motnjami v duševnem razvoju.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta