(REKLI SO) Dr. Jure Stojan: Družbe starcev in družbe mladcev

DR
18.07.2024 13:01

Dr. Jure Stojan, ekonomist, Inštitut za strateške rešitve, v kolumni v Delu o demografiji in prihodnosti držav(e).

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

"V Sloveniji nas letos živi 2,1 milijona ljudi. Leta 2100 naj bi nas bilo, po napovedih demografov Združenih narodov, le še 1,6 milijona – za 23 odstotkov manj. Za isti delež naj bi se zmanjšalo tudi število Madžark in Madžarov, le da to pomeni padec za 2,2 milijona na 7,5 milijona. Prebivalstvo na Hrvaškem naj bi se zmanjšalo za kar 45 odstotkov, s 3,9 milijona na 2,1 milijona. Podobno manj naj bi bilo Italijank in Italijanov, za 40 odstotkov. Število Bosank in Bosancev naj bi doživelo še večji padec, to je za 57 odstotkov na 1,4 milijona. Srbkinj in Srbov naj bi bilo za 45 odstotkov manj, torej 3,7 milijona. Število Črnogork in Črnogorcev naj bi se zmanjšalo za 49 odstotkov na 0,3 milijona, Makedonk in Makedoncev pa za 53 odstotkov na 0,9 milijona. /.../ Še najmanjši padec v naši soseščini naj bi izkusila Avstrija, za 19 odstotkov na 7,4 milijona. Ampak tudi to bi pomenilo zmanjšanje za 1,7 milijona.

Jure Stojan
Robert Balen

Kakšne posledice bo vse to imelo? Družbe starcev so pač drugačne od družb mladcev, pa ne samo po tem, da se v njih pripeti manj protestov, vstaj in revolucij. Takšne družbe so tudi sicer bolj konservativne. Kanadski politolog Eric Kaufmann, francoska demografinja Anne Goujon in njen norveški kolega Vegard Skirbekk so že pred dobrim desetletjem ugotovili, da se bo zaradi demografskih trendov v Zahodno Evropo vrnila religioznost. 

V zadnji številki American Economic Review je izšla raziskava, ki staranje prebivalstva krivi za zmanjševanje podjetnosti. In to celo v ZDA, kjer naj bi bilo gospodarstvo pregovorno dinamično. Bolj natančno, predvsem zaradi manjše rasti delovno aktivnega prebivalstva je število novoustanovljenih podjetij v 21. stoletju za četrtino manjše, kot je bilo še v 70. letih 20. stoletja ..."

 

Vir: Delo 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta