(REKLI SO) Boris Vezjak: Golob, Kos in (ne)načelna politika

DR
10.09.2024 16:00

Boris Vezjak, politični analitik, filozof, na blogu o novi kandidatki za evropsko komisarko

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

"Kako naj dovolj precizno razumemo povabilo novi kandidatki za evropsko komisarko Marti Kos, ki ji ga je znova namenil predsednik vlade in h kateremu je že dala soglasje, če k presoji dodamo še zgodovino njunih odnosov? /.../

Če smo natančni, se v odnosu Golob – Kos ne poraja zgolj vprašanje laganja in prikrajanja pravih okoliščin njenega umika leta 2022, ampak celo njene dvojne nenačelnosti: zakaj je sprejela Golobovo vabilo, če je bila proti svoji volji odrinjena v kandidaturi za predsednico republike, in zakaj je sprejela kandidaturo za evropsko komisarko, če jo je že zavrnila aprila letos? Končno smemo pričakovati tudi njegovo pojasnilo, zakaj se je ogrel za nekoga, ki ga je poprej odrinil in kdo nam je takrat lagal?

Boris Vezjak
Igor Napast

Njen položaj lahko poantiramo naprej na podoben način, kot je to zapisala Mojca Šetinc Pašek, še ena odstranjena poslanka iz stranke: se ji bo Golob zdaj, ko se hvali z njeno superkandidaturo, "za nazaj tudi javno opravičil"? Bo takšno opravičilo Kos od njega sploh terjala? Bo javnost pokazala dovolj tenkočutnosti, da bi vse to sploh opazila? Jo bodo pokazali novinarji?

Kot vidimo, se ob vseh drugih temah okoli njenih končnih možnosti pri kandidaturi, nagajanja opozicije na čelu s SDS pri njenem potrjevanju, ugibanj o resorju ali šlamastike države na evropskem parketu odpirajo tudi omenjene moralne dileme. Takšne, ki zadevajo oba, Goloba in njo. Če želimo gojiti spodobno politično kulturo in visoka pričakovanja do naših politikov, je nujno, da pri njih vztrajamo in terjamo več pojasnil. Zato, ker ni vseeno, ali nam vladajo načelni ali nenačelni politiki." 

 

Vir: Vezjak.com

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta