Portret Vitalija Klička: Upokojeni doktor jeklenih pesti se znova bori

Urban Červek Urban Červek
02.04.2022 05:00

Boksarski šampion v super težki kategoriji Vitalij Kličko je poleg predsednika Volodimirja Zelenskega eden
najbolj prepoznavnih obrazov ukrajinskega boja proti ruski invaziji. V ringu ni bil nikoli nokavtiran. Zdaj se mora spet boriti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vitalij Kličko med pregledom obrambe Kijeva
Valentyn Ogirenko

Kot kaže, si lahko v Kijevu, ukrajinskem glavnem mestu, vsaj za zdaj oddahnejo; prestolnice Rusija očitno ne bo niti poskušala zavzeti. Sovražni vojaki so ostali na robu večmilijonskega mesta, ki ga vodi župan, nekdanji boksarski svetovni prvak v težki kategoriji Vitalij Kličko. Mesta, ki se je v zadnjem mesecu spremenilo v trdnjavo, pripravljeno na obrambo pred ruskimi vojaki. Boksarski šampion Vitalij Kličko je poleg predsednika Volodimirja Zelenskega eden najbolj prepoznavnih obrazov ukrajinskega boja proti ruski invaziji. V boksarskem svetu je imel vzdevek "doktor železna pest". Doktor zato, ker ima doktorat znanosti, kar za prvaka v težki kategoriji boksa ni običajno.

"Upiramo se, a trpimo"

"Minil je mesec dni, odkar je Vladimir Putin začel 'posebno vojaško operacijo', ki naj bi trajala dva dneva. Ta nelegalna in kriminalna agresija je šokirala svet. Ampak mi stojimo čvrsto. Vemo, za kaj se borimo. Ne želimo živeti kot sužnji v tiraniji enega norega človeka. Upiramo se, a trpimo. Vse normalno življenje je izginilo. Veliko življenj so vzeli. Zato ker invazijska vojska namerno cilja civilne tarče. Da bi s tem nadomestila neuspeh pri osvajanju ozemlja. A ne bodite v zmoti: Ukrajina ni bojišče. Je prizorišče zločina. Obstajajo številna poročila o namernih napadih na civiliste. Poročila o uporabi kasetnih in fosforjevih bomb. Številni ruski politični in vojaški voditelji ne sodijo v Moskvo. Morali bi biti v Haagu, na mednarodnem kazenskem sodišču. Dragi prijatelji Ukrajine, vsak dan, ki mine, je težji od dneva pred njim. Vsega nam primanjkuje. Prosim nadaljujte podporo s hrano, zdravili in tudi orožjem. Prenehajte poslovati s Putinovo Rusijo, ker jim vsak dolar kupi strelivo. Prenehajte uvažati nafto iz Rusije, saj vsaka kapljica nafte prelije kapljico krvi. Zdaj smo vsi Ukrajinci. Premagajmo tiranijo skupaj. Če izgubimo, boste vi naslednji. S pomočjo Ukrajini boste branili mir na svetu. Slava Ukrajini."

Vitalij Kličko je bil z velikostjo in močjo strah in trepet v ringu. Leta 2012 je premagal britanskega izzivalca Dereka Chisoro. 
Reuters

To je nagovor v le enem od kratkih video posnetkov, ki jih župan Kijeva objavlja na družbenih omrežjih. Namenjeni so mobilizaciji pomoči iz tujine in dvigovanju morale njegovih someščanov in sodržavljanov. Predvsem v Nemčiji je Kličko zelo priljubljen in dobro poznan, saj je tam med profesionalno boksarsko kariero pet let živel, in v Nemčiji sta z bratom Vladimirjem, prav tako boksarskim šampionom, še vedno veliki zvezdi. Po poročanju nemške televizije Deutche Welle je raziskava iz leta 2011 pokazala, da kar 99 odstotkov Nemcev pozna brata Kličko.

Brata Kličko sta dolgo časa dominirala v super težki kategoriji. 
Reuters

Vitalij, letnik 1971, je pet let starejši od brata Vladimirja in velja za boljšega od dvojice. V karieri ni bil nikoli nokavtiran, medtem ko je kar 87 odstotkov svojih dvobojev končal z nokavtom. V profesionalni karieri je izgubil le dva, proti Američanu Laryju Birdu je dvoboj predal v deveti rundi zaradi poškodbe ramena, pri čemer je bil po točkah v prednosti, ter nato proti britanskemu šampionu Lenoxu Lewisu, ko je sodnik prekinil dvoboj zaradi poškodbe nad Kličkovim očesom, zaradi česar je izgubil s tehničnim nokavtom. Tudi v tem dvoboju je Kličku do poškodbe dobro kazalo.

"To ni borba, na katero bi se lahko pripravil"

Dejan Zavec
Marko Vanovšek

 Vitalija Klička dobro pozna slovenski boksarski šampion Dejan Zavec, ki je prav tako kot brata Kličko del profesionalne kariere preživel v Nemčiji. Zavec je tudi po starosti blizu bratoma Kličko, pet let mlajši od Vitalija in enako star kot njegov brat Vladimir. Po Zavčevih besedah je Vladimir Kličko kot župan Kijeva v položaju, ko se mora znova boriti, a "to ni borba, na katero bi se lahko pripravil". "Situacija jih je soočila s to primitivno vojno, ko se morajo braniti in boriti za preživetje. To je trenutek, ko so druge stvari nepomembne. Vsi si želimo, da se konča to prelivanje krvi. V tem dvoboju ne more biti zmagovalca, tu so samo poraženci," pravi Zavec. Kličko sedaj z nastopi na družbenih omrežjih po njegovem s pridom izkorišča svetovno prepoznavnost zaradi preteklih uspehov.

Tudi Vitalij Kličko je ponosen na svojega brata in rad poudari njuno povezanost. Petindvajsetega marca je na družbenem omrežju objavil posnetek, na katerem z bratom v tradicionalnih ukrajinskih oblačilih skupaj nagovarjata občinstvo: "Danes, pred 46 leti, sem spoznal tega tukaj. In še vedno sva skupaj, v Kijevu. Skupaj sva, ker je to najina moč. Ker dobro vedno premaga zlo. Vse najboljše, brat!"

"Vitalij in Vladimir sta boksu dala poseben pečat, pokazala sta, kaj pomeni biti inteligenten, strpen, borben. To so vrline, ki krasijo Vladimirja, je nepopustljiv. Oba sta bila boksarska svetovna atrakcija, tekmovala sta v isti super težki kategoriji, nanizala kopico dobrih dvobojev. Obenem sta široko družbena človeka. Visoko inteligentna, sposobna, šampiona v pravem pomenu besede, ne samo v ringu, tudi širše," pravi Zavec.

Obdobje Kličko in proevropska politika

Obdobju med letoma 2006 in 2015, ko sta brata Vitalij in Vladimir Kličko dominirala v super težki kategoriji boksa (med seboj se nista nikoli borila), imenujejo kar "obdobje Kličko," pri čemer velja starejši Vitalij za uspešnejšega. V ringu je uporabljal zelo agresiven slog boja, s katerim je hitro nadvladal nasprotnika. Ameriška legenda George Foreman je ocenil, da ima Vitalij Kličko najboljši levi direkt med vsemi tekmeci. Edino Foreman in Viitalij Kličko sta v zgodovini boksa ubranila svetovni naslov v super težki kategoriji v starosti več kot 40 let.

Vitalij Kličko je profesionalno boksarsko kariero končal leta 2013, politično pa se je začel udejstvovati že prej. Leta 2005 sta z bratom podprla predsedniškega kandidata Viktorja Juščenka, ki je po zmagi na volitvah Vitalija imenoval za svojega svetovalca. Leta 2006 je Kličko neuspešno kandidiral za župana Kijeva. Leta 2012 je bil izvoljen za poslanca v ukrajinskem parlamentu, dve leti pozneje pa je uspel na volitvah za župana Kijeva in nato zapustil sedež poslanca. Kličko velja za proevropskega politika in se zavzema za vključitev države v Evropsko unijo, je kritik korupcije v ukrajinski politiki in pravosodju.

Vitalij Kličko je bil med voditelji proevropskih protestov v Kijevu leta 2014, ki so strmoglavili proruskega predsednika Viktorja Janukoviča.
Reuter

Župan Kličko je bil je tudi eden od voditeljev proevropskih protestov na trgu Majdan (Svoboda) v Kijevu, ki so izbruhnili po odločitvi takratnega proruskega predsednika Viktorja Janukoviča, da ne podpiše pridružitvenega sporazuma z EU. Protesti so se sprevrgli v nasilje, v katerem je umrlo več kot sto ljudi, osovraženi predsednik Janukovič pa je pobegnil v Rusijo. Ki je nato leta 2014 v odgovor na obrat Ukrajine v proevropsko smer napadla in priključila polotok Krim in nato podprla napad proruskih separatistov v Donbasu na vzhodu Ukrajine.

Ob ruskem napadu na Ukrajino sta brata Kličko naznanila, da bosta državo branila tudi z orožjem, če bo potrebno. Borca iz boksarskega sveta sta tako kljub upokojitvi znova vržena v ring. Tokrat se borita proti nasprotniku, ki po boksarsko sodi v še težjo kategorijo. A v tej borbi, ki odloča o usodi celotnega naroda, žal ne veljajo pravila ferpleja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta