(POGLED) Koronavirus, turisti in Piranski zaliv

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Zanimivo, s kakšno mero prizanesljivosti naši pristojni za pandemijo koronavirusa interpretirajo stanje na Hrvaškem, ki poleti postane začasna druga domovina verjetno več kot četrtine naših rojakov. V Sloveniji so pri 13 novih dnevnih okuženih zagnali resen alarm in nam ponovno nataknili obvezne maske, Hrvaško pa pri 95 novih dnevnih primerih razglašajo za še vedno varno državo. Sedemkrat več obolelih kot pri nas v enem dnevu očitno ni dovolj, da bi nam resno odsvetovali obisk Hrvaške. Opozarjajo nas samo na higienske ukrepe in izogibanje zaprtim prostorom, kjer je veliko ljudi. Kot nam svetujejo doma. Precej nesorazmeren odziv.
Ne pritožujem se zaradi mask, ki jih spet moramo nositi v zaprtih javnih prostorih. To sem brez ugovora pripravljena sprejeti - da le omejimo širjenje virusa in da ohranimo vsaj približno normalen način življenja. Še ena karantena bi bila za nas pogubna. Pritožujem se samo nad nekritičnim, pretirano dobrodušnim sprejemanjem hrvaških razmer, in razmišljam, kakšne motive za to imamo.
Da z ocenami stanja na Hrvaškem nekaj ne štima, se je izkazalo že v dialogu med ministrom za zdravje Gantarjem in vladnim govorcem Kacinom. Gantar je razmere na Hrvaškem ta teden ocenil takole: "Hrvaška postaja nevarna država tudi glede ponovnega širjenja v Sloveniji, tako da je skrb na mestu. […] Čim se bo povečalo število okužb v Sloveniji in bo epidemiološko ugotovljeno, da so iz Hrvaške, ali če se bo dnevno število ustalilo tudi na Hrvaškem, potem bo to rdeča cona in bo seveda tudi uvedena karantena za vse, ki prihajajo iz Hrvaške."

Robert Balen
Darinka Pavlič Kamien
Mediaspeed
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta