Zakaj se je zapletlo pri urejanju ptujskega mestnega parka

31.08.2021 06:00
Občina želi v parkih postaviti montažna gostinska objekta s sanitarijami, kulturovarstveniki si v mestnem parku želijo paviljon. Sanacijo ribnika v Ljudskem vrt naj bi začeli šele prihodnje leto.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vizualizacija, načrtovan gostinski objekt in sanitarije v parku Ljudski vrt (foto: Mo Ptuj)
Mo Ptuj

Če ne prej, pa vsekakor po močnem deževju in neurju pred dvema letoma, ko je ribnik v ptujskem parku Ljudski vrt prestopil breg in je voda drla proti bližnji šoli, je bilo dokončno jasno, da je sanacija ribnika nujna. Lani poleti je občina s slovensko vlado podpisala pogodbo za brezplačen prenos zemljišča v velikosti 11.000 kvadratnih metrov, ki je bilo do takrat v državni lasti in v upravljanju ptujske bolnišnice, na občino. To je bil prvi pogoj, da se je občina lahko lotila projekta.

"Za območje Ljudskega vrta se je kot najprimernejša rešitev izkazala umestitev suhega zadrževalnika, ki bo urejen na desnem bregu. V sklopu predvidene izgradnje suhega zadrževalnika se bo izvedel zemeljski nasip za zagotavljanje zadrževanja visokih voda, rekonstruirali brežina obstoječega ribnika in izlivni objekt iz ribnika ter nov prelivni objekt na jugozahodni strani obstoječega ribnika," pojasnjujejo na ptujski občini, kjer so gradbeno dovoljenje za zadrževalnik že pridobili, razpisna dokumentacija za izbor izvajalca pa je trenutno v pregledu na ministrstvu za okolje in prostor.

"Šele po potrditvi razpisne dokumentacije bo Direkcija RS za vode objavila razpis za izbor izvajalca. Ker je projektov več, bo razpis odprt predvidoma 30 dni," še dodajajo na občini. Ureditev ribnika naj bi izvedli v okviru projekta zagotovitve protipoplavne varnosti porečja Drave, v celoti pa naj bi bila financirana iz sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj. Na občini sicer glede na postopke predvidevajo, da bodo dela lahko pričeli šele prihodnje leto.

Kmalu začetek gradnje objekta

Predvsem starši otrok, številni sprehajalci, pa tudi drugi obiskovalci obeh ptujskih parkov, tako Ljudskega vrta kot mestnega parka, si že dolgo želijo tudi, da bi bilo na obeh lokacijah mogoče posedeti ob kakšni kavici ali pijači, se odžejati, pa tudi uporabiti sanitarije, namesto katerih trenutno še vedno služi bližnje grmovje, v mestnem parku pa že pred časom nameščena montažna stranišča. Za zdaj bolje kaže postavitvi montažnega objekta v Ljudskem vrtu, v katerem bodo gostinska ponudba in sanitarije, saj je ptujska občina zanj že pridobila gradbeno dovoljenje, sredi meseca pa zaključila tudi razpis za izvajalca gradnje oziroma postavitve objekta. Kot so pojasnili na občini, sta se na razpis prijavila dva ponudnika, izbrano pa je bilo podjetje Lesko v lasti Simone Murko, ki naj bi objekt zgradilo za dobrih 156 tisoč evrov. Dela naj bi pričeli prihodnji mesec, zaključena pa naj bi bila predvidoma v dveh mesecih. V občinskem proračunu je za objekt namenjenih 160 tisoč evrov. Prvotni zamisli o podelitvi stavbne pravice investitorju so se namreč odrekli. Kot pojasnjujejo na občini, bodo gostinskega ponudnika izbrali preko javnega razpisa, ko bodo objekt dali v uporabo. Kdaj naj bi objekt dejansko zaživel, tako za zdaj še ne morejo napovedati.

Sodobno oblikovanje z ravno streho

V Ljudskem vrtu pravzaprav gre, kot je mogoče razbrati iz razpisa, za dva montažna objekta lesene izvedbe in sodobnega oblikovanja z ravno streho. Vsak naj bi imel okoli 18 kvadratnih metrov površine in bosta medsebojno povezana. Po načrtih so ju umestili v neposredno bližino otroškega igrišča, športnega igrišča in ribnika. Ob objektih sta predvideni kovinski pergoli na osnovni konstrukciji iz jeklenih cevi, ki bosta zaraščeni z naravnim listopadnim rastjem. Okolica objektov naj bi bila tlakovana z leseno teraso, ki se bo zaradi višinske razlike okoliškega terena stopničasto spuščala od otroškega igrišča proti športnemu igrišču, na stopnicah pa bo mogoče tudi sedeti. "Gostinski objekt je zasnovan na način, da se navezuje na odprte površine Ljudskega vrta. Stranice dela objekta je mogoče popolnoma odpreti in povezati notranjost objekta z zunanjo teraso. V notranjosti je predviden šank, ki se na jugu lahko odpre. V notranjosti je mogoča namestitev manjšega števila gostinskih miz, sicer pa je namestitev gostinskih miz predvidena predvsem na odprti terasi," piše v opisu objekta v razpisu za izvajalca gradnje. Sanitarije bodo dostopne iz zahodne smeri, v objekt pa bo umeščeno tudi manjše skladišča za potrebe gostinskega lokala. Dostop je predviden z obstoječe tlakovane poti, na katero se bo navezala lesena terasa.

Objekt za le pet let

Nekoliko več težav je z umestitvijo objekta v ptujskem mestnem parku. Oba parka se nahajata znotraj registrirane enote kulturne dediščine, zato mora občina za posege v skladu z določili občinskega prostorskega načrta pridobiti pogoje in soglasje Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije (ZVKDS). Na občini pojasnjujejo, da za enostavni objekt v mestnem parku trenutno čakajo na izdajo gradbenega dovoljenja. Kot pravi županja Nuška Gajšek, si želijo v mestnem parku postaviti podoben, a nekoliko manjši objekt. ZVKDS pa si je za mestni park želel nekoliko drugačen objekt, in sicer paviljon, ki naj bi bil umeščen na prostor sedaj krožno postavljenih klopi v prvem delu parka. "Žal občina denarja za tak objekt nima," dodaja Gajškova.

Na ZVKDS pritrjujejo, da so občini predlagali, naj kot osrednji element mestnega parka postavi paviljon po vzoru paviljonov po drugih mestnih parkih v Sloveniji in Evropi: "Ti so namenjeni tudi izvajanju poletnih prireditev in koncertov. Podjetje Umarh je predlog tudi pripravilo, a ga je MO Ptuj zavrnila kot prezahteven projekt in se odločila za izvedbo tipskega kontejnerskega objekta." Kot pojasnjujejo na občini, se trenutno z ZVKDS usklajujejo le še glede mikrolokacije umestitve objekta. "Glede na navedbe ZVKDS pa je objekt kot takšen lahko le začasne izvedbe, to je za obdobje pet let," še dodajajo na občini.

To poletje je občina pitnik postavila še v mestnem parku. 
Hojka Berlič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta