Z rešitvijo za lokal Lük na Ptuju vsi zadovoljni

Hojka Berlič Hojka Berlič
16.08.2019 15:31

Aljaž Zemljič bo po letu dni številnih zapletov končno le odprl gostinski lokal, a na drugi lokaciji. Napoveduje osvežitev ptujske kulinarične ponudbe

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aljaž Zemljič bo vso opremo, ki jo kupil za prvotni lokal, uporabil na novi lokaciji.
Hojka Berlič

Leto dni je minilo, odkar se je Aljaž Zemljič, kuhar in gostinec s številnimi izkušnjami, skupaj s sinom odločil odpreti lokal v ptujskem mestnem jedru. Sedaj le zaključuje dela za njegovo odprtje, ki naj bi bilo v začetku prihodnjega meseca. A goste bo primoran postreči na novi lokaciji.
Potem ko je bil lani izbran na razpisu ptujske občine za najemnika lokala v Ulici heroja Lacka 1 na Ptuju, se je namreč izkazalo, da je lokal namenjen zgolj za poslovno dejavnost. Sprememba namembnosti pa ni bila mogoča brez soglasja drugih etažnih lastnikov v stavbi, a njihove podpore pri tem ni imel.
Čeprav je bila na mizi tudi tožba, saj je vztrajal pri poplačilu vsaj dela vloženih sredstev in da dobi nadomestno lokacijo za lokal, prav tako v starem mestnem jedru, so nazadnje z občino in ptujsko županjo le našli rešitev, s katero so zadovoljni vsi. Kot so pojasnili na občini, so mu povrnili 32 tisoč evrov za obnovo prostorov, ob tem je občina poravnala še 10 tisoč evrov davka.

Rešitev za teraso še usklajujejo

A tu se je pojavila nova težava. Kako v ulico z naklonom postaviti stole in mize? Postavitev lesenega podesta pač ni mogoča. "Kot je že bilo večkrat povedano, tako kot drugod po svetu, podesti v ožjih historičnih mestnih jedrih niso dovoljeni, saj krnijo dojemanje ulic in trgov. Klančine se premoščajo z ustrezno opremo," pojasnjuje višja konservatorka Simona Menoni iz mariborske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKD). Tako naj bi poiskali kompromisno rešitev.

Aljaž Zemljič bo vso opremo, ki jo kupil za prvotni lokal, uporabil na novi lokaciji.
Hojka Berlič

Ustreza mu mestni vrvež

Zemljič si je sicer izkušnje do sedaj nabiral v znani ptujski restavraciji Grabar, še prej je bil vodja Restavracije Park v Domžalah. Kot pravi, se je učil tudi pri številnih kuharskih mojstrih, med drugim Marku Pavčniku, Davidu Vračku in Borutu Jovanu. Za njim pa je naporno leto, saj je, da bi odprl svoj lokal, že lansko poletje pustil službo v priznani ptujski restavraciji Grabar in je kot samostojni podjetnik iskal priložnosti za delo, da je lahko poravnal položnice.
Na lokaciji v starem mestnem jedru, pojasnjuje, je vztrajal, ker mu je všeč (vsaj dopoldanski) mestni vrvež in številni turisti na ulicah. In še vedno išče možnosti tudi za odprtje nekoliko večjega lokala v mestu. Dogovarjal naj bi se celo tudi za prevzem kakega že uveljavljenega večjega lokala v mestu, a za zdaj še ni nič dorečenega.

Naravni okusi za zmerne cene

Čez dobra dva tedna naj bi Zemljič v svojem lokalu najprej začel streči pijačo, nato pa ponudil predvsem lahko, moderno mediteransko in domačo hrano: "Predvsem v času malic. Čim bolj naravni okusi. Dobre testenine, rižote, tudi druge žitarice, ki jih na Ptuju ni zaslediti, kot sta pira in ječmen, seveda tudi solate. Domač kruh z žitaricami iz Mlina Korošec, domači štruklji. Cene pa ne pretirane. Želimo si narediti tudi neke vrste sobotno tržnico, na kateri bi predstavljali svoje dobavitelje, obiskovalci pa bi lahko izdelke tudi pokusili in jih kupili."
Ob petkih in sobotah zvečer naj bi ob dobri glasbi ter hišnem pivu in vinu ponudili tudi burgerje, ameriške hot doge, perutničke in druge bistrojske jedi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta