Vpisal se je med viteze krvodajalstva. Upa, da bo kri daroval 150-krat

Hojka Berlič
23.01.2021 05:25
Kakor številni, je Boris Kurbus prvič daroval kri med služenjem vojaškega roka, ta teden je dosegel pomemben krvodajalski mejnik, na odvzemu krvi je bil že stotič.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zdaj je cilj Borisa Kurbusa 150 darovanj krvi. Foto: Hojka Berlič
Hojka Berlič

Čeprav je tudi za krvodajalci nenavadno leto, so imeli ta teden v ptujski enoti za transfuzijsko dejavnost znova razlog za veselje. Klubu vitezov krvodajalstva, katerega člani so tisti, ki so življenjsko tekočino darovali že stokrat, se je kot že 170. iz mariborskega območnega združenja Rdečega križa Slovenije namreč pridružil 50-letni Boris Kurbus iz Marjete na Dravskem polju. "Občutek je neverjeten. Kot da se mi je odvalil kamen od srca, ker sem dosegel svoj cilj. Ta bo zdaj še višji. Če bo šlo, tudi do 150," je strnil občutke ob pomembni prelomnici za vsakega krvodajalca.

Motivi se z leti spreminjajo

Kri je kot številni drugi prvič daroval med služenjem vojaškega roka. "V vojski si si z darovanjem krvi prislužil dva dni nagradnega dopusta. In to je fantom, starim18 let in nekaj, ogromno pomenilo. Da smo lahko videli domače. Ko sem v vojski prvič daroval kri, sem celo izbral slogan za to – Človek človeku kri za dva dni. Daroval sem dvakrat, za kar sem dobil štiri dni in jih s pridom izkoristil. Vojaški rok sem namreč najprej služil na Kosovu, potem pa v južni Srbiji," se motivov za začetek krvodajalstva z nasmeškom spominja Kurbus. Takrat se je navdušil nad darovanjem krvi in ga nadaljeval redno do danes. Če je le bilo mogoče, vsake tri mesece, saj mu je zdravje vseskozi dobro služilo. V prvi vrsti to počne zato, da pomaga komu, ki to pomoč resnično potrebuje, dobro pa je tudi, da je darovalec krvi nenehno pod zdravniškim nadzorom in o kakršnikoli svoji bolezni takoj obveščen. Kot pozitivno Kurbus ocenjuje tudi medijsko ozaveščanje o pomenu krvodajalstva, pravi, da tudi to daje dodaten zagon.

Borisu Kurbusu je priznanje ob stotem odvzemu krvi izročil Stanislav Žebela, podpredsednik mariborskega območnega združenja Rdečega križa Slovenije. Foto: Hojka Berlič
Hojka Berlič

Lani nekoliko manj odvzemov

Čeprav je bilo preteklo leto turbulentno, so na Ptuju zabeležili 3116 odvzemov krvi in 152 novih krvodajalcev. "Za toliko odvzemov je bilo treba veliko truda, organizacije in prilagajanja. Vsako leto je bilo odvzemov čez 3000.

Lani jih je res bilo okoli 300 manj kot leto poprej, a moramo vedeti, da nismo imeli podmladka, saj se dijaki in študentje niso mogli udeleževati krvodajalskih akcij tako kot prejšnja leta," je ob tem povedala Marija Šeruga Doliščka, specialistka transfuzijske medicine iz Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor. Da se krvodajalci v tem času celo bolj odzivajo in prihajajo v večjem številu na krvodajalske akcije, pa ocenjuje Stanislav Žebela, podpredsednik mariborskega območnega združenja Rdečega križa Slovenije: "Organizacija je v tem času sicer bolj zapletena. Najprej vsem krvodajalcem po telefonu pošiljamo vabila in jih naprošamo, da se za datum in uro odvzema dogovorijo po telefonu." Nove krvodajalce pa vabijo preko medijev, tudi s plakati, a se je treba prav tako telefonsko naročiti za termin odvzema krvi.

"In bom rekel, da jih je kar dosti. V zadnji akciji je bilo šest novih krvodajalcev," je povedal Žebela. Po besedah Marije Šeruga Doliščka pa je za zdaj zalog krvi dovolj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta