Vode imajo prebivalci in župani Podravja čez glavo

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
10.12.2019 16:28

Če država ne bo ukrepala, bodo to storili kmetje. Pri ptujski čistilni napravi lokacija za morebitno postavitev sežigalnice odpadkov

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Župani pozivajo državo, naj začne nemudoma ukrepati.
Igor NAPAST

S sklepom, da naj država začne obravnavati problematiko poplavne Drave kot prioriteto in naj se vzpostavi monitoring reke, kjer ta prestopi avstrijsko-slovensko mejo in v njenem toku čez Slovenijo, so župani Spodnjega Podravja sklenili današnjo razpravo o škodi, ki jo ta povzroča na kmetijskih površinah. V sedmih letih, poudarja Andrej Rebernišek, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj, so poplave povzročile za skoraj sto milijonov evrov škode na kmetijskih površinah: "Drava poplavlja vse od Maribora do meje s Hrvaško. Zdaj že vsakoletne povodnji so že trajno degradirale deset hektarjev njivskih površin, narasla voda odnaša najbolj rodovitno zemljo in erozija je tista, ki nas resnično vse že zelo skrbi. Tam, kjer za naraslo vodo ostajata samo gramoz in kamenje, kmetovanje ni več mogoče."

Država naj ukrepa

Tako Avstrijci kot zdaj tudi Hrvati so že pristopili k protipoplavnim ukrepom. Pri nas, tako na današnjem kolegiju županov, nihče ne ukrepa. Da bi bilo mogoče veliko narediti s čiščenjem struge in vse bolj zaraščenih brežin, so prepričani ljudje ob reki, župani pa kažejo tudi na vse bolj zaraščene poplavne gozdove, ki so polni naplavin in tako še dodatno zmanjšujejo pretočnost.

Župani pozivajo državo, naj začne nemudoma ukrepati.
Andrej PETELINŠEK
Župani pozivajo državo, naj začne nemudoma ukrepati.
Igor NAPAST

Sežigalnica, če bo javni interes

Dr. Bojan Pahor, vodja delovne skupine, ki jo je pred časom imenovala ptujska županja Nuška Gajšek, je županom predstavil dogajanje, povezano z iskanjem najprimernejše lokacije za postavitev sežigalnice oziroma objektov za termično obdelavo odpadkov. Sežigalnico naj bi na Ptuju postavili pri centralni čistilni napravi, na desnem obrežju Ptujskega jezera.

Centralna čistilna naprava Ptuj
Slavko DOBNIK
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta