Večer z Mojco Širok: Njen prvi kritik je mama

Tomaž Ajd Tomaž Ajd
02.06.2019 06:32

Literarni večer v Slovenski Bistrici z znano novinarko TV Slovenija Mojco Širok.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Saša Šega Crnič in Mojca Širok (desno) sta se v Slovenski Bistrici pogovarjali na literarnem večeru.
Tjaša Brglez

Knjižnica Josipa Vošnjaka Slovenska Bistrica je ob dnevu knjižnice pripravila literarni večer z Mojco Širok. Prireditev so vključili v projekt Vošnjakova bralna značka za odrasle - Sezona umorov. Mojca Širok je novinarka in pisateljica. V bogati televizijski karieri je bila novinarka v zunanjepolitični redakciji in dolgoletna dopisnica iz Italije in Vatikana. Leta 2010 je pri založbi Mladinska knjiga izdala knjigo o italijanskih kriminalnih organizacijah Oblast brez obraza in pri založbi časnika Finance knjigo o političnem vzponu nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusconija Zadnji rimski cesar. Leta 2014 je izdala knjigo Od Benedikta do Frančiška - revolucija v Rimskokatoliški cerkvi. Novembra 2017 je v izdaji tednika Mladina izšla njena biografija papeža Frančiška. Za svoj literarni prvenec, kriminalni roman Pogodba, je prejela knjižno nagrado Modra ptica.

Včasih se je "matrala", spet drugič se je lepo bralo

V pogovoru s Sašo Šega Crnič je Mojca Širok zaupala, kdo je njen prvi kritik: "Prve tri knjige niso enostavne za brati. Lakmusov papir, kako se kaj bere, je v moji mami. Vse, kar napišem, dam najprej prebrati njej. Potem vidim, ali bo še kdo bral to knjigo. Pri Berlusconiju je prvo poglavje še šlo, potem je dvakrat rekla - oprosti, Bog, saj tega ne moreš čitati. Pri knjigi o mafijskih organizacijah italijanskega juga, ki je v bistvu tudi publicistična, strokovna knjiga, je mama rekla, da se 'matra', ker je navedenih toliko imen. Ko sta se zgodila odstop papeža Benedikta in izvolitev papeža Frančiška, sem pa že, ko sem se usedla, začela pisati z namenom, da mora uspeti. In mama je rekla - se strašno lepo bere."

V Rimu zapeta severnjakinja

Mojca Širok se je dotaknila tudi življenja v italijanskem glavnem mestu. "Če živiš v Rimu, ga ne moreš imeti rad. Promet je nemogoč, ljudje se tudi po dve uri vozijo v službo. Ko se srečuješ z vsakodnevnim besom, si rečeš, grem in ne pridem nikoli več nazaj. Ampak tudi Rimljani tega nikoli ne naredijo. Je pa res, da je vedno manj tiste čarobnosti, po kateri je bilo mesto nekoč znano. Tudi če te je Rimljan včasih ogoljufal, te je ogoljufal z nasmeškom. Bila je lahkotnost bivanja, mene so vedno dražili, da sem zapeta severnjakinja," je povedala Mojca Širok, ki je na literarnem večeru predstavila tudi svoje pestro novinarsko delo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta