V Spodnjem Podravju ohranili veliko delovnih mest, a negotovost pred jesenjo ostaja

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
11.08.2020 06:00

Kljub krizi posledice epidemije za trg dela v Spodnjem Podravju niso katastrofalne, predvsem zaradi ukrepa čakanja na delo, a nihče še ne more napovedati, kaj bo jeseni.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Največ iskalcev novih zaposlitev je iz vrst bivših Boxmarkovih delavk. 
Boxmark

Letošnje leto se je na regionalnem trgu dela v Spodnjem Podravju, za katerega je s svojo dejavnostjo pristojna Območna služba Zavoda RS za zaposlovanje Ptuj, kot pravi njen vodja Tomaž Žirovnik, pričelo izjemno dobro. Tudi napovedi delodajalcev za prvo polletje 2020 (anketa je bila opravljena jeseni 2019) so bile precej optimistične, saj so napovedovali rast zaposlenosti in jih je najbolj skrbel primanjkljaj ustreznega kadra. Za letos so na zavodu predvidevali rekordno nizko število brezposelnih in celo upali, da bi se to utegnilo spustiti pod dva tisoč. Že februarska napoved družbe Boxmark Leather o odpuščanjih je nekoliko pokvarila načrte, čeprav je kar nekaj delodajalcev izkazalo pripravljenost za zaposlovanje teh delavcev. Seveda se je v sredini marca vse popolnoma spremenilo.

Zaustavitev zaposlovanja

Uvedba nekaterih ukrepov za zajezitev epidemije covida-19 je povzročila precejšen pretres na trgu dela. "V drugi polovici marca in še zlasti v aprilu se je zaposlovanje praktično ustavilo, medtem ko je število teh, ki so izgubili zaposlitev, močno naraslo. Število brezposelnih je tako ob koncu maja naraslo na 3500, pred ukrepi ob epidemiji pa je bilo načrtovano, da bi v tem mesecu padlo krepko pod 2400," pravi Žirovnik.

Trg dela oživlja

Dejstvo je, da je od druge polovice maja, pravi Žirovnik, že "lepo steklo ponovno zaposlovanje in tudi trend odpuščanj se je zmanjšal na obvladljivo raven". Brezposelnost na širšem ptujskem območju je pričela počasi, a zanesljivo upadati. "Upamo, da se bo ta trend nadaljeval tudi v avgustu in še nekoliko povečal v septembru in oktobru. Verjetno sledi ponovno nekoliko povečanja števila brezposelnih, saj je veliko delovnih mest sezonsko pogojenih ali vsaj posredno vezanih na sezonska gibanja."

Živilska panoga stabilna

Medtem je živilskopredelovalna oziroma celotna panoga prehrane zelo stabilna, pravzaprav celo v rasti, kar velja tudi za zaposlovanje. Ta trend velja tudi za Skupino Perutnina, d.d. ​"Tretji veliki delodajalec na našem območju, Skupina Talum, d.d., sicer glede zaposlovanja posluje stabilno, tudi zaradi interventnih ukrepov, vendar so trenutne razmere precej nenaklonjene tej panogi. Zelo verjetno bo v perspektivi potrebno določeno prestrukturiranje, kar pa nujno ne pomeni, da bo število zaposlenih dolgoročneje manjše oziroma zmanjševano. Morda se odvije scenarij, ki lahko pomeni nov zagon in preboj v dejavnosti z višjimi dodanimi vrednostmi, kar bi bilo zagotovo odlično za celotno regijo."

Talum zaradi interventnih ukrepov posluje stabilno.
Hojka Berlič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta