V Lovrencu izglasovali za 140 tisoč evrov projektov

Mateja Bečan
12.11.2022 03:40

Glasovanja o participativnem proračunu se je udeležilo 273 občanov iz sedmih naselij v lovrenški občini.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jesenski pogled na del občine Lovrenc
Anžej Bečan

Po uspešno izpeljanih dveh ciklih participativnega proračuna z imenom Po maje bi šlo v letih 2020 in 2021 v občini Lovrenc na Pohorju je občinska uprava v juniju izvedla dve delavnici, kjer je postopek in upravičenost idej predstavljala občanom. Ti so do začetka septembra predlagali več kot 40 projektov, ki so jih nato na občini natančneje ovrednotili in s pomočjo Odbora za gospodarstvo, turizem in kmetijstvo preverili po merilih ter dodatno uskladili s predlagatelji. Preteklo sredo in soboto sta potekali glasovanji, s katerimi se je zaključil tretji cikel izbire predlogov za prihodnji leti. Glasovanja so se lahko udeležili že mladi, stari 15 let ali več, s čimer želi občina k aktivnejšemu odločanju pritegniti mlajšo populacijo.

Glasovanja se je udeležilo 273 občanov iz sedmih naselij v lovrenški občini, kar je z desetodstotno udeležbo več kot enkrat višja udeležba kot v preteklih letih. Zastopanost po deležu volivcev je bila najvišja za naselje Rdeči breg, kjer jih je svoj glas oddalo 22 odstotkov, najmanjša udeležba pa je bila zabeležena v naselju Lovrenc Trg in sicer 8 odstotkov. Skladno s postopkovnikom je Odbor za gospodarstvo, turizem in kmetijstvo z občinsko upravo pregledal in preštel vse oddane glasovnice in projektom dodeljene točke. Pripravili so končni pregled projektov po naseljih, ki so prejeli največ točk, upoštevajoč, da skupna ocenjena vrednost projektov po posameznem naselju ni presegla maksimalnega zneska 20 tisoč evrov na naselje. Preostanek sredstev iz naselij, ki niso imela dovolj svojih predlogov in kjer je do maksimalnega zneska preostalo še nekaj sredstev, se je porazdelil med preostale projekte z največ prejetimi točkami.

Občani so izglasovali naslednje projekte v skupni vrednosti skoraj 140 tisoč evrov. V naselju Lovrenc: obnovo javne poti okoli kulturno-zgodovinskega objekta cerkve sv. Radegunde, obnovo spomenika NOB v parku in postavitev otroških igral pri Faku. Za postavitev zaščitnih ograj, nakup električnih koles, ekološki zabojnik ter šotor na posojo za manjše dogodke so izglasovali prebivalci naselja Kumen. Na Činžatu bodo dobili nove solarne luči, hitrostne ovire, ekološki otok in informacijsko tablo. Prebivalci naselja Puščava s Kurjo vasjo so največ glasov namenili predlogu za asfaltiranje železniškega prehoda ter izdaji spominske knjižice s poezijo duhovnika Jožeta Tovšaka. Na Recenjaku je po mnenju prebivalcev treba adaptirati cesto Glažerco ter urediti ograjeno odlagališče za smeti, na Rdečem Bregu se bodo adaptirale gozdne in obstoječe makadamske ceste, z asfaltom se bo preplastil prostor ob križu v Štambergu, na Ruti sta bila izglasovana predloga za preplastitev že obstoječe asfaltne ceste.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta