Ustanavljanje pokrajin: Sedež Zgornje Štajerske v Slovenski Bistrici?

Tomaž Ajd
06.06.2021 04:00
Slovenjebistriški občinski svet podpira načrtovano ustanovitev pokrajin.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Središče Slovenske Bistrice
Andrej Petelinšek

Če bo pri ustanavljanju pokrajin prišlo do delitve Štajerske oziroma Podravja na dva dela, Občina Slovenska Bistrica predlaga, da bi bil sedež pokrajine Zgornja Štajerska v Slovenski Bistrici. Z obravnav v občinskih svetih preostalih občin namreč prihajajo predlogi, da bi se Štajerska pokrajina oziroma Podravje delila na dva dela, in sicer na Zgornjo Štajersko oziroma Zgornje Podravje in na Spodnjo Štajersko oziroma Spodnje Podravje. Kot pojasnjujejo v Slovenski Bistrici, je njihova občina, ob podelitvi posebnega statusa Mestni občini Maribor, na tem območju tudi največja občina.

Brez novih zaposlitev

Občinski svet občine Slovenska Bistrica je pred dnevi na redni seji soglasno potrdil tudi druge predlagane sklepe glede ustanavljanja pokrajin. V predlogu gradiva je pokrajina, v katero se umešča občina Slovenska Bistrica, poimenovana Štajerska pokrajina, predlogi in razprave pa so tekli tudi v smeri, da bi se ta pokrajina imenovala Podravska pokrajina oziroma Podravje. Zaradi tega so v sklepe zapisali obe imeni.

Svetniki tudi menijo, da je ustanovitev pokrajin nujna, predvsem zaradi decentralizacije države in skladnega regionalnega razvoja. Poleg tega mora biti ustanovitev pokrajin nevtralna. Ob ustanovitvi pokrajin naj ne bi bilo povečanja birokracije in dodatnih obremenitev javnih financ. V Slovenski Bistrici zato predlagajo, da se pokrajine ustanovijo brez dodatnih finančnih obremenitev in brez novih zaposlovanj.

Boštjan Brezovnik na seji občinskega sveta Foto: Aleš Kolar
Aleš Kolar

Skrajni čas

Iz gradiva, ki ga je pripravila strokovna komisija za ustanovitev pokrajin, izhaja, da je izhodiščni predlog ustanovitev desetih pokrajin s posebnim statusom Mestne občine Ljubljana in Mestne občine Maribor. "Idealno število pokrajin bi bilo od šest do osem, vendar to ni izvedljivo zaradi zgodovinskih, teritorialnih in političnih razlogov. Po naših izračunih bo ustanovitev pokrajin stala od 1,4 do 1,6 milijarde evrov," pojasnjuje Boštjan Brezovnik, vodja strokovne komisije za pripravo pokrajinske zakonodaje, in dodaja, da so odzivi občinskih svetov zelo pomembni za njihovo strokovno skupino.

Slovenjebistriški župan Ivan Žagar, ki je že kot minister za lokalno samoupravo in regionalno politiko zelo dejavno sodeloval pri pripravi pokrajinske zakonodaje, poudarja, da je skrajni čas za ustanovitev pokrajin. "Pozorni pa moramo biti na možnost regionalnega centralizma in na vprašanje avtonomije, podobno kot pri občinah," opozarja župan. Poleg tega je to politična odločitev, po Žagarjevih besedah se določene politične elite nočejo odreči vplivu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta