Turizem v Ormožu vse bolj izpodriva industrijo

Damijan Toplak Damijan Toplak
20.08.2023 07:00

V ormoškem gradu so ob obletnici mesta na ogled številne razstave in tudi center ponovne uporabe

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Cvetka Lukačič, strokovna sodelavka in vodja ormoškega centra ponovne uporabe, nam je pripravila kavo na peščeni kopeli.
Damijan Toplak

Prav letos mineva 750 let od prve omembe mesta Ormož, ki so ga nekdaj imenovali tudi Holermus pa Friedau ali Fridav po ormoškem gradu, kakor se je imenoval slednji. Na ormoškem gradu deluje tudi socialno podjetje CPU - center ponovne uporabe, kjer prek podjetja Eko zaposlujejo več invalidov. Ti centri ponovne uporabe, katerih pobudnica ustanovitve je sicer dr. Marinka Vovk, so ob Ormožu še v Ljubljani, Rogaški Slatini, Vojniku in Slovenskih Konjicah.

Andrej Vršič, direktor Zavoda za turizem Ormož, je predstavil turistične znamenitosti širšega ormoškega območja.
Damijan Toplak

Kot pove Cvetka Lukačič, strokovna sodelavka in vodja ormoškega centra ponovne uporabe, lahko pri njih oddate izdelke, ki jih več ne potrebujete in so dobro ohranjeni. Na primer manjše kose pohištva, male gospodinjske aparate in računalniško opremo, opremo za dom in prosti čas, oblačila, knjige, igrače, športno opremo. Torej vse, kar je dobro ohranjeno, funkcionalno in še uporabno. V CPU Ormož izdelke pripravijo za vnovično uporabo in jih prodajajo po simbolični ceni v zeleni trgovini na isti lokaciji v ormoškem gradu. Tam deluje tudi unikatna popravljalnica, kjer vaša oblačila in izdelki dobijo novo življenje. Oblačila in druge izdelke iz tekstila vam izdelajo po meri iz obstoječih oblačil in tekstila, ki ga ne potrebujete več. Z nakupom pri njih, recimo različnih oblačil, torb, nahrbtnikov in vrečk, pa nakita in še marsičesa, privarčujete denar, hkrati varčujete z naravnimi viri in podpirate lokalna delovna mesta, predvsem težje zaposljivih ljudi z različnimi invalidnostmi. Tam pa imajo kavarnico, kjer gostom pripravljajo kavo v posebnih džezvah in na peščeni kopeli.

V Ormožu so poleg vinogradniškega območja Jeruzalemsko-Ormoških goric in tam pridelanih odličnih predvsem belih vin zelo ponosni še na njihov grad Ormož. Kot razloži Andrej Vršič, direktor Javnega zavoda za turizem, kulturo in šport, so veliko denarja vložili v prenovo gradu in v njegove vsebine. Na gradu se lahko pohvalijo z različnimi stalnimi zbirkami, kot so Srednjeveška plastika z ormoškega območja, Od igrače do žare, Lončarstvo na ormoškem območju, Med Dravo in Muro, Ormož v času Karađorđevićeve in Titove Jugoslavije in druge, ob tem pripravljajo številne občasne razstave. Kot pove Vršič, so ponosni tudi na kar tri konjeniške centre. Obenem v Ljutomersko-Ormoških goricah združujejo 28 vinarjev. Ponosni so tudi na svojo kulinariko - od prleških gibanic, pa do postržjače, na kateri ne smejo manjkati česen, ocvirki in bučna semena, torej sestavine, značilne za to območje. Nekdaj industrijsko mesto Ormož z okolico želijo spremeniti v privlačno turistično destinacijo, kar jim ob odlični kulinariki in vinarstvu tudi vse bolj uspeva.

Na jeruzalemsko-ormoškem območju so posebno ponosni na svoja odlična bela vina.
Damijan Toplak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta