Štipendisti so del kolektiva kidričevske tovarne Talum

28.08.2021 04:44
Tudi letos razpisali kadrovske štipendije za novo šolsko leto. Podpirajo izobraževanje v deficitarnih smereh in se pomanjkanja strokovnega kadra ne bojijo
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Praktični prikaz tehničnih poklicev v Talumu, Talum (foto: Hojka Berlič)
Hojka Berlič

Do ponedeljka, 6. septembra, imajo dijaki in študentje čas, da oddajo vloge za pridobitev kadrovske štipendije, ki jih tudi za naslednje šolsko leto razpisujejo v kidričevskem Talumu. Štipendijo lahko pridobijo mladi, ki se izobražujejo za strojnega tehnika, mehatronika operaterja, oblikovalca kovin - orodjarja, elektrotehnika, elektrikarja, metalurškega tehnika ter mag. inž. metalurgije in materialov.

S praktičnim prikazom do štipendistov

"Kadrovske štipendije poleg praktičnega prikaza poklicev, ki ga v Talumu tradicionalno - običajno v živo, nazadnje pa zaradi razmer virtualno - pripravimo v začetku leta, organiziranih ogledov proizvodnje za mlade, možnosti opravljanja obvezne prakse, mentorstva pri seminarskih in drugih nalogah ... predstavljajo eno od oblik pridobivanja novih mladih sodelavcev. Na podlagi ocene prihodnjih potreb v proizvodnji selektivno pristopamo k pritegnitvi bodočih mladih sodelavcev predvsem tehnične stroke," pojasnjujejo v Talumu, kjer so to leto k sodelovanju povabili dijake in študente, ki se izobražujejo na sedmih različnih strokovnih programih.

Praktični prikaz tehničnih poklicev je eden od načinov, s katerim nagovarjajo mlade. Foto: Hojka BERLIČ
Hojka BERLIČ

"Predvidevamo, da bomo za posamezen program podelili do tri štipendije. Višina štipendije je odvisna od učnega uspeha dijakov oziroma študentov, se pa te za dijake gibljejo med 140 in 180 evri mesečno, višina štipendij, ki jih namenjamo našim študentom, pa med 180 in 270 evri," pravi Nataša Vodušek Fras, vodja službe za odnose z javnostmi.

Dodaja, da je med letošnjim poletjem v Talumu počitniško delo opravljalo 61 študentov: "Opravljali so proizvodna dela, storitve čiščenja, delali so tudi v gostinski dejavnosti naše družbe Vital. Trenutno še vedno k sodelovanju vabimo mlade, ki bi nam bili pripravljeni pomagati na področju čiščenja, ki ga izvaja naša družba Ekotal, možnost opravljanja dela je tudi še v proizvodnih enotah PE Rondelice, PE Aluminij in PE Ulitki."

30 štipendistov in štipendistk

Da že samemu izboru kadrovskih štipendistov dajejo v Talumu veliko težo, pravijo v kadrovski službi, saj postane študent ali dijak z dnem, ko postane njihov štipendist, del kolektiva: "Štipendiste aktivno, z obvezno enomesečno prakso vključujemo v delovni proces že v času šolanja, saj se tako medsebojno najbolje spoznamo in se lažje odločamo za nadaljevanje skupne poti po končanem šolanju. Naša želja je tudi, da štipendisti seminarske naloge, diplomsko in magistrsko delo opravijo s pomočjo mentorjev v podjetju in na temo, ki se določi glede na aktualne razvojne usmeritve v družbi. Aktivna vključenost štipendistov v delovno okolje vsekakor vzpostavi občutek pripadnosti in medsebojnega sodelovanja, ki olajša prehod v redno zaposlitev."

V Talumu se lahko pohvalijo z dolgoletno tradicijo štipendiranja, saj so prve kadrovske štipendije razpisali že leta 1964. Trenutno imajo 30 štipendistk in štipendistov. V tovarni si želijo, da bi se jim kmalu pridružilo čim več novih, saj veljajo poklici teh strok za izrazito deficitarne, zato si sami in v sodelovanju s strokovnimi združenji in izobraževalnimi institucijami prizadevajo za promocijo tehničnih poklicev.

Dr. Stanislav Kores Foto: Talum
Arhiv Talum Kidričevo

Dr. Stanislav Kores, vodja strateškega razvoja v Talumu: "Štipendist Taluma sem bil v letih od 2002 do 2006 kot študent metalurgije. In v tistem času sem dodobra spoznal delovne procese v tovarni, saj sem vsako leto opravljal počitniško delo, tudi sicer sem več mesecev preživel v fabriki. Ko sem se odločil za doktorski študij, so mojo odločitev razumeli in me podprli ter mi omogočili zaposlitev takoj, ko sem doštudiral. Prav zato, ker sem v času študija zelo dobro spoznal ne le delo, pač pa tudi bodoče sodelavce v Talumu, je bil prihod na delo enostaven in takoj sem se lahko aktivno vključil. Zdaj se z mladimi, praktikanti, študenti, dijaki, srečujem vsak dan in na podlagi dobrih osebnih izkušenj jim rad svetujem in pomagam."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta