Soven: 25 let že stavijo na slovenske surovine in ekološko proizvodnjo

Mateja Bečan
27.11.2021 04:00

Podjetje Soven iz Selnice ob Dravi zaznamuje letos 25 let poslovanja. V tem času so postali ena najbolj prepoznavnih znamk pri predelavi ovčje volne v Sloveniji, z vodilnim tržnim deležem v regiji in z oceno visokokakovostnih volnenih izdelkov, za kar imajo mnoge certifikate.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Sedež podjetja Soven v Selnici ob Dravi Foto: Špela Pokeržnik

Špela Pokeržnik

A največjo vrednost in pomen imajo zanje pozitivna mnenja in zadovoljstvo uporabnikov, pravijo v družinskem podjetju, ki je registrirano za predelavo neoprane in oprane ovčje volne v skladu z evropsko uredbo in temeljnimi evropskimi usmeritvami s tega področja.

Izdelki podjetja Soven Foto: Špela Pokeržnik

Špela Pokeržnik

Želja Leona Srblina ob vstopu na samostojno pot v proizvodnji, s popolnim obvladovanjem stroškov proizvajati naravne, ekološko sprejemljive proizvode, je postala tudi življenjsko poslanstvo in glavni fokus Srblinovih. Za to pa je bilo treba ogromno začetnega truda, vztrajnosti in poguma. Srblin, mojster za strojno opremo in odličen poznavalec materialov, še danes v tem družinskem podjetju vodi proizvodnjo, za finančno poslovanje, delovni kader, dobavitelje, maloprodajne in veleprodajne kupce skrbi Marija, sin Žiga pa si je že v času dijaških in študijskih dni nabiral dragocene izkušnje in znanja, ki jih zdaj implementira na razvojnem področju in uvaja inovacije. Odgovoren je tudi za prodajo na tuje trge, rezultata njegovega prispevka podjetju pa sta prav tako vrtnarski filc in bio volneno ležišče. Preostala dela opravljajo ustrezno usposobljeni delavci, saj zaradi raznolikosti delovnih postopkov potrebujejo strojne in tekstilne tehnike ter inženirje, poudarjajo v podjetju.

"Ko se je začela širiti ideja o samooskrbi, o uporabi lokalnih, predvsem naravnih materialov za oblačila in dom, je našla svoje mesto tudi naravna, slovenska ovčja volna, v prvi vrsti kot volnena preja za ročno in strojno pletenje, kasneje kot mikanka za ročno polstenje ter kot polnilo za odeje, nadvložke in vzglavnike," pojasnjuje Marija Srblin. Tudi v imenu podjetja se skriva pomen, in sicer slovenska ovčja volna, ekološko naravna (začetnice teh besed tvorijo Soven). Vodja financ je zadovoljna, da jim je po letih trdega in uspešnega dela uspelo zasesti primerno mesto na slovenskem pa tudi na evropskem zemljevidu. Prvi produkt, s katerim so orali ledino, je bila bio volnena toplotna in zvočna izolacija za vse vrste gradenj, kmalu ji je sledil še bio volneni filc za vrtnarstvo.

Z izdelki Soven nas nikoli ne zebe... Foto: Špela Pokeržnik

Špela Pokeržnik

V podjetju so tudi zagovorniki in aktivni izvajalci krožnega gospodarstva. Srblinova pove, da so že pred leti med prvimi naravnali proizvodnjo k izpolnjevanju vseh pogojev. To pomeni, da je temeljila na delitvi, ponovni uporabi, popravilu, prenovi in recikliranju obstoječih materialov in izdelkov, v tem primeru volne. Življenjska doba izdelkov se tako podaljšuje, zmanjšuje pa se količina odpadkov. In ob koncu življenjske poti se materiali, iz katerega so izdelani, v največji možni meri obdržijo v gospodarstvu. "Letno odkupimo od slovenskih rejcev vsaj 70 odstotkov pridelane volne, lahko bi je še več, a se nekateri s tem ne želijo ukvarjati," doda Srblinova. Zanje ni izziv le predelati ostriženo volno, temveč tudi iz deleža manj kakovostne, ki je še pred časom pri proizvodnji volnenih produktov veljala za odpadek, narediti še vedno uporaben produkt za gradbeništvo ali vrtnarstvo.

Direktorica podjetja Soven Marija Srblin stremi k proizvodnji naravnih, ekoloških izdelkov. Foto: Osebni arhiv

Osebni Arhiv

Glavnina proizvodnje poteka v ekološko varčnih prostorih v Selnici ob Dravi, kjer je tudi razstavno-prodajni salon. Leta 2011 so posodobili večino strojne opreme v predilnici in šivalnici, saj se je treba v tem tekstilnem poslu nenehno prilagajati in slediti novostim. V prvi vrsti želijo ohranjati kakovost izdelkov, da bodo ti zadovoljili potrošnika. "Kakovost mora biti rezultat prizadevanja vseh zaposlenih," je še prepričana Srblinova. S hvaležnostjo doda, da jim znanja, poguma, zaupanja kupcev in dobaviteljev ne manjka, saj se posla že od začetka lotevajo strateško in načrtno. Njihova volnena posteljnina in ležišča, bio volnena izolacija, filc za vrtnarstvo, mikana volna ter pletenine so poleg selniške na voljo še v prodajalni v Ljubljani in v drugih prodajalnah po Sloveniji ter v 15 državah po svetu. "Čas epidemije je na žalost sovpadal tudi z velikimi organizacijskimi spremembami v podjetju. Z možem Leonom že nekaj let upava, da bo podjetje prevzel sin Žiga. Prepričana sva, da je sposoben uspešno nadaljevati," še trdi Srblinova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta