Ptujsko umetnico lepota vodi pri gledališču

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
14.07.2019 01:33

Obredla je svet, da je ustvarila svoje obredno gledališče Duša Zemlje. Nekaj dni nazaj je obeležila 20 let delovanja s posebno predstavo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavica Pičerko Peklar

Ptujčanka Romana Ercegović povezuje umetnost, duhovnost in znanost. Je neodvisna gledališka avtorica, pesnica in raziskovalka na področju obrednega gledališča. Ob tem deluje na različnih področjih uprizoritvene umetnosti, kot avtorica dramskih tekstov, režiserka, igralka, animatorka lutk. Je tudi znanstvenica, doktorica na področju dramaturgije, ki fenomen obrednega gledališča osvetljuje s teoretične plati in raziskuje možnosti novih oblik ter inovacij na tem področju. V zadnjem času svoje znanje in izkušnje deli tudi na predavanjih in delavnicah.

Desetletji obrednega gledališča

Pred dnevi je Ercegovićeva vabila na prav poseben večer, s katerim je zaznamovala 20 let obrednega gledališča. Na dvorišču dominikanskega samostana, tistem, s pogledom na Dravo, in v samostanski dvorani je predstavila odlomke iz izbranih avtorskih predstav, sledil je pogovor o umetničini ustvarjalni poti in knjigi Obredno gledališče: Od misterijev matriarhalne Evrope do obujanja svetosti v gledališču našega časa, ki sta ga povezovali soustvarjalki Milena Matko in Andreja Cepuš. "Za mano je izjemno bogat čas s predstavami, poezijo, knjigami, gledališkimi teksti, potovanji, po svetu in vase, prerojevanji skozi teme v svetlobe, opuščanjem strahov, iluzij in dvomov. Čas, poln vere v nemogoče, predvsem pa poln lepote, tiste večne čiste nedotakljive radosti, ki obstaja onkraj navidezne moči slepot tega sveta. Lepote, ki me vodi v uresničevanju svoje lastne vizije gledališča, v katerem se skozi ranljivost rojeva ljubezen," pravi Ercegovićeva.

Slavica Pičerko Peklar
Slavica Pičerko Peklar

Čista lepota bivanja

Nekatere predstave uporabljajo sodoben multimedijski pristop, medtem ko so druge izvedene v izbranih naravnih okoljih brez tehničnih pripomočkov. "Sodobno obrednost razumem kot ustvarjanje prostora, v katerem se (lahko) zavemo svetosti sebe, naravnega sveta in življenja samega. Svetišče, v katerem se dotaknemo globine resnice in čiste lepote bivanja," odkriva umetnica. Prav tako pravi: "Ukvarjanje z zgodovino je zame smiselno le, če prinaša globlje razumevanje, ki preobraža neravnovesja preteklosti in daje navdih za sedanjost. Kot gledališko ustvarjalko in raziskovalko tudi praktičnih možnosti obrednosti me zato zanima predvsem ustvarjanje novih zgodb, razvoj novih pristopov in vsebin uprizoritvenih umetnosti. Na starodavna sveta obredja ne gledam kot na oblike, ki si jih želim(o) poustvarjati, temveč kot na navdih ustvarjalkam in ustvarjalcem našega časa, da ustvarjamo nove načine uvajanja svetosti v naše delo."
Pomembno področje ustvarjanja ji pomenita tudi pisanje in gledališče za otroke. Njeni dramski teksti so v repertoarjih slovenskih gledališč in na programu Radia Slovenija. V dramsko-lutkovnih predstavah Romana Ercegović ni le avtorica besedila, ampak tudi (so)režiserka, izvajalka in avtorica songov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta