Ptujski vinski festival: Veni vidi vino mlado

Hojka Berlič Hojka Berlič
19.01.2019 18:43

Letos se znova obeta dober vinski letnik. Na Ptuju so prvič pokusili nekaj najboljših mladih vin ptujskega vinorodnega območja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Festival je letos prvič gostoval v Romanskem palaciju Ptujskega gradu
Hojka Berlič

Precej ljubiteljev žlahtne kapljice je to sobotno popoldne izkoristilo za priložnost, da na Ptujskem gradu prvič v letu pokusijo to, kar so vinogradi Srednjih Slovenskih goric in Haloz, ki po mnenju strokovnjakov sodijo kar med svetovne vinske lege, dali v letu poprej. "Sicer v zadnjih letih več ne obdelujem vinograda, sem pa imel prej časa kar velikega. Takšnih dogodkov se z veseljem udeležim, predvsem, da vidim in poskusim, koliko je vinogradništvo napredovalo. V zadnjih dvajsetih letih tako ni več niti za pomisliti, kakšna so bila nekoč vina. Danes je resnično pravzaprav vse zelo vrhunsko," je povedal eden od obiskovalcev, ki so se zbrali, župan Destrnika Franc Pukšič.
"Moram reči, da je to res enkratno srečanje, od katerega lahko odnesejo veliko dobrega vsi, ki se želijo srečati z vini in z vinogradniki. Saj so vsi vinogradniki pripravljeni komentirati svoja vina, mi pa jih z veseljem pokušamo," pa je dogajanje pozitivno ocenila enologinja Cvetka Sakelšek.

Prvič na Ptujskem gradu

Tokratna izdaja festivala je bila v marsičem prelomna, saj so ga prvič umestili v okolje starega ptujskega mestnega jedra in v drugo polovico januarja, tik pred tem, ko z začetkom februarja vino izgubi svojo mladost. "Štajerska vina so posebna po tem, da so res lepo aromatična, imajo lepo sortno prepoznavnost in jih še kot mlada, ko se še rojevajo v kleteh, odlikuje lepa svežina. Še posebej letnik 2018, za katerega vemo, da so bile trgatve sorazmerno zgodnje. Moram reči, da so tudi sedaj že v tem času vina že kar zrela," je povedal Andrej Rebernišek, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj, ki je soorganizator letos že petega vinskega festivala Veni vidi vino mlado.

Festivala so se udeležile tudi vinske kraljice iz vse Slovenije.
Hojka Berlič

Izbrana vina dvajsetih vinarjev

Pokusiti je bilo mogoče preko šestdeset vzorcev najboljših mladih vin dvajsetih vinarjev, med katerimi je bilo že na prvi pogled opaziti veliko prav tako mladih obrazov. "To pomeni, da imamo generacijski potencial, vinarstvo ne bo usahnilo. Kar se tiče same kakovosti vina, pa vidim še veliko rezerv. Moramo vedeti, da živimo v enem najbolj ekskluzivnih vinorodnih področij sveta in s tega vidika imamo potencial, ne le doma, temveč tudi v tujini. In tu je tisti prostor, kjer se lahko še veliko bolj dokažemo. Pa ne le z ocenjevanji in nagradami, ampak tudi dejansko s prodajo. Da potem pride tudi tisti evro nazaj, zaradi katerega bo na koncu koncev tudi manj zaraščenih površin," je ocenil razvoj od začetka festivala eden rednih ponudnikov na njem, Bojan Kobal, iz Kobal vin Poetoviona, kjer letno od 110 tisoč litrov vina večino prodajo v tujini.
S kar enainosemdesetletno tradicijo pa se ponaša še eden od rednih sodelujočih na festivalu, Vinogradništvo Cvitanič. "Trudimo se, da pridelujemo vrhunska vina, šipon, renski rizling, laški rizling, traminec, muškat otonel. Že četrto leto smo tudi v projektu Pubec, peto leto pa tudi na tem vinskem festivalu, ki je ena od odličnih priložnosti za promocijo in štejemo si v čast, da so nas povabili," je povedal vinar Jurij Cvitanič. Za njihov vinograd, ki ga je kupil dedek, ko je prišel s hrvaškega otoka Brača, danes uspešno skrbi že četrti rod.
Kot pravi Rebernišek, se znova obeta dober letnik, "količinsko obilnejši, z izraženo sortnostjo, lahkoten, svež in z nekoliko nižjimi alkoholi". In zato se bo odlično podal h kulinariki. Del tega ujemanja so lahko obiskovalci pokusili tudi na festivalu. Kulinarični mojstri Štajerske hiše kulinarike so namreč pripravili kreacije prav na temo mladih vin Srednjih Slovenskih goric in Haloz, med drugim Kurji ajmoht ali kurjo obaro, Sirov krožnik z izbranimi siri, pa tudi Ptujski "hot dog" - pečenico, bučni kruh in kislo zelje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta