Prva Mariborčanka v letu 2022 minuto čez polnoč, v mariborski porodnišnici danes že 6 porodov

Sanja Verovnik Sanja Verovnik
01.01.2022 15:19

Najdaljša noč je v Mariboru minila na splošno mirno - več dela so imeli na urgenci in porodnišnici, nekoliko manj pa gasilci in policisti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Leto 2022 se je v Mariborski porodnišnici začelo plodno - danes do 12. ure se je rodilo šest otrok.

Igor Napast

Večina Mariborčanov je najdaljšo noč v letu preživela doma, nekaj jih je praznovalo v gostinskih obratih. Organiziranih množičnih silvestrovanj zaradi pandemije ni bilo, približno tisoč ljudi pa je novemu letu nazdravilo na Mariborskem Pohorju, predvsem na Bellevueju, odkoder je najlepši razgled na mesto. Za varnost je v mestu skrbelo več deset policistov, je pojasnil Mitja Hari iz Policijske postaje Maribor 1 mariborskemu županu Saši Arsenoviču med njegovim tradicionalnim novoletnim obiskom vseh dežurnih služb v MO Maribor. Po Harijevih besedah so morali policisti ponoči intervenirati zaradi manjših kršitev reda in miru ter nezakonite prodaje pirotehnike. Med drugim so 59-letnici zasegli sto petard. Tri intervencije so našteli tudi mariborski gasilci. Dvakrat so morali posredovati ob manjših požarih, enkrat pa se je alarm sprožil za reševanje ljudi, ki so ustali ujeti v prostoru, na novega leta dan pa so dobili tudi klic, da so ob Dravi našli mrtvega laboda. Primož Osojnik, poveljnik Gasilske brigade Maribor, je dejal da je silvestrskih intervencij sicer precej manj kot minula leta, razlog za to pripisuje predvsem manjši uporabi pirotehnike. Je pa bilo na splošno po Osojnikovih besedah v letu 2021 za 140 več intervencij kot v letu 2020.

Mariborski gasilci so morali posredovati trikrat, dvakrat je zagorelo, a škoda na srečo ni bila velika.

Igor Napast

V porodnišnici se je začelo plodno

Precej veselo je bilo silvestrovanje v Domu starejših občanov na Teznu, kjer so imeli več kot dovolj razlogov za praznovanje, saj je ena od stanovalk Erna Slanič praznovala svoj rojstni dan. Ni manjkalo niti dobre hrane, niti glasbe, so dejali stanovalci. Zadovoljni pa so bili tudi zaposleni doma, ki skrbijo, da bi bilo njihovim stanovalcem v teh časih prijetno in se ne bi počutili osamljene. Precej pestro pa je bilo tudi v Mariborski porodnišnici, kjer se je prva novorojenka v letu 2022 rodila eno minuto čez polnoč. Mala Lina je imela 3.360 gramov in 51 centimetrov, vendar pa ni edina prva Slovenka, rojena v letu 2022. V Porodnišnici Ljubljana se je ob istem času rodila deklica Lila, ki je bila ob porodu težka 2.710 gramov in velika 50 centimetrov. Prvi dan leta je bil po besedah Jožeta Žolgerja, dr. med, iz Mariborske porodnišnice precej ploden, saj se je danes do 12. ure rodilo kar šest otrok, med katerimi so občutno prevladovale deklice, bilo jih je namreč kar pet. So pa v Mariboru v včeraj pet minut do polnoči povili tudi zadnjega Slovenca v letu 2021, imel je 3.000 gramov in 49 centimetrov, je Arsenoviču še zaupal Žolger. Mariborski župan pa je ob tem izrazil zadovoljstvo, češ, da "Maribor nujno potrebuje naraščaj".

V Domu starejših občanov Tezno niso samo silvestrovali, temveč tudi praznovali rojstni dan.

Igor Napast

Za varnost v mestu je v najdaljši noči skrbelo več deset policistov.

Igor Napast

Na urgenci veliko več dela kot leta prej

Po obisku porodnišnice se je Arsenovič oglasil tudi v urgentnem centru Univerzitetnega kliničnega centra Maribor, kjer je bilo silvestrovo veliko bolj pestro kot pred letom dni, ali celo v primerjavi z leti pred zdravstveno krizo. "Proti pričakovanjem smo imeli veliko število obravnav ponoči, sploh glede na to, da silvestrovanj na prostem ni bilo," je povedal Igor Goričan. Obravnavali so dva poškodovana s pirotehničnimi sredstvi, ki sta jo na srečo po besedah Goričana dobro odnesla, ob približno 12. uri pa je k njim prišel še otrok, ki si je zaradi uporabe pirotehnike hudo poškodoval roko. Kot je še pojasnil Goričan, je bilo v najdaljši noči v letu tudi veliko akutnih alkoholnih opojev in več različnih poškodb zaradi pretepov in padcev, nekaj sprejemov zaradi poslabšanja stanja pa so zabeležili tudi pri bolnikih s covid-19.

V urgentnem centru Univerzitetnega kliničnega centra Maribor so imeli ponoči polne roke dela.

Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta