Podravje

Praznični december na Ptuju: Obeta se pestro dogajanje z drsališčem in vrtiljakom

Hojka Berlič Hojka Berlič
25.11.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Hojka Berlič

Na Ptuju so priprave na praznični december v polnem teku, namestili so že večino okrasja na ulicah in trgih. Tudi tri večje smreke, ki so del donacije, že stojijo pred mestno hišo ter na Slovenskem in Novem trgu. Občina pa namerava letos po mestu postaviti še 40 manjših okrašenih drevesc.

Nič manj prazničnih luči

Ptuj bo v končni praznični podobi zažarel s svečanim prižigom lučk na Mestnem trgu prihodnji petek, 2. decembra. Ob 17.45 bo Ptujčane najprej ogrel zbor učencev ptujskih osnovnih šol s svojim petjem, ob 18. uri pa bosta mesto slavnostno osvetlili ptujska županja Nuška Gajšek in mini županja Zoja Stater. Po prižigu lučk bo predstava za otroke Ledena kraljica in magična knjiga obiskovalce popeljala v pravljični svet, nato pa se bodo lahko prepustili ritmom lokalnega ptujskega banda Laganini. Na isti dan bo v mestu zaživel še praznični sejem na Mestnem trgu, na katerem bo mogoče okusiti domače dobrote, se družiti in okrepčati ter kupiti darilca in druge izdelke domače in umetnostne obrti. Kot pojasnjujejo na ptujski občini, je v proračunu za praznično okrasitev predvidenih 60 tisoč evrov, a menijo, da vsega denarja ne bodo porabili. Kljub številnim podražitvam bodo mesto okrasili v enakem obsegu kot lani: "Razsvetljava, s katero razpolagamo, je nova in v celoti izvedena v LED-tehniki, zato ne predstavlja velikega porabnika električne energije. Narejen pa bo nov razvod elektrike, ki bo omogočal ločeno izklapljanje po urah in ne bo vezan na javno razsvetljavo. Na ta način bomo razsvetljavo lahko regulirali in po potrebi izklopili ob določenih urah."

Brezplačno drsanje do konca počitnic

Podjetje Javne službe Ptuj je že začelo tudi postavljati drsališče na ptujski tržnici, ki ga bo predvidoma odprlo na dan prižiga prazničnih luči. Z ledom naj bi ga tako začeli prekrivati v začetku prihodnjega tedna. Kot je znano, je javno podjetje lani prvič postavilo lastno drsališče v velikosti 420 kvadratnih metrov, tudi letos ostaja enako. Z ledom naj bi ga po besedah direktorja Alena Hodnika predvidoma začeli pokrivati v začetku prihodnjega tedna, saj to omogočajo tudi temperature, ki se vsaj ponoči in v jutranjih urah gibljejo dovolj nizko. Optimalne temperature ozračja za izdelavo ledu so sicer do nič stopinj Celzija, a drsališče lahko vzdržujejo tudi še pri nekaj stopinjah nad lediščem. Drsališče naj bi delovalo vse do konca šolskih zimskih počitnic, ki bodo sicer nekoliko prej kot običajno, za prvo polovico države se bodo namreč začele že 30. januarja, kar pa po Hodnikovih besedah glede na izkušnje iz preteklih let tudi sovpada z zmanjšanjem zanimanja za drsanje. Drsanje bo brezplačno, za dva evra pa bo na voljo tudi izposoja drsalk v trenutno praznem lokalu bivše trgovine Ideal. V javnem podjetju pa so za letošnjo dodatno popestritev dogajanja poskrbeli še z nakupom pravljičnega vrtiljaka, ki bo najmlajše po simbolični ceni razveseljeval v Miklošičevi ulici.

Decembrsko dogajanje in silvestrovanje na prostem

Program letošnje Ptujske pravljice se bo odvijal vsak dan od 19. decembra, ko bo v mesto prispel Božiček in za najmlajše namestil nabiralnik ter zbiral njihove želje, lahko pa bodo Božička obiskali tudi v njegovi hišici. Na Mestnem trgu bo v večernih urah potekal otroški program z animacijami, predstavami, turističnim vodenjem in drugimi doživetji za otroke, obiskovalci pa si bodo lahko ogledali tudi praznične nastope osnovnošolskih otrok. Ptuj bosta obiskala še Teta Zima in Dedek Mraz. Obiskovalci bodo lahko v decembru med drugim uživali še v odprtju nove razstave, božično-novoletnem koncertu Zbora SNG Maribor, koncertih v ptujskih lokalih, zimskem večeru penin, kulinaričnem brunchu Pisan božič, otroških gledaliških predstavah, Kino vrtičku, družinskih aktivnostih na Ptujskem gradu ter ne nazadnje v zaključnem pohodu na Donačko goro. Zadnje dneve v letu pa bo Mestni trg preplavila glasba. Zbrane bo 29. decembra ob 19.30 prišel zabavat Trio Vivere, ki se je oblikoval iz nekdanje priljubljene skupine Eroika, sledila bo še Alya z bandom, in to 30. decembra od 19.30. Po Ptujski pravljici bo najdaljšo noč v letu na Ptuju zaznamovalo tradicionalno silvestrovanje na prostem. Najprej se bodo od starega leta na Otroškem silvestrovanju s pričetkom ob 11. uri poslovili najmlajši. Na večernem silvestrovanju na prostem pa bodo lahko obiskovalci od 22. ure novo leto na Mestnem trgu pričakovali s Karneval Bandom in DJ Bojčem, ki jih bosta v ritmih starih hitov zabavala vse do zgodnjih jutranjih ur. Silvestrskega ognjemeta tudi letos na Ptuju ne bo. Na občini pa se o tem, komu bodo namenili denar, ki bi ga sicer porabili za ognjemet, še dogovarjajo. Zavod za turizem Ptuj ima za organizacijo decembrskega dogajanja na Ptuju skupno na razpolago 36 tisoč evrov, v kar je všteta organizacija vseh dogodkov.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?