Podjetje Aluminium Kety Emmi ob 75-letnici delovanja: Uspeh krojijo dobri zaposleni

Tomaž Ajd
04.12.2021 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Darilo lastnika ob obletnici, desno Roman Stegne

Foto: Arhiv podjetja

Arhiv podjetja

Zametki uspešnega podjetja segajo v leto 1946, ko je bilo v Slovenski Bistrici ustanovljeno podjetje Žagotrgoles. Ukvarjali so se s kupovanjem in prodajo lesa, žaganjem in izdelavo lesenih zabojev po posebnih naročilih. Skozi razvoj in v povezavi z Impolom so postali strokovnjaki za predelavo aluminija, v svojem sloganu imajo napisano, da aluminiju dajejo sijaj. Poleg tega razvijajo sklope aluminijastih komponent v avtomobilski industriji, med drugim tudi v zelo zanimivi niši električnih vozil.

Pred petimi leti so dobili novega lastnika, to je poljsko podjetje Aluform Spolka, ki je del skupine Grupa Kety. Kot pravi Roman Stegne, generalni direktor podjetja Aluminum Kety Emmi, z lastnikom sodelujejo zelo dobro: "Našli smo strateškega partnerja, ki se spozna na posel in podpira našo strategijo. Za zdaj nam stoji ob strani, res pa je tudi, da mu to vračamo z dobrim delom in dobički, ki jih pričakuje. Njegov vložek se je že mnogokrat poplačal." Tako so lansko poslovno leto kljub epidemiji zaključili z dobičkom. V ospredju je bila skrb, kako obvarovati zdravje zaposlenih, poleg tega jim je z drugačnimi nabavnimi kanali in viri ter tudi delno z državno pomočjo uspelo stabilizirati podjetje. Pozitivni trendi se nadaljujejo tudi letos. "Naročila so bila na višjem nivoju, kot smo pričakovali. Pri oskrbovalni verigi je kar nekaj izzivov zaradi pomanjkanja surovin, cene surovin in energentov pa so nenormalno porasle. Kljub temu poslujemo po načrtih oziroma celo malo bolje, zato pričakujemo, da bo tudi letošnje leto uspešno," zadovoljno ugotavlja direktor.

Vsako leto približno tri milijone evrov namenijo za naložbe. Lani so temeljito prenovili upravno stavbo, tako notranjost kot zunanjost stavbe sta dobili povsem novo podobo. Letos so obnovili kuhinjo in jedilnico, zdaj urejajo še okolico podjetja. Celotna prenova bo stala nekaj manj kot dva milijona evrov.

Žagotrgoles s sedmimi zaposlenimi iz leta 1946 pomeni začetek zgodbe podjetja. Foto: Arhiv podjetja

Arhiv podjetja

Podjetje je pred kratkim pridobilo certifikat Družini prijazno podjetje, po ve Stegne, ki še pravi, da so zaposleni največje bogastvo vsakega podjetja: "Kolikor so dobri zaposleni, toliko je dobro tudi podjetje. Z ljudmi se je treba ukvarjati, in to na pravi način, zadovoljstvo zaposlenih pa se odraža v dobrih rezultatih in uresničevanju zastavljene strategije. Certifikat je tudi delček strategije, s katero želimo postati najboljši delodajalec v regiji. Delno je to povezano s plačami, naši zaposleni morajo na delo prihajati zadovoljni, po drugi strani pa certifikat govori tudi o tem, da je treba usklajevati družinsko in poklicno življenje." V podjetju z okoli 450 zaposlenimi bodo tudi v prihodnje iskali nove sodelavce, kot poudarja direktor, najboljše, ki jih je možno dobiti.

Tudi sicer jim ne manjka smelih načrtov. "Smo večni optimisti. Ko razmišljaš pozitivno, se stvari obračajo v pozitivno smer. To je tudi moto našega delovanja. Zastavili smo si ambiciozne načrte, v prihodnjih štirih letih bomo podvojili realizacijo, to je na okoli 60 milijonov evrov. Pri proizvodnji delov za električna vozila bomo v naslednjem letu investirali več kot šest milijonov evrov. Ker imamo res vrhunski tim, se sploh ne bojim, da tega ne bi dosegli," še poudarja Stegne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta