Participativni proračun na Ptuju: Bi bilo treba pravila spremeniti?

Hojka Berlič Hojka Berlič
04.11.2023 04:35

Na očitke o pomanjkljivosti projekta participativnega proračuna na Mestni občini Ptuj odgovarjajo, da postopke obravnava komisija

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Preplastitev igrišča pri dvorani Campus je bila edina izglasovana na območju 3.
Hojka Berlič

Ptujska občina bo za izvedbo letos izglasovanih projektov v sklopu participativnega proračuna v letu 2024 v proračunu namenila 175 tisoč evrov. Vsakemu od štirih območij po 37.500 evrov in skupini Mladi 25 tisoč evrov.

Pri tem pa so mestno svetnico Sergejo Puppis Freebairn iz Liste Andreja Čuša zmotila pravila participativnega proračuna. Po njenem mnenju bi občina namreč morala narediti pregled porazdelitve teritorijev, kot skrb zbujajočega pa je izpostavila podatek, da je o projektih znova glasovalo manj kot tri odstotke upravičencev, saj, kot je izpostavila, še vedno veliko ljudi ne ve ničesar o participativnem proračunu, nekatere pa to sploh ne zanima. Po njenem mnenju bi bilo smiselno razmisliti o tem, da bi lahko občani odločali le o projektih znotraj območja bivanja: "Eden od primerov je preplastitev igrišča ob dvorani Campus, kar so izvolili prebivalci drugih četrti, ki niso bili del teritorija Jezera, Spuhlje in Rogoznice. Zakaj je sploh potrebna preplastitev košarkaškega igrišča Mladika? Če je šlo za slabo izvedeno investicijo, zakaj ni bilo reklamacije?" Za izglasovani projekt preplastitve igrišča pri Campusu bo sicer občina v prihodnjem letu namenila 35 tisoč evrov. Puppis Freebairnova je ob tem spraševala tudi, ali je kdo izračunal dejanski strošek izvedbe participativnega proračuna.

Hojka Berlič

Kot so pojasnili na ptujski občini, je županja ustanovila komisijo za vodenje in izvedbo postopka participativnega proračuna v letu 2021 ter pripravila postopek izvedbe: "Komisija je preučila prakse izvajanja participativnih proračunov v drugih slovenskih občinah in modele izvajanja, še posebej tistih občin, ki izvajajo participativni proračun že več let. Na podlagi tega je komisija oblikovala model izvedbe v ptujski občini. O postopku se odloča letno v začetku leta, ko sklep o izvedbi potrjuje mestni svet."

O preplastitvi košarkarskega igrišča pri dvorani Campus so z občine še sporočili, da je bila preplastitev narejena v skladu s standardi FIBA: "Želja rekreativnih košarkarjev je bila, da bi bila podlaga bolj mehka in manj groba, zato so projekt prijavili v participativni proračun 2023. Občanke in občani so projekt izglasovali, kar je osnovni namen in cilj projekta participativni proračun. Glasovali so tudi iz drugih četrtnih skupnosti, saj gre za igrišče v središču mesta. Enako je pri projektih, ki so na primer v Ljudskem vrtu, ker gre za območje, kamor zahajajo občani iz celotne občine."

Materialni stroški izvedbe participativnega proračuna so v letu 2023 znašali dobrih 1800 evrov, pri čemer na občini stroškov dela ne vodijo posebej, ker ga opravijo redno zaposleni sodelavci občinske uprave, na dan glasovanja pa se prostovoljno vključijo tudi predstavniki svetov četrtnih skupnosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta