Ob Radoljni skriti kotiček v neokrnjeni naravi

Mateja Bečan
19.08.2023 06:30

Pot ob Radoljni je markirana in očiščena ter privlačna v vseh letnih časih

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pot ob Radoljni je privlačna v vseh letnih časih.
Mateja Bečan

Prvi večji dogodek letošnjih že tridesetih Jezernikovih dni, tradicionalni pohod na Lovrenška jezera v organizaciji in izvedbi domačega planinskega društva, je bil uspešno izveden in obiskan. Da je bilo tako, je po obilnem deževju v prvih dneh avgusta prispevala predvsem skrbno očiščena in označena planinska pot. Zadnji del poti ob vrnitvi v dolino poteka tudi ob Radoljni oziroma v njeni soteski po trasi stare pruharske ceste. Pot ob Radoljni pa ni aktualna samo na dan pohoda, temveč je namenjena vsem pohodnikom in rekreativcem, ki se želijo umakniti v neokrnjeno naravo in bližino potoka v kateremkoli letnem času.

Kako se podati na pohod

Iz središča Lovrenca se držimo smeri proti izhodišču mimo Bitnerja, koder vodi tudi pot na Klopni vrh. Ko se levo odcepi čez Radoljno proti Strgarju in Klopnemu vrhu, nadaljujemo desno po asfaltni cesti mimo Sgerma do zajetja za hidroelektrarno. Ostanemo na levem bregu Radoljne oziroma desno v smeri prihoda in sledimo gozdni vlaki ob potoku po soteski navzgor. Ob poti lahko občudujemo mogočna drevesa, brzice, mogočne skale in manjše slapove potoka. Na več mestih se je možno spustiti čisto do potočne ravnice. Po uri in pol hoje prispemo do konca poti ob potoku. Nadaljujemo lahko po glavni cesti Lovrenc-Pesek, kjer po petnajstih minutah prispemo do Pruha, odprte ravnice pri nekdanjem kamnolomu. Od tod je možno po gozdnih cestah po neoznačenih poteh do Vrelenka in naprej na Lovrenška jezera ali do akumulacijskega jezera Jezerc. Vrnemo se lahko po isti markirani poti ali neoznačenih poteh preko Mohora ali Bednika.

Pomembno vpliva na Lovrenčane

Potok Radoljna izvira pod Roglo in se napaja z vodami večjega dela kotline ter pomembno vpliva na življenje Lovrenčanov. Na videz krotki vodotok v poletni vročini prijetno šumi in hladi, v času intenzivnih nalivov pa nepredvidljivo naraste, pretok se v kratkem času poveča. Vsi, ki živijo v njegovi neposredni bližini, nemočno opazujejo rušilno moč podivjanega pohorskega hudournika. Moč vode so v preteklosti izrabljali za številne mline in žage, danes pa na Radoljni deluje manjša hidroelektrarna.

Več o značilnostih in pomenu Radoljne nekoč in danes lahko preberete v članku Franca Verovnika Radoljna bistra hči pohorskih planin na portalu lovrencan.si.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta