Naj študenta občine Ptuj Gašper Marinič in Živa Šuta

Hojka Berlič Hojka Berlič
11.02.2023 03:50

Ptujska županja ju je sprejela in jima čestitala za študijske in obštudijske dosežke. Najboljša študenta sta prejela grb na steklu občine Ptuj in knjižno nagrado ter 600 evrov denarne nagrade

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naj študenta MO Ptuj Gašperja Mariniča in Živo Šuta sta sprejela ptujska županja Nuška Gajšek in podžupan Boštjan Šeruga.
Hojka Berlič

Ptujska občinska komisija je tudi letos med prejetimi prijavami izbrala naj študente za preteklo študijsko leto. Na podlagi kriterijev je bil za najboljšega študenta prve stopnje izbran Gašper Marinič, za najboljšo študentko druge stopnje pa Živa Šuta, ki je leta 2020 prejela že naziv naj študentke prve stopnje. Nedavno jima je na sprejemu za dosežene uspehe v času študija čestitala ptujska županja Nuška Gajšek in se jima zahvalila za njun doprinos: "Upam, da bosta imela svoje mesto vedno zapisano nekje v srcu, da se bosta vanj vedno rada vračala in ga na koncu tudi plemenitila s svojim znanjem ter z vsemi svojimi dosežki, uspehi."

Navdih črpa v družini

Gašper Marinič je septembra diplomiral na Naravoslovnotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani in pridobil naziv diplomirani oblikovalec tekstilij in oblačil. Dosegel je povprečno študijsko oceno 9,49. "Naziv naj študent mi pomeni veliko, zdi se mi lepo, da so prepoznali moj uspeh," je povedal ob sprejemu pri županji.

Na II. gimnaziji Maribor se je prvič srečal z gledališčem in performansom. Bil je del gledališke skupine Gnosis, umetniško pot je nadaljeval v gledališču Glej. V poletju 2020 se je prvič posvetil kostumografiji in izdelal kostuma za predstavo Krik pod rdečo masko. Leta 2022 je soustvarjal kostumografijo za opero Agripina, ki je tisto leto tudi prejela fakultetno Prešernovo nagrado. Razstavljal je v Mali galeriji Banke Slovenije (Fenomen Chanel – mala črna obleka), na bienalu v Kranju ter bil dvakratni finalist na modnem natečaju Stylo v Kopru.

Živa Šuta je bila tudi najboljša študentka Univerze v Mariboru v študijskem letu 2021/2022 
Igor Napast

"V diplomskem delu z naslovom Kolekcija oblačil z izhodiščem v LGBTQ+ skupnosti je raziskoval svojo lastno identiteto skozi to skupnost ter v povezavi z računalniškimi in konzolnimi igrami. Raziskoval je primere povezovanja modne industrije z računalniškimi igrami. Takšne kolekcije združujejo klasične pristope načrtovanja, oblikovanja in promocije oblačil z digitalnimi," so med drugim v obrazložitvi naslova zapisali na ptujski občini. Kot je ob sprejemu povedal Marinič, dokončne odločitve o nadaljevanju poti še ni sprejel, vsekakor pa si želi izkušnje nabirati tudi v tujini: "Tam je več odprtosti za modno oblikovanje, več je priložnosti za to. Slovenija pa je v mojem srcu predvsem zaradi čudovite narave pa tudi majhnosti in sproščenosti. Ustvarjalni navdih črpam iz svoje družine, iz časa odraščanja. Največ mi pomenijo zaupanje, ljubezen, tudi sočustvovanje in pomoč drugim ter enakopravnost."

Nadaljevati želi na fakulteti

Živa Šuta je avgusta magistrirala na Pravni fakulteti Univerze v Mariboru (UM). Njena povprečna študijska ocena je 9,73. Danes doktorska študentka in zaposlena kot asistentka na fakulteti je bila vsa leta študija uvrščena med pet odstotkov najboljših študentov v generaciji ter prejela številne nagrade in priznanja. "Zelo sem počaščena, da sem bila povabljena na sprejem k županji. To je moje mesto, v katero se vedno rada vračam, in sem vesela, da je občina prepoznala moj trud in vse aktivnosti, s katerimi se ukvarjam," je ob sprejemu izpostavila naj študentka, ki je bila na magistrskem študiju članica različnih komisij in organizacijskih odborov. Sodelovala je v projektih KP (Po kreativni poti do znanja) in ŠIPK (Študentski inovativni projekti za družbeno korist) in dveh raziskovalnih projektih Pravne fakultete UM. Poleg vključevanja v raziskovalne projekte, tekmovanja in prakse pri odvetniku je vsa leta študija delovala kot tutorka, prav tako je organizirala različne dogodke.

V letu 2022 je sodelovala v poletni šoli ANTEREC v Makedoniji, kjer je izvedla predavanje. Objavili so tudi dva njena članka, in sicer v poljski reviji o kazenskem pravu znanstveni članek na temo novele kazenskega zakonika in v zborniku Univerzitetne založbe UM strokovni prispevek na temo pravne zaščite žvižgačev kot medijskih virov. "Specializiram se za pravo Evropske unije. V prihodnosti želim nadaljevati študij in delo na fakulteti, si pa ob tem želim izkušnje nabirati tudi v tujini," nam je še dejala Šuta.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta