Na Ptuju sprejeli proračun, direktorica Gönc odhaja

Hojka Berlič Hojka Berlič
25.03.2019 18:05

Ptujski svetniki enotno podprli proračun v višini slabih 33 milijonov evrov. Infrastruktura ostaja velik izziv. Direktorica Zavoda za turizem Ptuj Katja Gönc je zahtevala razrešitev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V ptujski Osnovni šoli Mladika šolske klopi, kot v večini šol, samevajo.
Slavica Pičerko Peklar

Ptujski mestni svetniki so na današnji seji soglasno potrdili letošnji proračun v višini dobrih 32,998.000 evrov, občina pa načrtuje proračunski primanjkljaj v višini slabega 1,430.000 evrov. Po besedah županje Nuške Gajšek sprejeti proračun pomeni predvsem veliko olajšanje, saj se s tem končuje začasno financiranje. "Tako, da sedaj resnično upam, da bomo lahko začeli delati to, kar smo govorili in za kar smo bili konec koncev tudi vsi skupaj izvoljeni."

Novi tri čistilke in finančnik, v kabinet Gajski in Damiš

Predstavniki večine svetniških skupin so sicer že v razpravi izrazili zadovoljstvo z enomesečno razpravo. "Najtežje je sestavljati predvolilni in povolilni proračun. Takrat si ljudje še posebno zapomnijo, kaj se obljublja in kaj se govori," je dejal Andrej Čuš, ob tem pa poudaril, da je kar nekaj stvari vendarle tudi izpadlo iz proračuna. V listi upajo, da bo realizacija proračuna čim večja in ne, kot se je dogajalo v preteklih letih, ko so "proračun nato skozi rebalanse krčili za kar nekaj milijonov". To, da je v proračunu več kot enajst milijonov evrov investicijskih odhodkov in transferjev, po mnenju Bojana Pahorja, SD, kaže, da je vendarle relativno razvojno naravnan. Gorazda Oreška z Liste Za Ptuj pa je zmotilo predvsem "kar nekaj novih zaposlitev", medtem ko je sam v preteklem mandatu slišal veliko očitkov na svojo poklicno opravljanje podžupanske funkcije. Kot je pojasnila Gajškova, gre za zaposlitev treh čistilk in novega vodje finančne službe. "Ostale tri, ki bodo zaposleni na zaupanje, pa prerazporejam. Zdi se mi prav, da je vodja kabineta vezan na zaupanje in da to ni zaposlitev za nedoločen čas. Zato smo to spremenili tudi v sistemizaciji. Ne gre za novo zaposlitev," pojasnjuje Gajškova. Razpis za mesto direktorja občinske uprave trenutno še poteka, zato Gajškova o imenih za zdaj še ni želela govoriti. Je pa županja razkrila, da na mesto vodje njenega kabineta prihaja Tamara Gajski, novi član kabineta bo tudi Matjaž Damiš.

Številni kompromisi

Sprejeti proračun je sicer za 699 tisoč evrov višji od predloga pred enomesečno javno razpravo. Spremembe v dopolnjenem predlogu proračuna se med drugim nanašajo na višje investicijske odhodke, spremembe projektov, podprtih s sredstvi Evropske unije, in druge dodane manjše projekte.
V proračunu so med drugim naknadno zagotovili 240 tisoč evrov za prizidavo z rekonstrukcijo in energetsko sanacijo Osnovne šole Mladika, dobrih 186 tisoč evrov za ureditev površin za kolesarje in pešce na Zagrebški cesti, 100 tisoč evrov za projekt Evropske prestolnice kulture leta 2025 ter 40 tisoč evrov za subvencijo komunalnega prispevka za mlade in mlade družine. Odlok o omenjenem subvencioniranju so prav tako potrdili na tokratni seji. V sprejetem proračunu je naknadno mesto našlo tudi 60 tisoč evrov za pločnik Suha veja, dodatnih 15 tisoč evrov za kolesarsko pot Grajena–Vurberk, prav tako 15 tisočakov bo namenjenih snemanju sej mestnega sveta in 10 tisočakov za ureditev infrastrukture na novem ptujskem pokopališču. Dodaten denar so zagotovili še za izgradnji hodnikov za pešce v Spuhlji in na Mariborski cesti, 9500 evrov več so zagotovili skrbniku plovbnega režima, po pet tisočakov pa so namenili študiji izvedljivosti malih komunalnih čistilnih naprav in za nakup vozila Zdravstvenega doma Ptuj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta