zadnje objavljene

pogledi

več
Gilbert F. Houngbo, predsednik mehanizma ZN - Voda in generalni direktor Mednarodne organizacije dela

mnenje

več

Podravje

Na osnovni šoli Ptuj elektronske cigarete že med tretješolci: Šola na škodljivo kajenje opozarja starše in otroke

Hojka Berlič Hojka Berlič
02.12.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavica Pičerko Peklar

Starši ptujskih otrok, ki obiskujejo Osnovno šolo Mladika, so nedavno prejeli dopis, v katerem jih strokovni delavci šole obveščajo, da so v zadnjem času med učenci opazili porast uporabe elektronskih cigaret. Ravnatelj Bogomir Širovnik je sicer prepričan, da njihova šola pri tovrstnih opažanjih ne odstopa pretirano od drugih šol. Starše pa so se odločili o tem obvestiti, da bi vedeli, da se te stvari dogajajo in se lahko zgodijo tudi pri njihovem otroku, čeprav so morda trdno prepričani o nasprotnem. "Elektronske cigarete so dostopne vsem. Pred obdobjem, ki ga je zaznamovala epidemija, težave niso bile toliko izrazite, čeprav smo vedeli, da to obstaja. Zdaj, v pokoronskem času, se kar dogaja, da učenci tovrstne izdelke prinašajo s seboj v šolo, pri čemer niti starost ne igra večje vloge. Najdejo se tudi taki, ki bi si tovrstne cigarete privoščili kar v šoli, saj so brez vonja, opazen je le dim. Ob tem imamo mi tudi srečo, da je v neposredni bližini šole lep park, kar hkrati pomeni, da učenci skozenj hodijo domov. In opažamo, da se tudi v kakšni gruči kaj kadi, čeprav ničesar ne vonjamo. Kakšne ostanke smo žal našli tudi že v šolskih sanitarijah," stanje opisuje Širovnik in dodaja, da je bil najmlajši, ki so ga zalotili pri uporabi elektronske cigarete v šolski stavbi, komaj tretješolec. "Pred kratkim smo imeli tudi junaka, ki je elektronsko cigareto vključil kar med poukom, ko je učitelj zapisoval snov na šolsko tablo. Med mladimi so namreč, vsaj po mojem mnenju, popularne predvsem prav zato, ker jih je mogoče uporabljati v zaprtih prostorih, saj jih je težje opaziti." Starši, pravi, svojega otroka včasih ne vidimo v realni luči in si znamo kljub opozorilom okolice dolgo zatiskati oči. Vse dokler tudi sami doma ne najdemo stvari v kakšnem hlačnem žepu, bundi ali torbi.

(Pre)lahko dostopne mladoletnim

Na ptujski šoli ob tem starše opozarjajo, da gre za zdravju škodljive izdelke in ima njihova uporaba lahko negativne posledice. "Če jih bodo uporabljali že manjši otroci, pa je kasneje tudi potencialno večja verjetnost, da bodo posegli še po katerih drugih stvareh, na primer klasičnih cigaretah ali še čem hujšem," izpostavlja Širovnik. Prvi korak bi zato moralo biti, pravi, omejevanje dostopnosti teh izdelkov, saj naj bi bile po pripovedovanju učencev trenutno brez težav dostopne vsakomur, ki si to želi: "Ne nazadnje je tu spletna prodaja, pri kateri se je mogoče skriti za kakršnokoli identiteto." Pa tudi ministrstvo za zdravje bi moralo po njegovem mnenju jasneje poudariti škodljivost tovrstnih izdelkov: "Ne pa, da so znani kot manj škodljivi."

Mladi uporabljajo tudi mini elektronske cigarete, ki jih lahko skrijejo kar v peresnico. Stroka opozarja, da vsi ti izdelki hitro povzročijo zasvojenost.
Sašo Bizjak

Na podobne težave so na nedavnem posvetu Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) o razširjenosti uporabe novih tobačnih izdelkov in izdelkov z nikotinom opozorili tudi strokovnjaki. Medtem ko so klasični tobačni izdelki strogo regulirani, to namreč za zdaj še ne velja za nove tobačne in nikotinske izdelke. Kljub temu da za nove tobačne izdelke prav tako veljata prepoved oglaševanja, prodaje na premičnih prodajnih mestih in v avtomatih ter prepoved prodaje mlajšim od 18 let, so se ti vseeno močno razširili predvsem med mladoletniki, proizvajalci pa se regulaciji skušajo izogniti.

Glavni razlog za privlačnost teh izdelkov za mlade vidijo v privlačnih embalažah in več tisoč okusih in aromah, ki jih ponujajo proizvajalci. Prav tako se ti izdelki tržijo predvsem prek spleta in družbenih omrežij, kar otežuje nadzor nad vsebinami in omogoča proizvajalcem skoraj neposreden stik s potencialnimi kupci.

Kadilci običajno postanejo že mladi

Po podatkih iz leta 2020, ki jih je ministrstvo za zdravje objavilo v sklopu letos sprejete strategije za zmanjševanje posledic rabe tobaka Za Slovenijo brez tobaka 2022-2030, pri nas kadi približno petina odraslih prebivalcev. Med njimi je več moških kot žensk, med kadilci pa je višji odstotek prebivalcev s srednješolsko izobrazbo v primerjavi z drugimi izobrazbenimi skupinami. Sicer pa, kot ugotavljajo, glede razširjenosti kajenja v Sloveniji med odraslimi in mladostniki ne odstopamo bistveno od povprečij drugih držav članic EU. Med odraslimi sicer beležimo znižanje odstotka kadilcev, še leta 2014 je namreč kadila približno četrtina odraslih prebivalcev Slovenije.

A tudi v omenjeni strategiji posebej izpostavljajo, da začne posameznik največkrat kaditi že kot otrok, mladostnik ali redkeje kot mladi odrasli. Po 25. letu starosti pa praktično ni več poskusov začetkov kajenja. "Zato so otroci, mladostniki in mladi odrasli ključna ciljna skupina za zmanjševanje kajenja in uporabe novih tobačnih in povezanih izdelkov. Na tržišču se pojavljajo vedno novi izdelki z nikotinom. Med njimi trenutno prevladujejo elektronske cigarete, ki jih uporabljata znaten delež mladostnikov in nižji delež odraslih prebivalcev. Uporaba elektronskih cigaret med otroki, mladostniki in mladimi odraslimi je še posebej zaskrbljujoča zaradi številnih škodljivih posledic uporabe nikotina," so na ministrstvu med drugim zapisali v strategiji.

Nikotin za mlade močno škodljiv

Izpostavljenost nikotinu namreč lahko moti razvoj možganskih omrežij, ki nadzorujejo pozornost, učenje in dovzetnost za zasvojenost. Privede lahko do trajnih škodljivih učinkov na kognitivne (miselne) sposobnosti, do motenj v delovnem spominu, pozornosti, razpoloženju in zaznavanju zvoka ter zvečane impulzivnosti ali tesnobnosti. Zato je preprečevanje uporabe vseh izdelkov z nikotinom pri otrocih, mladostnikih in mladih odraslih ključnega pomena.

"Vse več raziskav pa tudi kaže, da pri mladostnikih, ki sicer ne kadijo, uporaba elektronske cigarete, brezdimnih tobačnih izdelkov ali kajenje vodne pipe pomembno poveča verjetnost, da bodo začeli kaditi tudi druge tobačne izdelke," še potrjujejo na ministrstvu.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?