Mlado podjetje Mavrica se trudi tudi v odraslih negovati otroka

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
12.11.2021 06:30

V podjetju Mavrica za animacijo otrok in vse bolj tudi odraslih. Petindvajsetletna Ormožana Domen Rotar in Nastja Praprotnik, ki izhajata iz plesnih vod, čutita svoje poslanstvo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Nastja Praprotnik in Domen Rotar
Foto: Darja LUKMAN ŽUNEC

Darja Lukman Žunec

Obrežan Domen Rotar in Nastja Praprotnik iz Pavlovcev sta bila v gimnaziji sošolca, skupaj sta plesala hiphop v plesni skupini, ki jo je na šoli ustanovil Domen. Par sta postala potem, ko sta se bolje spoznala med obiskovanjem predmeta psihologija v pripravah na maturo. Domen je že kot otrok plesal balet, nadaljeval je s hiphopom v Plesni šoli Urška Pomurje. Vrsto let je pripravljal animacije za rojstnodnevne zabave otrok, vključenih v to šolo na območju Murske Sobote, Ormoža in Ljutomera. Študij je nadaljeval na višji živilski šoli v Mariboru, Nastja pa je študirala pedagogiko in sociologijo na mariborski univerzi in pravkar končuje magisterij.

Začela z eno škatlo

Nastja je Domnu pričela pomagati pri rojstnodnevnih animacijah, ki jih je bilo vse več in sta jih pripravljala domala vsak konec tedna. Spominja se, da sta sprva delala, da bi kaj malega zaslužila, potem sta se, ker je dober glas segel v deveto vas, v letu 2015 pričela s tem resno ukvarjati. Domnu voditeljska vloga ni povzročala težav. Kmalu po animacijah za otroke v plesni šoli so ju spraševali, ali bi prišla na dom tudi k drugim otrokom, katerih starši so bili pogosto obupani, kako naj vse skupaj izvedejo. Prihajala sta v njihove domove, včasih so najeli prostore mladinskega centra.

Nastja in Domen rada ustvarjata, plešeta in pojeta z otroki. Foto: Osebni arhiv

Osebni arhiv Domna Rotarja

Nastja pripoveduje, da sta na začetku imela rekvizite za zabave v škatli 60 krat 40 centimetrov: "In mislila sva, da bova v njej imela vse za animacijo. A zadostovalo je le za prve, v šestih letih imava zdaj kar deset takih škatel." Od takrat, ko sta se lotila animacij, sta oba doštudirala in Nastja se je pravkar zaposlila na zavarovalnici. Domen, ki je poleg živilske tehnologije končal še program predšolske vzgoje, se je poleti leta 2019 odločil, da gre na svoje. Najprej sta delala preko popoldanskega osebnega dopolnilnega dela. Ker je obseg samo še naraščal, se je Domen oktobra 2020 odločil odpreti s.p.: "Nastja je odlična v marketingu, imela sva vedno več povpraševanja, ne samo za rojstnodnevne zabave, temveč so naju najemala društva za otroške kotičke na prireditvah, kmalu tudi za animacijo otrok na porokah in slavjih. Samo sestavljalo se je, bolj zaradi povpraševanja ljudi, kot da bi se načrtno spuščala v prireditve."

Facebook podjetje

Sprva sta prihajala na domove, potem so jima ponudili prostore v Klubu ormoških študentov, kar sta z veseljem sprejela. Podjetje sta razvila preko facebook oglaševanja in ga poimenovala Mavrica. Nastja pripoveduje, da sta izbrala enostavno ime, ki ni tujka ali izpeljanka in dobro odraža njuno dejavnost, saj povzema otroško raznolikost, hkrati se je kot novost v okolju dobro prijelo. "Ko sva dala prve reklame na facebook, se je zgodil pravi bum. In kar naenkrat sva bila soočena z dejstvom, da imava dober posel, hkrati so nama dejavnosti narekovali naročniki. Rekla sva si, da nama je najbrž to usojeno."

Domen kljub ponudbam za službo dejavnosti ni hotel zavreči: "Imela sva že močno zaledje v domačem kraju. In za naju je pomembno, da uspeš tukaj. Šteje, če dobro delaš za ljudi v domačem kraju. Meni se zdi, da je nekaj lepega, če se lahko uveljaviš tukaj, in ni lepšega kot priznanje domačinov za dobro delo. In ne vem, zakaj bi moral kam drugam. Vse je v tvojih rokah, sam orješ ledino in na koncu gre tudi za občutek varnosti, in ker tega še nihče ni počel, hkrati še za občutek ustvarjalne svobode in potrditve, da si pritegnil s svojo unikatnostjo."

Kot pristavi Nastja, jo je bilo na začetku malo strah, da bo njun uspeh povzročil zavist, a je zdaj prepričana, da je bil odveč, saj so ju odlično sprejeli in jima uspeh privoščijo. Njuna največja deviza je, da se ne pretvarjata, sta iskrena in pokažeta, kdo sta. Oba obožujeta ples in večina animacija gre skozi ples in glasbo. "Po navadi postaviva ustvarjalne kotičke, denimo likovni kotiček za otroke do deset let, sicer pri starejših otrocih začnemo kar z gibalnimi igrami, po navadi s spoznavno igro z volno ali rekvizitom. Prepustiva se dogodku, odvisno, ali so udeleženci bolj mirni ali živahni, kakšen prostor imava na razpolago ... Ker imava rutino, se lahko sproti prilagajava. Zelo so priljubljene glasbene blazine ali stoli, veliko odraslih družabnih iger sva priredila za otroke. Pogosto se nama na porokah pridružijo starejši svatje in imela sva denimo tudi že 60-letnico, ki smo ji poslikali obraz."

Otroci na zabavh obožujejo gibanje in ples. Foto: Osebni arhiv

Osebni arhiv Domna Rotarja

Nasploh sta prepričana, da otroški kotički na porokah zbudijo otroka tudi v odraslih. Domen: "Na tem delava, zato se pogosto zgodi, da na koncu pride do vsesplošne zabave, katere vajeti so v najinih rokah, tako da na koncu odrasli svatje z nami plešejo zumbo. Pri delu z ljudmi ni nobenega pravila, vsakič je drugače. Zanimivo je, da so sploh otroci zelo domiselni in pogosto​ nastane igra, boljša od najine prvotne zamisli."

Domen se je oktobra lani odločil, da se bo s svojo dejavnostjo ukvarjal kot podjetnik: "1. oktobra sem odprl podjetje, 16. je epidemija povzročila splošno zaporo. Vse se mi je zdelo narobe. A verjel sem: če mi je usojeno iti po tej poti, bom izpeljal. Vse, kar se je dalo, sva izpeljala preko spleta, prva uspešnica je bilo božičkovanje po vsej Sloveniji. Pomagal sem z animacijami v plesni šoli, da smo otroke iztrgali vsej negativnosti. Ko se je življenje znova sprostilo, so bile prava uspešnica poroke. Že prej smo se z mladoporočenci pripravljali preko spleta in takoj nadaljevali v živo. Na naju so se obračali z vprašanji, kako naj pripravijo poročni ples, da bo domiseln in si ga bodo zapomnili. Hodila sva vse do Celja in Ljubljane, neki par se je od tam prišel učit k nama v Ormož. Kako sva preživela letošnje poletje, se sploh ne spomniva, saj sva bila vse konce tedna na porokah."

Oktobra lani sta se vključila v ormoški podjetniški inkubator. Dobila sta še večji zagon in motivacijo. "Vedno se lahko obrnem na Polono Kukovec Lakota in vesel sem, da bova še celo leto inkubiranca," doda Domen. Poleti sta uvedla še sprostitvene plesne večere na grajskem dvorišču, delavnice za pare in jeseni še zabavo za noč čarovnic, organizirala pa sta tudi otroški kino v Holermusu s kavarno Frko. Načrte imata za veseli december. Domen: "Vsekakor bova poskrbela, da bo tudi v našem delu Slovenije vedno kaj za otroke, v tem vidiva svoje poslanstvo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta