Marija Habjanič proslavila sto let

Lojze Župec
02.04.2022 03:00

Razen enega brata živijo še tudi vsi njeni bratje in sestre. Ob visokem jubileju so jo obiskali tudi člani lokalnega upokojenskega društva.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Čestitke za Marijo Habjanič 
Lojze Župec

Malo se jih lahko ponaša z letnico rojstva 1922, med njimi je tudi Marija Habjanič iz Moškanjcev v občini Gorišnica. Rodila se je v kmečki družini staršema Ivani in Ivanu, kjer si je družbo delalo šest otrok. Svoja ognjišča so si nato nekateri od njih našli križem kražem po svetu in si svoje domove ustvarili vse do daljne Švedske. Od otrok je umrl samo Franc, preostali so še danes živi. Marija, ki je ostala doma, je osemletno osnovno šolanje končala v Gorišnici, da bi se izučila za kakšen poklic, pa takrat ni bilo nikakršnih pogojev. Golo preživetje ji je dajalo delo na polju, pomagala je tudi materi, ki je bila šivilja. To ji je pomagalo, da se je po odprtju šiviljskega obrata Delta na Ptuju tam tudi zaposlila. Iz Moškanjcev se je v službo vso delovno dobo vozila s kolesom.

Po smrti obeh staršev je življenje delila s poročeno mlajšo sestro Rozalijo, ki je danes zelo bolna, zato jima obema na starost pomaga nečakinja, ki je prevzela tudi manjši dom in ga pridno obnavlja. Da je Marija še danes tako zdrava, ji je pripomogla tudi vožnja s kolesom pozimi in poleti.

Ob njenem osebnem jubileju so jo obiskali tudi člani upravnega odbora Društva upokojencev Zagojiči ter ji predali skromno darilo. Predsednik društva Janez Horvat ter članici upravnega odbora DU Angela Bezjak in Marija Holcer so ji zaželeli še mnogo zdravih let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta