KUD Štefana Romiha iz Črešnjevca praznuje 100-letnico: "Nadaljujemo poslanstvo ustanoviteljev"

Irena Brdnik
22.10.2022 04:45

Njihovi začetki, ko je bilo društvo uradno registrirano, segajo v leto 1920 pod imenom Bralno-prosvetno društvo Črešnjevec. Ob visokem jubileju so minulo soboto pripravili osrednjo slovesnost in prejeli zlato jubilejno priznanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kulturni dom, v katerem še delujejo štiri sekcije, so odprli leta 1939.
Irena Brdnik

V preteklih letih je na kulturnem področju delovalo več skupin - recitatorske, otroški pevski zbor in druge. V letih 1935 in 1936 niso delovali, ker sta bila kulturno delovanje in izpostavljanje slovenske besede prepovedana, prav tako zaradi vojne niso delovali v letih med 1941 in 1945. Po njej pa je društvo oživelo v polnem obsegu. "Nastal je pravi bum. Prirejali so se igre in drugi kulturni dogodki," je povedal predsednik KUD Franci Podgrajšek, ki je tudi predsednik krajevne skupnosti Črešnjevec.

Že pred tem so zgradili nov kulturni dom, odprli so ga leta 1939. In v njem še danes delujejo nekatere sekcije, stavbo pa po besedah predsednika redno vzdržujejo s pomočjo lokalne skupnosti in donatorjev. Leta 1991 je društvo dobilo ime po Štefanu Romihu, priznanem kulturnem delavcu in domačinu s Črešnjevca. Vso zgodovino so popisali in ob letošnji obeležitvi obletnice izdali kroniko.

Vse sekcije KUD Štefana Romiha Črešnjevec 

Trenutno pod okriljem KUD delujejo štiri sekcije oziroma skupine: folklorna, katere strokovna vodja je Urška Bračič Pajek, likovna z mentorjem Ivanom Skledarjem ter sekciji z najdaljšo tradicijo - dramska, ki jo vodi Timotej Tuš, stalna režiserka je Zdenka Bizjak, in mešani pevski zbor, ki ga vodi Franja Kmetec.

Praznovanje 100. obletnice so začeli z razstavo likovnikov v slovenjebistriški knjižnici še pred epidemijo, nadaljnjih aktivnosti pa zaradi te niso mogli pripraviti, zato so obletnico z osrednjim dogodkom obeležili minulo soboto v domačem kulturnem domu. Zgodovino KUD so predstavili z video projekcijo na platnu, vsak svojo dejavnostjo pa so predstavili tudi člani sekcij.

Folklorna dejavnost ima prav tako dolgo tradicijo.
FB KUD Štefana Romiha Črešnjevec

Podelili so več kot 40 priznanj dosedanjim predsednikom in vodjem ter članom. Ob visokem jubileju je priznanje prejel tudi KUD kot celota, in sicer zlato jubilejno priznanje Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. "Naš osnovni slogan Za danes, za jutri in za čas, ki prihaja in ga je v počastitev Štefanu Romihu v pesmi uglasbil Mitja Reichenberg, besedilo pa zapisal Stanislav Gradišnik, nekdanji dolgoletni direktor Zavoda za kulturo Slovenska Bistrica, nas bo vodil, da v tem duhu nadaljujemo naprej. Naša želja je, da kakor naši predhodniki ohranjamo lepo slovensko besedo, kulturo, tradicijo in običaje, in upamo, da jih bomo uspešno prenesli naprej na naslednje generacije," je še dejal predsednik Franci Podgrajšek. Slavnostne prireditve so se poleg župana Slovenske Bistrice Ivana Žagarja udeležili tudi drugi gostje in krajani.

V sklopu obletnice bodo pripravili še srečanje dramskih skupin iz vse Slovenije, ki bo na temo smeha v njihovem kulturnem domu v soboto, 12. novembra, na kar vabijo že sedaj.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta