Kaj prinašajo naložbe v ormoško gospodarstvo za širše območje? Ostajajo tudi določeni izzivi

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
27.12.2023 05:00

Najpomembnejši dogodki v iztekajočem se letu so predvsem gospodarski in turistični razvoj ter zanimive prireditve ob 750. obletnici prve pisne omembe Holermusa oziroma Ormoža

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z evropskim denarjem temeljito prenavljajo ormoški grad, predvsem stolp, in okoliški park.
Andrej Petelinšek

Najpomembnejša dogodka iztekajočega se leta sta v ormoški občini zagotovo spomladansko odprtje obrata za proizvodnjo avtodomov Carthago in praznovanje 750. obletnice prve omembe mesta pod tedanjim imenom Holermus, čemur so posvetili 70 prireditev. Tako odprtje podjetja kot slovesnost ob prazniku je obiskala predsednica države Nataša Pirc Musar. Na slovesni akademiji je denimo poudarila, da je bilo leto 1273 čas bojev za ključno vlogo pri ohranjanju mest: "Zaradi strateškega pomena je mesto hitro dobilo trške in malo za tem še mestne pravice. Danes smelo prevzema gospodarsko in kulturno pobudo v regiji."

Nagrada za naložbo

V Carthagu so ponosni na priznanje FDI Award za leto 2023 v kategoriji velikih podjetij, ki ga podeljujeta Agencija Spirit Slovenija in gospodarsko ministrstvo. Nemški koncern je v gradnjo ormoške tovarne vložil okoli 50 milijonov evrov, v letu 2024 pa naj bi v njej zaposloval okoli 300 ljudi.

Odprtje obrata Carthago v Ormožu je obiskala tudi predsednica države Nataša Pirc Musar.
Timotej Milanov

V podjetju Puklavec Family Wines so napovedali preusmeritev v proizvodnjo z vodikom in pridobili štiri fermentacijske cisterne. V prizadevanju, da bi kar najbolj zmanjšali vpliv na okolje, so se povezali s strateškim partnerjem Green Energy Park in se zavezali k ogljično nevtralnemu poslovanju s pomočjo vodika, pridobljenega iz obnovljivih virov. Želijo namreč postati ena prvih vinskih kleti na svetu, ki bo z uporabo vodika dosegla neto ničelne emisije. Na gospodarskem področju šteje tudi pričetek dela razpršenega hotela Jeruzalem Slovenija, vanj se je vključilo 15 ponudnikov.

Gradijo tehnološki park

Zadovoljni so tudi s pričetkom gradnje Tehnološkega parka. Naložba je vredna dobre štiri milijone evrov, med drugim so pridobili denar ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj za gradnjo ekonomsko-poslovne infrastrukture na obmejnih problemskih območjih v letih 2024 in 2025. Park bo imel 1802 kvadratna metra uporabnih površin, v njem bo za mlada podjetja na voljo 450 kvadratov proizvodnih prostorov, preostalo bodo skladišča, trgovine, pisarne, sejna soba, konferenčna dvorana in co-working prostori. Omeniti kaže še podjetje Ahac, ki je s svojo enoto v Središču ob Dravi za štiri nove izdelke brez konzervansov pod blagovno znamko Droga prejelo priznanje ​slovenskih potrošnikov Izbran produkt 2023.

Za turizem je pomembna nekaj čez milijon evrov vredna obnova gradu in grajskega parka, ki jo sofinancira kulturno ministrstvo oziroma EU iz Načrta za okrevanje in odpornost. Lotili so se obnove starih ur in razgledne ploščadi na stolpu ter pričeli obnovo notranjosti stolpa. Letos so na širšem ormoškem območju končali tudi 7,7 milijona evrov vredno obnovo in posodobitev regionalnega vodovoda.

Tak naj bi bil končani Tehnološki park Ormož. Vir: Občina Ormož
Občina Ormož

Vila za ZD Ormož

Zdravstveni dom (ZD) Ormož je po zapletih in odločitvi sodišča naposled le lahko prevzel v uporabo sosednjo nepremičnino, veliko vilo z ohišnico. V njej bodo center za duševno zdravje odraslih in za krepitev zdravja ter patronažna služba. Ormoška knjižnica je bila znova uspešna z mednarodnim projektom. V okviru evropskega knjižničarskega projekta so s 30 ukrajinskimi begunkami in njihovimi otroki spletli pristne vezi in se uvrstili med štiri najboljše knjižnice.

Odprtje obrata Carthago v Ormožu je maja pritegnilo veliko množico domačinov in gostov.  
Timotej Milanov

Sožitje, ki deluje na območju občin Ormož, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi, je praznovalo pet desetletij delovanja. Predsednica društva Nataša Grgur je izpostavila, da so sprva veliko pomagali predvsem učitelji iz ormoške Osnovne šole Stanka Vraza. V Miklavžu pri Ormožu gradijo prizidek k vrteški stavbi, ki jo bodo obenem tudi temeljito obnovili. Naložba je vredna dober milijon in pol evrov, Komunalno podjetje Ormož pa naj bi jo končalo do junija 2024. V občini Središče ob Dravi so se soočili predvsem z odhodom enega od dveh družinskih zdravnikov, a so razmere v sodelovanju z ZD Ormož primerno uredili. Temeljito so letos prenovili osnovnošolsko telovadnico in spremljajoče objekte. V občini Sveti Tomaž so naredili nekaj večjih korakov v turistični ponudbi kraja. V središču so pridobili lično trgovinico z lokalnimi pridelki, v razpršeni hotel pa so se vključili z dvema apartmajskima hišama višje kakovosti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta