V Ormožu bodo proizvedli 3000 predelanih kombijev na leto

Timotej Milanov Timotej Milanov
15.04.2023 05:02
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Timotej Milanov

Nemški koncern Carthago je v Ormožu odprl nov obrat za proizvodnjo predelanih kombijev Malibu Van. Po navedbah Markusa Kerna, predsedujočega poslovodstvu družbe, bo v obratu 180 zaposlenih, do konca leta 2024 pa naj bi jih že bilo 300. V Ormožu želijo na letni razni proizvesti vsaj 3000 predelanih kombijev, proizvodnjo pa želijo sčasoma še povečati. Ustanovitelj in lastnik koncerna Carthago Karl-Heinz Schuler je ob tem poudaril, da brez Slovenije družba ne bi bila tam, kjer je danes-v samem evropskem vrhu na področju proizvodnje avtodomov v premium razredu, kjer zavzema več kot 15-odstotni tržni delež. Pri tem spominja, da se je še pred proizvodnjo avtodomov zgodba Carthaga konec sedemdesetih let prejšnjega stoletja začela s proizvodnjo predelanih Volkswagnovih kombijev, a so se kasneje preusmerili na proizvodnjo avtodomov. Leta 2013 so ponovno začeli s proizvodnjo predelanih kombijev pod blagovno znamko Malibu Van, tokrat na osnovi Fiatovih vozil. 

Timotej Milanov

Širitev v Slovenijo eden od temeljev uspeha  

Leta 2008 je z ustanovitvijo slovenskega podjetja v sklopu Carthaga in zagonom proizvodnje v Odrancih prišlo do enega najpomembnejših mejnikov v razvoju koncerna. Direktorica Sandra Županec pravi, da so takrat, v času gospodarske krize, imeli 70 zaposlenih. V petih letih je število zaposlenih naraslo na 400, danes pa jih je že 800. V tem času so proizvedli že skoraj 40 tisoč avtodomov. "Za Carthago je značilno, da v najbolj negotovih razmerah dela največje korake," pravi Župančeva, ki dodaja, da želijo postati eden najuspešnejših in najbolj iskanih delodajalcev v severovzhodnem delu Slovenije. Z vzpostavitvijo proizvodnje predelanih kombijev v Ormožu se bodo na lokaciji v Odrancih sprostile kapacitete za dodatno proizvodnjo avtodomov. "Do krčenja delovnih mest ne bo prišlo, nasprotno-lokacija v Odrancih se bo še naprej širila in še naprej zaposlovala." Obrat v Ormožu so zgradili v manj kot letu dni od položitve temeljenega kamna, proizvodnja pa se bo začela 3. maja.   

Timotej Milanov

Predsednica republike Nataša Pirc Musar, ki je obrat predala namenu s simbolično vožnjo kombija Malibu v "svetlo prihodnost", pravi, da je otvoritev obrata tudi praznik slovensko-nemškega prijateljstva in že tradicionalno dobrih gospodarskih odnosov med državama. Ob tem spominja, da je Nemčija še vedno najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije, pri čemer obseg blagovne menjave med državama znaša že skoraj 15 milijard evrov. "Z novo 50-milijonsko investicijo v Sloveniji ste ponovno dokazali, da je naša država zanimiva za tuja neposredna vlaganja in da kljub vsem trenutnim izzivom ohranjamo visoko stopnjo zaupanja vlagateljev v slovensko poslovno okolje."  

Timotej Milanov

Han zaprosil za aplavz Janši in Počivalšku 

Pirc Musarjeva je ob tem še izpostavila, da domači in tuji podjetniki pogosto izražajo željo po stabilnem poslovnem okolju, ki bi bilo tako davčno kot pravno predvidljivo na daljši rok, brez pogostih sprememb ob vsakokratnih menjavah vladnih koalicij. "Vas gledam, gospod minister," so bile besede, ki jih je ob tem namenila ministru za gospodarstvo Matjažu Hanu.  

Ta je povedal, da jo je slišal. Pri tem pa je med drugim še poudaril, da je Carthagov obrat v Odrancih postal nosilni steber celotnega koncerna. "Nova tovarna ne predstavlja zgolj novega poglavja v zgodovini podjetja, temveč bo pomembno prispevala tudi k razvoju slovenskega gospodarstva." Han je še izrazil zadovoljstvo, da je pomen investicije prepoznala že prejšnja vlada, ki jo je uvrstila v nacionalni razvojni program, s čimer je omogočila prispevek države v višini šestih milijonov evrov.

Timotej Milanov

Po besedah Hana bi morali na otvoritvi v Ormožu v prvi vrsti sedeti tudi tisti, ki so takrat podpirali to investicijo, pri čemer je izpostavil nekdanjega predsednika vlade Janeza Janšo, tedanjega gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in nekdanjo poslanko iz Ormoža Mojco Žnidarič, prisotne pa je Han še zaprosil, da omenjenim namenijo aplavz.  

"V Ormožu bo proizvedenih veliko vozil, ki so bodo zapeljala po cestah celotnega sveta," je bil zadovoljen tudi župan občine Ormož Danijel Vrbnjak, ki meni, da je otvoritev tovarne tudi poseben mejnik za sam kraj. Pri tem izpostavlja dobro sodelovanje podjetja in občine pri uresničitvi projekta: "Pokazalo se je, da tudi v Sloveniji zmoremo izvesti takšno investicijo v tako kratkem času."  

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta