Hvaležni nekdanji učiteljici

APA, ŠTR
02.03.2019 05:14

Vida Toš je na ob prazniku občine postala častna občanka občine Sveti Andraž v Slovenskih goricah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vida Toš z županjo Darjo Vudler
Občina Sv. Andraž

S priznanji so se na proslavi ob koncu leta tudi v občini Sveti Andraž zahvalili posameznikom, ki s svojimi dosežki in delovanjem prispevajo k temu, da je ta občina še bolj prepoznavna. Ob mladih, ki so bili nagrajeni za šolske oziroma študijske in športne dosežke, je nagrado županje Darje Vudler prejelo Turistično društvo Vitomarci, Taja Pučko za športne dosežke in Mojca Druzovič, predsednica Vinogradniško sadjarskega društva Vitomarci.
Osrednja oseba večera pa je bila gotovo gospa Vida Toš, ki je za svoj neprecenljiv opus in prispevek na področju ljubiteljske kulture ter dela z mladimi prejela naziv častna občanka. Toševa je bila dolga leta zaposlena na podružnični osnovni šoli ter dolgo let aktivna v kulturnem društvu. Tako je težko popisati vse njene dejavnosti in dosežke, ki jih je nanizala po selitvi v Vitomarce, ko se je poročila z domačinom Francem Tošem, ljubiteljskim igralcem in režiserjem. Učiteljica razrednega pouka v Vitomarcih in nekaj časa tudi v sosednji Trnovski vasi je vodila otroški pevski zbor, tamburaški orkester in fruličarski krožek. Dvajset let je bila tudi predsednica Prosvetnega društva Vitomarci (kasneje in še danes KUD Vitomarci), v sklopu katerega je vodila dekliški, ženski in mešani pevski zbor, tamburaški orkester ter recitatorsko sekcijo.
Za glasbo jo je navdušil oče s petjem ob večerih, pele pa so tudi mama in vse tri sestre. Tako je posebej rada vodila pevske zbore. Poslušanje igranja tamburic pa je nanjo delovalo terapevtsko. "Ta glasba me je zdravila," pravi. V nekaj gledaliških predstavah se je preizkusila kot igralka in sestavila kroniko delovanja društva. Že v študentskih časih je imela abonma ter obiskovala predstave vseh vrst. "Čeprav sem bila zaradi tega večkrat lačna," se spominja.
Zelo rada je opravljala tudi delo društvene knjižničarke, zbirala je knjige in bila posebej vesela ljudi, ki so pozimi po pozni sveti maši v vrsti stali, da bi si izposodili knjigo. Urejala je glasilo Kulturni utrip (1995) ter zbornik Vitomarci 700 let (1997). Zaslužna je za izgradnjo prizidka k tedanjemu gasilskemu domu, z odrom in prostori pod njim, kjer še danes delujejo kulturniki. Za svoje delo je prejela več nagrad in priznanj na občinski ter področni ravni.
Danes upokojena Vida biva v domu starejših v Radencih. Svojo življenjsko in poklicno pot je opisala v prispevku S haloškega na slovenskogoriški grič leta 2003 (Sprehod skozi čas). Ob praznovanju njenega 80. rojstnega dne so ji leta 2017 člani KUD Vitomarci s hvaležnostjo pripravili kulturni program. Tudi njeni trije otroci so vseskozi kulturno dejavni, v domačem kulturnem društvu je še danes aktivna najmlajša hči ter njeni trije otroci. "Dediščina zakoncev Toš je torej neprecenljiva in bo pričala zase tudi, ko ne bo več niti vseh nas s svojimi spomini – številnih generacij, ki smo se od njiju učili," sta zapisala Valerija Ilešič Toš in Milan Černel po pogovoru z gospo Vido in možem leta 2011.
Naziva častna občanka je bila zelo vesela. Ob podelitvi je dejala, da jo je to zelo prijetno presenetilo. "Ni res, da mladi niso hvaležni, kakor pravijo. Moji nekdanji učenci dokazujejo, da so hvaležni tistim, ki smo jim dali določene usmeritve, da so trdni in dobri ljudje," je dejala nekdanja učiteljica in dodala še željo, da bi ti takšni tudi ostali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta