(FOTO) Lük, lük, tak je dornavski pozdrav

Slavica Pičerko Peklar Slavica Pičerko Peklar
25.08.2019 06:33

Dve toni rdečega lüka so prejšnjo nedeljo prodale dornavske lükarice. V vasi je skoraj ni hiše, kjer ne bi pridelovali domačega lüka, ki tako zelo prija z zaseko na črnem kruhu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slavica Pičerko Peklar

Z lepim, zdravim in čvrstim pa dovolj debelim lükom so se na že 26. Lükarskem prazniku postavili člani Turistično-etnografskega društva (TED) Lükari. To, kot pravi nekdanja predsednica društva Marija Belšak, povezuje kar 200 članov v številnih sekcijah: "Izredno delavni smo, naš Lükarski praznik je le ena od mnogih tradicionalnih etnografskih prireditev, saj svečnico, čas pred fašenkom zaznamujemo s prvo brazdo, imamo svoj fašenk, vabimo na košnjo po starem, izdelujemo presmec, odmevni so naši večeri ljudskega petja in viž. Najbolj pa nas ljudje od blizu in daleč - z nami so danes naši dolgoletni prijatelji iz Črne na Koroškem pa novi znanci iz Borovnice pri Ljubljani, ki so prišli kar z avtobusom - poznajo po tem našem lüku, ki ima mnogotere blagodejne učinke."

Marija Belšak, dornavska lükarca
Slavica Pičerko Peklar

Navadne klobase s penezi za lük

​Društvo bo nadaljevalo dobrega četrt stoletja dolgo delo, doda nova predsednica Maja Bezjak. O pridelavi rdeče, dišeče in ravno prav hude čebule, ki ji v teh krajih rečejo lük, pa so vedele veliko Neža, Mica in njune sovaščanke: "Naše matere so nas naučile plesti lük v krence, vence lüka. Dvanajst jih mora biti v enem, ker je dvanajst mesecev v letu in dvanajst apostolov. Te naše vence lüka smo naložili na kmečke vozove in odhajali na tržo vse do Varaždina in Gradca in dlje ko smo šli, več denarja smo dobili zanj. Za tiste peneze smo kupili tudi kakšno navadno klobaso, da smo imeli vsi kaj od tega našega dela."

Slavica Pičerko Peklar
Slavica Pičerko Peklar
Slavica Pičerko Peklar
Slavica Pičerko Peklar

Ržena slama za lükove krence

​Člani TED Lükari se radi postavijo s Čušekovo domačijo, za katero skrbijo in kjer prirejajo vaške dogodke, povezane s starimi časi in običaji. "Imamo tudi svojo njivo, na kateri pridelujemo lük, prav tako sami pridelamo rž za slamo, s katero si pomagamo pri pletenju krencev, saj mora biti vse ročno narejeno, požeto in spravljeno," dodajo Dornavčanke in Dornavčani. To leto so, kot običajno, ob svojem prazniku prodali dve toni lüka, pa bi ga še več, če bi ga le imeli. Prav tako so obiskovalcem šli v slast domača gibanica, mesne dobrote in kakopak črni kruh z zaseko in zvrhano mero lüka.
Še to je treba dodati, da se domačinom ni bati za prenašanje tradicije na mlade rodove. Med vaškimi muzikanti so mladi godci pa med lükaricami dekleta in deklice, ki že vedo, kako se z lükom dela.

Slavica Pičerko Peklar
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta