(FOTO) Kmetija Hržič: Širijo vinograde in razvijajo turistično ponudbo

Darja Lukman Žunec Darja Lukman Žunec
30.01.2024 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
   
Darja Lukman Žunec

David Hržič je mladi prevzemnik kmetije pri Veliki Nedelji, ukvarjajo pa se z vinogradništvom in sadjarstvom. Obdelujejo 10,3 hektarja kmetijskih površin, od tega 1,2 hektarja intenzivnih sadovnjakov, 7,1 hektarja vinogradov in dva hektarja njivskih površin. V lasti pa imajo še  2,43 hektarja gozda. Prodajajo vina, jabolka in jabolčni sok. Kmetijo je zasnoval Davidov pradedek Franc Medik, nadaljevala pa njegovi dedek Janko Hržič ter starša Hinka in Janko Hržič. Nekoč so na tej kmetiji imeli odkup in sušilnico gob, odkup polžev ter trgovino s kmetijskimi izdelki. Zdaj so se usmerili v vinogradništvo, medtem ko delež sadjarstva potopoma zmanjšujejo. David Hržič: "Sadjarstvo zavirajo predvsem slabi vremenski pogoji in odkupne cene. Že dedek in oče sta začela intenzivneje saditi vinograde. Ker smo imeli premalo površin, smo začeli razširitev - in od leta 1980, ko smo začeli z dobrimi tri tisoč trsi, se zdaj lahko pohvalimo, da obdelujemo približno 30 tisoč trt. Postavili smo tudi vinsko klet v Vičancih."

Usmeritev v zvrst za brizgance 

Na leto zdaj pridelajo okoli 30 tisoč litrov vina, okoli 12 do 15 ton grozdja pa prodajo. Grozdje in sadje pridelujejo na integriran način, ki je naravi prijaznejši: "Z uporabo naravnih virov in mehanizmov, ki zmanjšujejo negativne vplive kmetovanja na okolje in zdravje ljudi, pridelujemo kakovostne kmetijske pridelke," pojasni Hržič. K odmiku od sadjarstva je prispevalo tudi dejstvo, da Davida delo v vinogradu najbolj veseli. Prodajajo dve zvrsti, namenjeni za brizgance, eno od njih so poimenovali Virt, od sortnih vin pa rumeni muškat in renski rizling. Lani so zasadili dober hektar velik nasad še z novimi, odpornimi sortami, da bodo videli, kako se bodo obnesle. Hržič: "Vino prodajamo večinoma na tržnicah v Domažalah, Celju in v Slovenj Gradcu - in po tradiciji tudi v določena gostišča, nekaj tudi v domači kleti." 

David Hržič, vinogradnik: "Za zdaj se dobro borimo, čeprav imamo res veliko konkurenco tako pri sadju kot vinu. Vseskozi se prilagajamo željam naših stalnih kupcev."  
Darja Lukman Žunec

Poprimejo vsi 

Na kmetiji pomaga Davidu delati sedem članov družine. Pri strojnih delih mu pomaga brat Marko, oče predvsem kletari, za ročna dela v vinogradu pa poprimejo prav vsi člani družine. David poudarja, da so se stroški novih nasadov trte od leta 2021 do 2023 povečali za tretjino, vendar v širitvi še vidi nadaljnje možnosti. Glede cena vina doda: "Za zdaj se borimo, imamo veliko konkurenco in se prilagajamo željam stalnih strank, na tržnicah se o ceni žal še vedno baranta. Za mlade, ki nas je v vinogradništvu vedno manj, nikakor ni dobro, da imamo nelojalno konkurenco tistih, ki od te panoge ne živijo." Kot svoj bodoči cilj David, ki mu pri delu pomaga življenjska partnerica Patricija Meško, vidi oblikovanje turistične kmetije: "Objekt smo v Vičancih že ustrezno dogradili, manjka še notranja oprema." Patricija, gastronomsko-gostinska tehnica z dobrimi delovnimi izkušnjami, se veseli dela z gosti: "Vidiva potencial v tem, zanimanje za namestitve je veliko. Radi bi uredili dovolj velik degustacijski prostor za avtobus gostov, ob tem bomo imeli en večji apartma, med sobami tudi eno za velnes in skupna ležišča za pohodnike, kolesarje ali motoristie. " Vinograd, ki raste ob bodoči turistični kmetiji, sta po navihanem triletnem sinu že poimenovala Majev vinograd.

David Hržič in Patricija Meško bosta turistom poleg degustacij domačih vin pripravila tudi zanimiva doživetja.  
Darja Lukman Žunec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta