(FOTO) Čistilna akcija v zloglasni lovrenški gramoznici: Iz te zgodbe bi se morali nekaj naučiti

Hojka Berlič Hojka Berlič
04.09.2021 15:32
S čistino akcijo simbolično zaključili več kot desetletje dolgo zgodbo. Odvoz gum in drugih odpadkov iz gramoznice v Lovrencu na Dravskem polju je državo stal skupno 10 milijonov evrov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Z vilami in grabljami so prostovoljci prečesavali gramoznico, da bi odstranili še manjše kose izrabljenih gum.
Igor Napast

Okoli sto prostovoljcev – posameznikov, članov društev, pa tudi predstavnikov kidričevske občine – je danes zavihalo rokave in se s traktorji, grabljami in rokami lotilo odstranjevanja še zadnjih ostankov izrabljenih gum iz gramoznice v Lovrencu na Dravskem polju. "Prišla sem s sinom, saj vemo za problematiko te gramoznice. In to je zdaj neka zaključna faza. Mislim, da je lepo, da smo stopili vsi skupaj in da smo, vsaj lokalno, ljudje pokazali, da znamo delati. Narava nam bo hvaležna. Iz te zgodbe bi se morali vsi skupaj nekaj naučiti. Ob tem pa me zelo veseli tudi, da je danes tu zelo veliko mladih," je dejala Mojca Meško, vodja projektov na občini Kidričevo. "Gre za gramoznico v naši občini in smo se odločili, da bomo pomagali. Vsekakor je grozno, da so se ti odpadki znašli tukaj, še huje je bilo, ker je zagorelo," je dejala ena od mladenk, Lucija Žitnik iz Prostovoljnega gasilskega društva Starošince. Akcije se je kot voznik enega od traktorjev, ki so v žlicah odvažali kupe pobrane gume, udeležil tudi župan Kidričevega Anton Leskovar: "Ponosen sem na vse te prostovoljce, ki so danes prišli in še enkrat dokazali, da v naši občini znamo delati prireditve, tudi čistilne akcije, in znamo se poveseliti."

Po sanaciji naj bi gramoznica zaživela v povsem novi funkciji.
Igor Napast

Čiščenje gramoznice od leta 2013

V gramoznici blizu Kidričevega je bilo nekdaj črno odlagališče, kasneje pa je izrabljene gume tja začelo voziti podjetje Albin Promotion iz Majšperka. Zapletlo se je pri pridobivanju dovoljenj, podjetje je danes v stečaju. V letu 2007 in kasneje še leta 2008 je v gramoznici še zagorelo. Inšpektorat je leta 2012 družbi Albin Promotion odredil odstranitev vseh izrabljenih gum, odpadkov iz mehanske obdelave, komunalnih odpadkov in odpadnih gum iz postopka vulkanizacije iz gramoznice. Ker svojih obveznosti družba ni izpolnila, je inšpektorat leta 2013 začel inšpekcijsko izvršbo odvoza gum iz gramozne jame Lovrenc na Dravskem polju po drugi osebi. Država se je, ker ji je grozila še visoka kazen Evropske komisije, sanacije lotila sama. Samo podjetje Surovina, ki je bilo tudi soorganizator današnje akcije, je iz gramoznice v zadnjem letu in pol tako odpeljalo 29 tisoč ton izrabljenih gum, odpadne tehnične gume ter drugih odpadkov, za katere so zagotovili končno predelavo tako v Sloveniji kot v Srbiji in na Madžarskem.

Na povabilo k čiščenju lovrenške gramoznice so se odzvala številna društva. 
Igor Napast

Prihaja novi zakon

Udeležencem se je ob zaključku akcije pridružil tudi minister za okolje in prostor Andrej Vizjak, ki je poudaril, da gre za pomemben dogodek: "Po eni strani je primer izredno slabe prakse, ko neodgovorni posamezniki pustijo tako rano v okolju. Brezbrižno odlagajo velike količine odpadkov. Kar je potem morala država sanirati. Tudi postopki pred Evropsko komisijo potekajo. In seveda sem vesel, da smo danes priča, da so se zbrali občani Kidričevega in postorili še to zadnje dejanje. To pa je dobra plat tega dogodka. Da ljudje le še stopijo skupaj in naredijo zelo pomembne korake za okolje." 

Minister Vizjak je ob tem izrazil upanje, da takšnih zgodb v Sloveniji ne bo več. Ob tem je dodal, da z novim zakonom o varstvu okolja država še dodatno zaostruje področje odlaganja odpadkov, saj imamo namreč po ministrovih besedah v Sloveniji z odpadki, požari in ostanki odpadne embalaže v skladiščih izvajalcev javnih služb izjemno slabe izkušnje: "S tem zakonom delamo dokončno konec temu. Zakonodajo bistveno zaostrujemo tudi, kar se tiče samih odlagališč odpadkov. Med drugim nihče, ki se bo s to dejavnostjo ukvarjal, ne bo mogel tega početi na najetih zemljiščih, temveč bo moral biti njihov lastnik. Dodatno tudi urejamo regulacijo, kako odreagirati v primeru take okoljske škode. Se pravi, na kak način država pristopi, tudi ko gre za zavestno odlaganje. V primeru odlaganju komunalnega blata se je namreč tu pokazala neka sistemska nedorečenost." Kot je še pojasnil minister, je država za celotno sanacijo lovrenške gramoznice namenila slabih 10 milijonov evrov, od tega 4 milijone evrov v lanskem in letošnjem letu.

Na kidričevski občini obljubljajo, da bodo za gramozno jamo skušali čim prej najti novo vsebino, s katero bo zaživela in služila popolnoma drugemu namenu. "To zemljišče je opredeljeno kot industrijska cona. Sosednje zemljišče smo že prodali. Tam bo zbiralnica za živino. In tudi za to bomo našli primerno rešitev. V neposredni bližini poteka gradnja obvoznice, ki bo končana v roku enega leta, tako da bo parcela zagotovo zanimiva," je prepričan župan Leskovar.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta