Domačijski posli z vinom na ptujskem Kurentovanju

Direktorica javnega zavoda Katja Gönc naj bi bila izvajalcu komercialnega dela Kurentovanja "svetovala" izbiro vinarstva svojega brata. Županja Nuška Gajšek zahteva pojasnila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obiskovalci Karnevalske dvorane te dni na socialnih omrežjih množično izražajo nestrinjanje z omejeno ponudbo vina. 
Zavod Za Turizem Ptuj

Zgodba o dvomih o samostojni izbiri vina gostinskih ponudnikov v ptujski Karnevalski dvorani sega v leto 2017, ko je organizacijo Kurentovanja prvič prevzel novoustanovljeni občinski Zavod za turizem Ptuj. Takrat je namreč veliko dvignjenih obrvi povzročilo dejstvo, da je bilo na prireditev v dvorano uvrščeno vino Vinarstva Gönc, ki ga, kot je znano, z direktorico zavoda Katjo Gönc ne povezuje le priimek, temveč je to podjetje njenega brata. Vino pa je bilo poleg tega ponujano tudi na javnih dogodkih. Gönčeva je takrat očitke zavrnila, češ da je bilo vino na javnih dogodkih donacija vinarstva, Karnevalska dvorana pa je bila v izvedbi agencije Novelus, torej zasebnega podjetja, in ne javnega zavoda.
A tudi podjetje Prireditve, d.o.o., ki je lani prevzelo organizacijo dogajanja v Karnevalski dvorani, pogodbo o pripravi komercialnega dela Kurentovanja pa je z Zavodom za turizem Ptuj podpisalo še za dve leti, je ponudilo vino istega vinarja. Letos je obiskovalce prireditev, ki so bile v dvorani že dva konca tedna pred uradnim začetkom Kurentovanja, to še posebej zbodlo, saj je Gönčevo vino edino, ki ga je sploh mogoče naročiti.

Direktorica in Prireditve zanikajo nepravilnosti

Kot pojasnjuje Jasmina Kokol iz podjetja Prireditve, njihovo sodelovanje z Vinarstvom Gönc traja že pet let, njihovo vino pa ponujajo na vseh svojih prireditvah, torej okoli petnajstih dogodkih letno. Lani so sicer v dvorani ponujali tudi vino Ptujske kleti, a to je bila zgolj izjema. Ob tem Kokolova zatrjuje, da gre izključno za poslovno odločitev podjetja, na katero nikakor ni vplivalo dejstvo, da je Gönčeva direktorica zavoda. Še več, Kokolova osebno naj bi bila, kot je povedala ob letošnji predstavitvi programa Kurentovanja, "šele lani izvedela, da je lastnikova sestra direktorica zavoda". Kokolova pa na vprašanje, ki se ob tem poraja, ali ni bilo morda podjetje Prireditve na razpisu izbrano ali celo vanj povabljeno prav zaradi sodelovanja z Vinarstvom Gönc, odgovarja, da bi seveda lahko kdo, če bi želel, o stvareh razmišljal tudi na tak način, da pa je bilo njihovo podjetje edino, ki se je prijavilo na razpis. Ob tem naj dodamo, da je dal zavod potencialnim interesentom le dva tedna za pripravo in prijavo na razpis.
Tudi Gönčeva je zanikala kakršnokoli vplivanje ali sugestije glede izbire ponudnika vina. "V bistvu je to veliko breme zame osebno, saj je vedno vprašanje, zakaj to vino. Pravzaprav pa je to odločitev poslovnega partnerja. Moj brat, oče in družina so povezani z vinsko tradicijo, moj dedek je bil direktor Ptujske kleti. Kot javni zavod naročamo vino Ptujske kleti. Zbiramo ponudbe in tako izberemo ponudnika vina. Ne morem in ne želim pa prikrivati družinskih vezi," je znova zagotavljala Gönčeva in ob tem dodala, da bo njeni družini zagotovo veliko lažje delati na območju Ptuja takrat, ko sama več ne bo direktorica Zavoda za turizem Ptuj.

Novelus Gönčevi očita slab odnos in toži zavod

Nekoliko drugače pa se sodelovanja z Zavodom za turizem Ptuj spominja Katja Grabrovec iz mariborske agencije Novelus, ki je pogodbeno izvajala program v dvorani v letu 2017. Kot nam je povedala v telefonskem pogovoru, naj bi njej in njenemu soprogu Gönčeva v pogovorih o izvedbi prireditve "svetovala", naj v gostinsko ponudbo vključijo tudi vino Gönčevih.
"Midva sva ji takoj povedala, da težko, saj imamo namen vključiti predvsem vina Ptujske kleti, ker so kakovostna in smo jih lahko dobili pod ugodnimi pogoji," je še dejala Gabrovčeva. Ob tem poudarja, da se slab odnos Gönčeve do njihovega dela odraža tudi v tem, da so bili prisiljeni sprožiti tožbo zoper zavod, ker jim med drugim niso plačali izstavljenih računov za postrežnino v karnevalski povorki 2017. "Do nje smo upravičeni, ker smo po naročilu Gönčeve za vino njenega brata, ki ga je namenil za povorko, strežbo organizirali mi. Zanimivo je, da se zdaj na zavodu tega ne spomnijo in smo prisiljeni po sodni poti dokazovati, da smo upravičeni do plačila. Gre za nekaj več kot enajst tisoč evrov. Bolj kot denar je za nas pomembno, da pokažemo, kako neprimeren je bil odnos Gönčeve do nas in tudi do razprav na ptujskem sodišču, saj tja pošilja svojo podrejeno, ki podrobnosti naših dogovorov z Gönčevo ne pozna.“

Županja pričakuje ukrepanje sveta

Na dogajanje se je včeraj javno odzvala tudi ptujska županja Nuška Gajšek, ki nam je sicer zatrdila, da je za omenjeno tožbo izvedela šele iz medijev in da bo zahtevala pojasnila, seveda v okviru svojih pristojnosti. Pojasnila je tudi, da so zasebnemu izvajalcu predstavili želje občanov, da zagotovi raznovrstno ponudbo v dvorani, a se je odločil drugače, na kar vodstvo občine ne more vplivati. Gajškova pa pričakuje, kot je zapisala, da "se bo svet zavoda sestal, pregledal vse očitano, zavzel stališče in odgovornost ter o tem poročal meni in mestnim svetnikom". Ob tem je še enkrat poudarila, da ptujska občina na prireditvah javnega dela Kurentovanja ponuja vino Ptujske kleti, haložana, sama pa je za županjino protokolarno vino v času Kurentovanja izbrala vino Mistik. Za mnenje smo sicer želeli povprašati tudi predsednika sveta zavoda Andreja Klasinca, a včeraj žal ni bil dosegljiv.
"Zdaj je čas za kurente in vse maske, ki so na Ptuju posebej dobrodošle. Po Kurentovanju pa bodo maske padle. In takrat bo čas, da ocenimo vsa kritična vprašanja in sprejmemo potrebne ukrepe," je v svojem odzivu včeraj še zapisala Gajškova.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta