Dolgo pričakovane spremembe plovnega režima na Ptujskem jezeru

Hojka Berlič Hojka Berlič
29.01.2020 17:34

Ptujski svetniki so po letih prizadevanj potrdili daljše obdobje plovbe na Ptujskem jezeru, kar naj bi bilo pozitivno tudi za razvoj turizma na tem območju.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S spremembo odloka so klubom, ki se ukvarjajo z vodnimi športi, končno omogočili legalne treninge od aprila naprej. 
Urban Peklar

Športni klubi bodo lahko poslej v coni B plovbnega območja Ptujskega jezera treninge izvajali dodatno v aprilu in oktobru, a bodo morali število plovil in pogostost treningov v tem času omejiti "na največ deset plovil, trikrat tedensko, z največ enim spremljevalnim oziroma reševalnim plovilom na motorni pogon". V istem obdobju, torej od začetka aprila do konca oktobra, bo lahko v istem območju plula turistična ladjica. Za druga plovila in ne samo za plovila na motorni pogon, kot je bilo to napačno zapisano v osnovnem odloku iz leta 2006, je v coni B plovba dovoljena od 1. maja do 30. septembra. V coni A je plovba za vsa plovila dovoljena od 1. junija do 30. septembra.
V Brodarskem društvu Ranca Ptuj spremembe odloka pozdravljajo: "Do zdaj bi zaradi napake v skladu z odlokom lahko začeli treninge šele junija. Seveda pa zdaj lahko začnemo razmišljati že o nadaljnjih spremembah odloka. Da je prišlo do te spremembe, je namreč trajalo devet let," je povedal predsednik društva Emil Mesarič.
"Spremembe in dopolnitve Odloka ne bodo imele negativnega vpliva na stanje v okolju, bodo pa nam omogočile večji razvoj športnorekreacijskih in turističnih dejavnosti na reki Dravi in Ptujskem jezeru, saj se bo podaljšalo obdobje v letu, ko bo plovba mogoča," so ob spremembah zapisali na ptujski občini. Kot še pojasnjujejo, so decembra prejeli odločbo ministrstva za okolje in prostor, iz katere izhaja, da za tokratno spremembo odloka ni treba izvesti celovite presoje vplivov na okolje. Kot priznavajo tudi na občini, pa bi vile potrebne še druge spremembe in dopolnitve odloka: "Predvsem popravki in spremembe pri conaciji plovbnega območja, kar pa bomo reševali sočasno s spremembami MLN (medobčinskega lokacijskega načrta) Ptujsko jezero, ki so v teku, saj bo pri obojem vsekakor potrebna izvedba celovite presoje vplivov na okolje, kar pa še bistveno bolj podaljša postopke sprejemanja aktov," še pojasnjujejo na občini.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta