Do razpršenega hotela v Halozah še dolga pot, ponudniki žal ostajajo nepovezani

Darja Lukman Žunec
05.06.2021 06:00
Za zdaj v Halozah poteka le popis nastanitvenih zmogljivosti in kmalu še svetovalne delavnice, zato v letošnji turistični sezoni razpršeni hotel še ne bo deloval.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vzorno prenovljena Pušnikova domačija nad Žetalami nudi gostu izkušnjo avtentičnega haloškega življenja.
 
Darja Lukman Žunec

V projektu Turistična destinacija Haloze, vrednem nekaj čez 177 tisočakov, in z izdatno pomočjo (118 tisoč evrov) Evropskega sklada za regionalni razvoj je občina Majšperk vodilna, ob njej v njem sodelujejo še Žetale, Podlehnik, Zavrč in Cirkulane. Delo oziroma 22 nalog so si občine razdelile in za oblikovanje razpršenega hotela je zadolžena občina Cirkulane. Ta del projekta so zaupali Sonji Breznik, Ustvarjamo turizem, s.p. Županja Antonija Žumbar pojasnjuje, da so prav Breznikovo, ki je med drugim znana po oblikovanju turistične destinacije Ravno polje na Dravskem polju, izbrali na osnovi "dobrih referenc in ugodne ponudbe".

Le kamenček v mozaiku ​

​Žumbarjeva: "Breznikova je izvajalka aktivnosti razpršeni hoteli, s katerimi želimo ustvariti spodbudno okolje za ponudnike nastanitvenih kapacitet." Kot je povedala Breznikova, v okvirju projekta razpršenega hotela izvaja "samo en kamenček v tem mozaiku, da pripravim seznam nastanitvenih ponudnikov, in potem se moje sodelovanje zaključi".

Breznikova nam na vprašanje, kako daleč je projekt, torej še ni mogla odgovoriti, sicer pa bo delovanje hotela upravljal Zavod za kulturo, turizem in razvoj Rogatec. Dodala je, da se je za sodelovanje v haloškem projektu odločila, ker se Haloze "naravno navezujejo na Dravsko polje in destinacijo Ravno polje", ki jo je zasnovala v sodelovanju z občino Kidričevo. Zato se ji je zdela vključitev v haloški projekt "smotrna in zanimiva".

Kako torej poteka projekt razpršenega hotela, nam je pojasnila županja Žumbarjeva. Predvsem nas je zanimalo, koliko ponudnikov se je vključilo oziroma pokazalo zanimanje na javnem povabilu, ki je bilo objavljeno na spletnih straneh sodelujočih haloških občin. A nam tudi županja na to še ni mogla odgovoriti: "Aktivnost še poteka, zato končnega poročila in številk še nimamo."

Ni jih veliko, a presenečajo

​Žumbarjeva sicer pravi, da je nad prvim odzivom prijetno presenečena, delujoče nastanitvene zmogljivosti pa ocenjuje tako: "Aktivnih ponudnikov nastanitvenih kapacitet za zdaj še ni veliko in večinoma še niso prepoznavni, nekateri zelo presenečajo s svojo inovativnostjo in privlačnostjo za gosta, ki potrebuje odmor od vsakdanjega stresa v objemu narave. Želimo si razširitev te ponudbe, zato k sodelovanju vabimo tudi vse potencialne ponudnike. Prostora za dejavnost je še veliko tako v okviru pohodniškega in kolesarskega turizma, vinsko-kulinaričnega kot tudi sprostitvenega turizma v obilici naravnih in kulturnih danosti."

Zanimalo nas je še, kaj bo konkretni rezultat tega projekta, kaj bodo pridobili ponudniki, ali bo hotel pričel delovati še letos. Pa tudi, kdo skrbel za njegovo promocijo in rezervacije. Žumbarjeva: "Vsebina te aktivnosti je priprava celovite analize stanja nastanitvenih kapacitet na območju celotnih Haloz, tudi potencialnih ponudnikov, ki imajo počitniške hiške, zidanice, turistične kmetije, potem kampi, glampingi, velnesi, hoteli, hostli in drugo, ter prepoznavanje njihovih interesov. Izvedli bomo delavnice za zainteresirane ponudnike nastanitvenih kapacitet in jim svetovali glede ustrezne ureditve oziroma opreme nastanitev, registracije, pridobivanja dovoljenj in drugih administrativnih posebnosti v zvezi s poslovanjem ter individualno svetovanje ponudnikom. V okviru te aktivnosti bodo zainteresirani ponudniki na območju celotnih Haloz vključeni v skupno mrežo za trženje nastanitvenih kapacitet (tako imenovana e-recepcija) oziroma destinacijski rezervacijski sistem za trženje nastanitvenih kapacitet na skupni spletni strani. Medtem ko samo upravljanje, informacijsko oblikovanje in promocija in s tem pričetek delovanja ni del te aktivnosti."

Notranjost Pušnikove domačije je urejena za bivanje štiričlanske družine. 
Darja Lukman Žunec

Kot lahko sklepamo iz njenih besed in pojasnil direktorja občinske uprave v Majšperku Matica Šinkovca, v tem poletju hotel še ne bo deloval. Tako kot lani bodo haloški ponudniki žal nastopali nepovezani in znova ne bodo izrabili turističnega potenciala v še enem letu, ko bodo državljani še lahko porabili turistične bone za spoznavanje lepo Slovenije.

Žetale: s Pušnikovo domačijo

Med tistimi, ki se želijo vključiti v razpršeni hotel, je tudi občina Žetale, ki je zadnja leta vzorno prenovila tradicionalno haloško domačijo družine Pušnik. V njej so pod budnim očesom spomeniškega varstva uredili apartma za štiri ljudi, ki ga želijo vključiti v razpršeni hotel.

"Menim, da turisti iščejo prav take nastanitve, ker so nekaj posebnega. Pušnikova domačija je avtentična in primerna za tiste, ki radi doživijo naravo in spoznajo tradicionalni način bivanja haloškega človeka. Prav tako je kot nastanitev zanimiva za pohodnike in kolesarje," je prepričan žetalski župan Anton Butolen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta