Canticum Pernica: Pričarati želijo plejado čustev

Anita Kirbiš
16.06.2019 06:48

V ustvarjanju harmonij sodeluje okoli 14 članov iz Pernice z okolico, sicer pa se zbor občasno spreminja po številu in starostni strukturi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Člani pevskega zbora Canticum iz Pernice
Anita Kirbiš

Teden ljubiteljske kulture je z letnimi koncertom obogatil tudi mešani pevski zbor Canticum iz Pernice. Zbor je prve vaje odpel konec leta 2012. V začetku je deloval v okviru KUD Pernica, v letu 2016 pa se osamosvojil kot Pevsko-kulturno društvo Canticum. V njem so zbrani navdušeni ljubiteljski pevci različnih starosti in poklicev.

Samostojno organizirajo koncerte in prireditve

"To, kar nam je skupno in kar nas zbira na vsakotedenskih vajah, smo zapisali tudi v svoj statut - druženje in uresničevanje skupnih interesov posameznikov ljubiteljev zborovskega petja; ti interesi zajemajo ohranjanje, razvoj in promocijo te veje umetnosti, kulturno ozaveščanje in (nematerialno) bogatenje članov ter širše javnosti. Zbor sodeluje v kulturno-umetniškem življenju kraja, z veseljem pa se odzove na povabila za nastope tudi drugod. Samostojno organiziramo koncerte in prireditve. V svojem delovanju se povezujemo z drugimi društvi in skupinami, pomemben poudarek je na sodelovanju z otroškimi pevskimi zbori Vrtca in OŠ Pesnica. Ob samostojnem organiziranju dogodkov lahko člani zbora razvijajo tudi druge talente (govorni, igralski, plesni, risarsko-slikarski idr.). Ime zbora Canticum ne pomeni samo pesem, temveč tudi preprost, melodičen glas, satirično pesem ali pa čaroben, magičen stih. S pesmimi, ki jih pojemo, želimo pričarati plejado čustev. Nobeno drugo glasbilo ni tako popolno in se ne odziva na občutke tako resnično in intenzivno kot človeški glas," je povedala umetniška vodja zbora Barbara Gajšek.

Zahvala za dobro letino

Koncert, ki so ga canticumovci nedavno izvedli v domači kulturni dvorani v Pernici, je bil tematski. Naslovili so ga Zahvala za dobro letino in se z njim simbolično zahvalili za vse dobro v pretekli sezoni. Na koncertu so se z ljudsko pesmijo sprehodili po slovenskih pokrajinah od Prekmurja, Štajerske, Koroške, Rezije in Primorske, koncert pa sklenili s pesmijo, posvečeno domači Pernici. Vsako pokrajino so predstavili z njej značilnimi ljudskimi pesmimi in glasbili, glasbo pa podkrepili s fotografijami in posnetki opevanih območij. Uro glasbenega popotovanja po Sloveniji so popestrili gostje - domača folklorna skupina Šmarječani s čudovito koreografijo, mladi nadobudni glasbenici Zoja in Rebeka ter otroci iz Vrtca Pernica, ki so pripravili pripoved o nastanku kruha in potice.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta