Bonitete da, a ne vsem prebivalcem okrog odlagališča

Hojka Berlič Hojka Berlič
28.02.2019 15:49

Ptujski svetniki so izplačila odškodnin in ugodnosti krajanom četrtnih skupnosti zaradi odlagališča v Gajkah podaljšali do julija. Občina naj prevetri krog upravičencev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Svetniki so prepričani, da je skrajni čas za odločitev o usodi CERO Gajke.
Slavica Pičerko Peklar

Ptujska občina bo še najmanj do konca junija izpolnjevala vse obveznosti do prebivalcev četrtnih skupnosti Jezero in Spuhlja, povezane z izgradnjo Centra za ravnanje z odpadki (CERO) Gajke v Spuhlji, do katerih so bili upravičeni po odškodninski pogodbi iz leta 2002. Odškodnine in ugodnosti naj bi se sicer iztekle v lanskem letu. A ker so vse druge dogovorjene obveznosti po osnovni pogodbi na strani občine v tem času ostale neizpolnjene, je ptujski mestni svet maja lani sprejel sklep, s katerim je dal soglasje k nadaljevanju izplačevanja bonitet upravičencem do sprejetja občinskega proračuna za leto 2019. Vendar pa vse zaveze iz pogodbe tudi do sprejetja proračuna nikakor ne bodo realizirane. Zato so svetniki na nedavni seji po precej dolgi razpravi potrdili vnovično podaljšanje veljavnosti sklepa - a le do julija in ne do konca leta, kot je predvideval začetni predlog.

Nujen pogovor o bonitetah

Svetniki so sicer že na odboru za okolje in prostor ter gospodarsko infrastrukturo izrazili številne pomisleke glede podaljševanja upravičenosti prebivalcev do vseh bonitet kar do konca leta. Zato so na odboru županji kasneje predlagali tudi sprejeto skrajšanje roka do konca junija. "Hkrati odbor predlaga, da se županja s krajani ČS Spuhlja in ČS Jezero pogovori tudi o vsebini bonitet, v smeri izplačevanja odškodnin (kot je to urejeno tudi v bližini drugih centrov za ravnanje z odpadki v Sloveniji), druge bonitete pa so nesprejemljive in jih je treba ukiniti," so še zapisali v svojem stališču.

Občina bo dokončno zaprla le odlagališče, na katerega odpadkov sicer ne odlagajo že tri leta.
Slavica Pičerko Peklar

Sklada za zapiranje ni

Sergeja Puppis Freebairn iz Liste Andreja Čuša se je pridružila Čelanovemu mnenju, da bi govorjenje o nepodaljšanju bonitetnega obdobja lahko povzročilo velike težave, saj verjetno tamkajšnji prebivalci v tem primeru ne bodo navdušeni nad podporo novim načrtom za deponijo. Po besedah Puppis Freebairnove je jedro problema obljuba občine, ki je bila zapisana tudi v pogodbi, da bo občina v 15 letih našla za deponijo novo lokacijo, porušila vse objekte ter deponijo sanirala. Konec koncev, je še dodala, pogodba gor ali dol, "če smo ljudje, kdo pa želi živeti zraven smetišča?"
Gorazd Orešek iz Liste Za Ptuj je prepričan, bi bilo treba zožiti območje, na katerem so stanovalci upravičeni do odškodnin. Podžupan Marjan Kolarič, SDS, pa je poudaril, da je odbor s svojimi predlogi želel predvsem pospešiti sklepanje dogovora med občino in tamkajšnjimi krajani, saj se o tej zgodbi pogovarjajo že 15 let. "Želeli smo tudi, da se v tem času pogleda še šest ali sedem podobnih deponij, ki so v državi - kakšne so zakonske osnove za določene bonitete in kakšne so bonitete, ki jih tam dobivajo," je pojasnjeval odločitev odbora še Alen Iljevec iz Liste Ptuj je naš.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta