Amaterska kultura umira

DT
24.02.2019 06:04

Ob letošnji prireditvi so v KUD Milke Zorec iz Hotinje vasi z molkom in praznim odrom sporočili, da programa ni, ker ga iz protesta niso prijavili Sazasu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jožica Coif iz KUD Hotinja vas opozarja na težave v ljubiteljski kulturi.
Boris Komar

Vsako leto se člani KUD Milke Zorec iz Hotinje vasi v občini Hoče - Slivnica na predvečer slovenskega kulturnega praznika trudijo za pester program proslave. Pripravijo ga z ljubeznijo do kulture, do ohranjanja kulturne dediščine, s spoštovanjem do naših korenin, do soljudi, vsakič prostovoljno in brez honorarjev. Ob letošnji kulturni prireditvi pa so z molkom in praznim odrom sporočili, da programa ni, ker ga iz protesta niso prijavili združenju Sazas.
"Nema prireditev z naslovom Ljubiteljska kultura umira je bila protest zoper zakonodajo, ki Sazasu dopušča nerazumna ravnanja," so navedli v KUD Milke Zorec. In nadaljevali: "Pozivamo vse zavedne državljane in ljubitelje kulture, ki vam je mar za ohranjanje slovenske kulturne dediščine in ljudske umetnosti, da se nam pridružite v akciji zbiranja podpisov za spremembo zakonodaje. Še posebej spoštljivo pozivamo k sodelovanju slovenskega predsednika Boruta Pahorja, predsednika vlade Marjana Šarca, predsednika državnega zbora Dejana Židana, predsednika državnega sveta Alojza Kovšco, da v sodelovanju z JS RS za ljubiteljsko kulturo vrnete možnost neoviranega delovanja in spoštovanje do ohranjanja slovenske kulturne dediščine in ljudskega izročila, tako da pristopite k spremembi zakonodaje in odstranite vse administrativne ovire prijav in poročanj Sazasu o kulturnih prireditvah, posvečenih državnim in občinskim praznikom, in o vseh prireditvah, na katerih člani amaterskih kulturnih društev na podlagi prostovoljnega udejstvovanja, torej brez plačila in brez vstopnine, prirejamo in izvajamo programe in ne uporabljamo materialov za lastno okoriščanje."
Svoj zapis sklenejo z željo, "da se ukinejo oderuško zaračunavanje in obvezna plačila za vsako posamezno amatersko prireditev, ki jih prirejamo in izvajamo amaterska kulturna društva, neprofesionalni člani in amaterski izvajalci. Predlagamo pavšalno letno plačilo in, kar je zelo pomembno, javno in odkrito delovanje Sazasovih zunanjih sodelavcev, ki skriti spremljajo prireditve in pripravljajo poročila. Predlagamo, da se le na podlagi njihovega dela ugotavljajo avtorske skladbe. Čemu dvoji opravljamo isto delo? In to z veliko razliko, saj mi ne dobimo za naše delo pisanja prijav in poročil nobenega plačila, tako kot večina avtorjev ne." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta